hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴機場快線A26, A26P, A29P重組修訂方案
開啟左側

[路線計劃/RPP] 城巴機場快線A26, A26P, A29P重組修訂方案

znc1911e 發表於 2020-12-3 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層

玩完A29P就玩A26,咪玩油塘同藍田山喇好心
ho.john525 發表於 2020-12-3 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
A26咁兜落去,上到順利都到落返樂華同彩霞先上龍翔道,計行車時間,油塘去機場N26行埋竹園分分鐘都仲快過A26,依家咁改法,不如叫E22P全日算啦
S3BL100 發表於 2020-12-3 14:39 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2020-12-3 13:41
A26同A28每條分半個四順兜算啦,是但一條兜晒都想死

建議A28來回順景街入做順利同宿舍, A26行晒成條順安道 ...

分半個四順咪即係舊方案囉,舊方案過到既話又點解要出修訂方案?
fb.com/scientisthk2usa/
LAK2 發表於 2020-12-3 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層

藍田山日間硬跌落60分一班
與其係咁,不如A28跟現時開60, A26開返30再自拆:

A26 油塘<>藍田山<>寶達<>秀茂坪<>四順<>彩雲
A27 油塘<>藍田山<>寶達<>秀茂坪<>樂華<>三彩
A28 將南<>康翠<>安達<>彩雲
ho.john525 發表於 2020-12-3 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層
仲要A26兜多咗都仲係60分鐘一班,反而A28兜少咗一大段可以加到30分鐘一班係咩玩法,點睇都係秀茂坪四順多客過安達安泰啦

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +13 收起 理由
ViviTse + 3 大師級作品
KW2523 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

JX9097 發表於 2020-12-3 14:45 | 顯示全部樓層
唔好玩啦
睇住地圖都睇到新A26左兜右兜都出唔到彩虹
依家秀茂坪都揸住條A29P,睇唔到誘因要放棄條快啲嘅線去換條慢線
另外油塘咁兜法(本身已經夠兜)有咩理由要去支持
S3BL100 發表於 2020-12-3 14:49 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-12-3 14:17
我同意樓上有版友話掉 A22 上樂華少個山頭先

觀塘連埋將軍澳山頭用兩條線就預咗無合理走線

A22 除左九龍內陸流水外,仲有藍田站包袱

東九半山同康翠將南用兩條線做晒就注定有人焗兜,如果可以變三條一粒鐘一班,版友 3ASV174 既建議個大方向反而幾唔錯

fb.com/scientisthk2usa/
吳宗錡 發表於 2020-12-3 15:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-12-3 14:49

東九半山同康翠將南用兩條線做晒就注定有人焗兜,如果可以變三 ...

咁藍田站開都可以兜樂華㗎!
GU9338 發表於 2020-12-3 15:15 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-12-3 14:49

東九半山同康翠將南用兩條線做晒就注定有人焗兜,如果可以變三 ...

3ASV 版友建議係好正路
不過一來無解決大路重疊問題,二來我自己大貪少少想睇下有冇資源做埋慈雲山

唔知以前有冇提過藍田站
我個人想 A29 跟 N29 兜藍田然後飛晒除黃大仙以外既龍翔道所有站
不過我明白觀感係會差咗 , 如果引起將軍澳版友不滿在此講句 sorry 先

我唔清楚 A22 食 $7 流水和唔和味
但無數次見到 A22 繁忙時間用咗 20 分鐘由藍田碌到九龍灣
而車上乘客講緊得單位數 , 嚴重浪費資源
講真觀塘道要減少車流既話 , 踢走 A22 絕對係我心中既頭三甲之一

請用文明來說服我。
ViviTse 發表於 2020-12-3 15:16 | 顯示全部樓層

咁拖慢A26法,過唔過到油塘、藍田、秀茂坪先?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆