hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運6條路線12月28日起行經屯赤隧道,最快10分鐘到機場 ...
開啟左側

[路線消息] 龍運6條路線12月28日起行經屯赤隧道,最快10分鐘到機場

10897106606 發表於 2021-4-24 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層

NA4179x賢 發表於 2021-4-24 18:36
屯門持分者支持就ok,元天持分者反對就龍門任搬兼且自私

而家話你地A36/A37/63X/68A之間龍門任搬,唔係話反對=龍門任搬
NA4179x賢 發表於 2021-4-24 19:03 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2021-4-24 18:46
而家話你地A36/A37/63X/68A之間龍門任搬,唔係話反對=龍門任搬

OMG

3組線服務對象都唔同點搬龍門啊
屯門持分者為咗有得停真係咩都講得出

elmmoo 發表於 2021-4-24 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2021-4-24 18:29
我同意架
黃大仙點解唔自己嘈條線出黎
而係食其他區口水尾

其實路線規劃就唔係你所講嘅邊一區總站開出嗰區就屬於最大話語權啦

如果唔係點解每次Brpp 出黎
基本上嗰條線要途經嘅佢都會上文件討論
香港呢個地方根本就唔大
莫講話A36 37 A29 A29P
唔通觀塘又嘈A22比油尖旺人汁口水
油尖旺又嘈深水埗A21 汁口水咩?

如果你話屯門霸住68A 元朗站位
咁北區係咪話你地過橋抽板佢哋條279X?
咁元朗係係咪唔需要大欖轉279X?
咁你哋都有68E 啦

個問題根本就唔係話喺元朗區開就元朗佢大晒
而家虹橋的確係因為屯赤重組冇機場咗A 車
其實成個重組過程應該係一體
只不過而家係第一同第二階段中間嘅真空期
(如果當初屯門知道第二階段會比元朗過橋抽板飛去屯門嘅話,虹橋都未必會咁容易放生A33X 上景峰)
問題就係一開始出計劃嘅時候又唔出聲,到而家虹橋俾人抽咗條線先話唔停

NA4179x賢 發表於 2021-4-24 20:11 | 顯示全部樓層

elmmoo 發表於 2021-4-24 19:30
其實路線規劃就唔係你所講嘅邊一區總站開出嗰區就屬於最大話語權啦

你講出黎嘅野都可行,只係無人做
你虹橋無車入機場唔關元朗天水圍事,點解要元朗天水圍找數 ?
放生A33X 上景峰唔關元朗天水圍事,點解要元朗天水圍找數 ?
地區人事把關不力,點解要元朗天水圍找數 ?
屯門有4條線,點解要元朗天水圍找數 ?
10897106606 發表於 2021-4-24 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2021-4-24 19:03
OMG

3組線服務對象都唔同點搬龍門啊

上面咪講咗A36/A37計劃經紅橋,咁紅橋客咪服務對象,我唔明同68A/63X有乜分別,係你地龍門任搬,偷換概念到大家都經紅橋,但「服務對象」唔同
10897106606 發表於 2021-4-24 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-4-24 19:30

佢地咪輸打嬴要,用屯門路面資源就得(屯公、屯赤),停紅橋就分開「元朗資源」同「屯門資源」
10897106606 發表於 2021-4-24 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層

NA4179x賢 發表於 2021-4-24 20:11
你講出黎嘅野都可行,只係無人做
你虹橋無車入機場唔關元朗天水圍事,點解要元朗天水圍找數 ?
放生A33X 上 ...

我完全唔明咩叫「元朗天水圍找數」,A36/A37喺計劃入面明顯係「屯元天」共有資源,點解元天係要獨霸A36/A37?
Anonymous 發表於 2021-4-24 22:42 | 顯示全部樓層

不如撇下資源論,認真諗下啲居民有咩需求先啦,再諗下區間巴士實唔實際,先再落結論

講真,普遍人屯元天區間需求會大過元天去機場,主要係學生,賣餸,行街客
E線真係有通勤需求,改唔改就睇下通勤人士想唔想改

但A線擺明通勤客只係少數,正常情況主要只係做當區居民去機場嘅生意。唔經國泰城嘅話,翻工客真係比較少。而正常情況下,A36/A37大部分時間都只係開30而且得半滿。

而開屯天元區間,基本上要班次靚 (同輕鐵班次唔會差太遠)同走線好(一定要行元朗公路同直入天華路(如去天北)/大馬路(如去元朗))。但現實平衡客量,班次同走線點都難過加兩個站。

而屯門加兩個站,但做多一批客而加班同減1/3價錢,同埋屯門加站,元天人都可以搭而得益而唔係得屯門人可以搭,那怕只係單向。唔需要講到元天人冇得搭區間車咁。雙向都唔強求開得成

宜家再講補償方案,除左加班抵消停站時間影響之外(i.e 20@1),開特班唔停都係好方法。只要總時間快過兜東涌嘅E車,吸引力仍然存在。

當然,如果E36A長期有15@1嘅話,就唔駛拗咁耐啦
053h4 發表於 2021-4-24 23:49 | 顯示全部樓層
A36大部份時間半滿?未有港珠澳年代?

疫情唔計數,A36係一般情況下係好多班坐滿就真。

重要塞多班屯門客落去?
簽名被屏蔽
WHYB630 發表於 2021-4-25 00:07 | 顯示全部樓層

好簡單,停屯門就15分鐘一班,唔停就30-60分鐘一班,元天人會點揀?