hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴797線縮短至上午繁忙時間服務
開啟左側

建議新巴797線縮短至上午繁忙時間服務

吳宗錡 發表於 2020-12-4 17:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於新巴797線非繁忙時間載客量奇差,因此本人建議新巴797線縮短至上午繁忙時間服務,並改為白鱔角(康城站)→九龍灣(啓德站)及九龍灣(啓德站)→佛頭洲(將軍澳工業邨),詳情如下:
新巴797線(白鱔角→九龍灣(啓德站))
途經:康城路、環保大道、石角路、日出大道、環保大道、將軍澳隧道公路、將軍澳隧道、將軍澳道、官塘繞道、宏照道、常悅道、宏光道、啓華街及沐安街
途經車站:
  • 康城路,康城商場巴士總站
  • 石角路,峻瀅巴士總站
  • 日出大道,日出康城領凱
  • 環保大道,日出康城首都
  • 環保大道,清水灣半島
  • 將軍澳道,將軍澳隧道轉車站
  • 宏照道,零碳天地
  • 常悅道,零碳天地
  • 常悅道,豐隆工業中心
  • 宏光道,君立酒店
  • 宏光道,宏天廣場
  • 啟華街,宏天廣場
  • 沐安街,啓德站巴士總站

新巴797線(九龍灣(啓德站)→佛頭洲)
途經:沐安街、承啓道、沐虹街、沐翠街、L3路、宏照道、啟祥道、啟福道、官塘繞道、將軍澳道、將軍澳隧道、將軍澳隧道公路、環保大道、百勝角路、環保大道及駿日街

途經車站:
  • 沐安街,啓德站巴士總站
  • 沐安街,天寰
  • 承啟道,德朗邨巴士總站
  • 承啟道,沐虹街
  • 沐虹街,啓晴邨巴士總站
  • 宏照道,麗晶花園8座
  • 宏照道,啟業邨
  • 宏照道,九龍灣運動場
  • 啟祥道,啟歷學校
  • 啟祥道,九龍灣匯豐大廈
  • 啟福道,九龍灣國際展貿中心
  • 將軍澳道,將軍澳隧道轉車站
  • 百勝角路,消防及救護學院
  • 環保大道,邵氏影城
  • 環保大道,MEGA Plus數據中心
  • 駿日街,星島新聞集團大廈
  • 駿日街,香港氧氣有限公司
  • 駿日街,將軍澳工業邨巴士總站

服務時間及班次:
  星期一至日

康城商場巴士總站開出

啟德站巴士總站    班次(分鐘)

05:45/07:00

06:00/08:00

全程收費:$8.2

好處:不經官塘商貿區,減少前往九龍灣的時間

來往白鱔角及官塘的乘客,請乘搭九巴98線。前往九龍灣的乘客,請在將軍澳隧道轉車站轉乘九巴297線。

補償措施:
  • 九巴98線加班至全日15分鐘一班
  • 將軍澳隧道轉車站增設跨公司轉乘優惠
5504~NK3640 發表於 2020-12-4 19:52 | 顯示全部樓層
總站名改到奇奇怪怪,係咪俾歷史學家睇?

一個唔該康城成條轉車線無咗,人地搭新巴要轉車返康城咁點?
搭對家線皇係咪你補貼返差額俾佢地?
天空之神 發表於 2020-12-4 19:54 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2020-12-4 19:52

樓主係地名膠已確認無誤

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
5504~NK3640 + 10 看透世事

查看全部評分

.
 樓主| 吳宗錡 發表於 2020-12-4 20:04 | 顯示全部樓層

5504~NK3640 發表於 2020-12-4 19:52

• 我已經括返現行叫法啦!
  • 要怪就怪政府逼唔到巴士公司推出跨公司轉乘優惠啦!

ate214 發表於 2020-12-4 21:32 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-12-4 20:04

• BBI純屬商業決定可以強迫?
    GENIUS
    返去對住粵語配音聲帶同電繪板更適合閣下
    5504~NK3640 發表於 2020-12-4 22:20 | 顯示全部樓層
    吳宗錡 發表於 2020-12-4 20:04

• 即係九巴已經多_餘,整埋晒啲咩青衣(長亨邨)、何文田(愛民邨) blablabla 浪費閱讀時間,
    樓主你仲intense啲,出埋歷史題

"要怪就怪政府逼唔到巴士公司推出跨公司轉乘優惠啦!"
    哦所以就係乘客受罪?
    ViviTse 發表於 2020-12-4 23:11 | 顯示全部樓層

拉去九龍城嘅原因係.....?
    非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
    天空之神 發表於 2020-12-5 00:24 | 顯示全部樓層
    ViviTse 發表於 2020-12-4 23:11

哪裡只塞駿業里

.
    jacky03 發表於 2020-12-5 00:36 | 顯示全部樓層

去更多,塞更多,btw,你係唔係覆錯人?
    強烈建議重組將軍澳區巴士路線
     樓主| 吳宗錡 發表於 2020-12-5 11:38 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-12-4 23:11

原因有兩個:
    • 因為之前其他page中有人建議797線拉去馬頭角,所以我今次嘅建議中都納入埋
    • 做埋啟德、新蒲崗去大赤沙嘅客