hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴 37、城巴龍運 A 線、E 線、S 線臨時調整班次 ...
開啟左側

[臨時改動] 嶼巴 37、城巴龍運 A 線、E 線、S 線臨時調整班次

kitarolo 發表於 2020-12-13 00:17 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2020-12-12 23:34
專二今年唔係仲有錢賺既咩?我諗堆E線點都貢獻咗啲掛...城巴都咁重手?

現正值嬰兒潮退休高峰期
行MPF就話對沖長服金,或
攤分做僱主每月供款,但2000年
前聘用嗰啲退休金絕少話「責」死
一舊錢唔郁而多靠現金流去支付。

所以唔祗係交通事業
好多大企業頭痛呢筆無得
「等個市好返先至找數」而
節流到過晒龍,例如減班好可能
引致繁時載唔晒都唔顧應有責任。
THomas20010808 發表於 2020-12-13 01:45 來自手機 | 顯示全部樓層
唔係話減班唔得,但係可唔可以唔好咁核突,E22 16:35-17:22 博覽館開23/24分鐘一班 E23系25分鐘一班  A21 45/50分鐘一班,點樣就時間啊
kitarolo 發表於 2020-12-13 02:42 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2020-12-13 01:45
唔係話減班唔得,但係可唔可以唔好咁核突,E22 16:35-17:22 博覽館開23/24分鐘一班 E23系25分鐘一班  A21 4 ...

凡係60除唔盡兼16分鐘或以上
一班嘅時段就應列返出每班嘅班次

話睇Apps咪可以囉,亦不合理
即係間接提高廣告瀏覽率嗎? 收益
緣故,巴士公司又唔會整Widget模式
lsc04d11 發表於 2020-12-13 07:30 來自手機 | 顯示全部樓層

好似從來巴士公司都冇責任要好清晰俾人計到所有班次  以前啲26至33分鐘一班都會見過嫁啦 係宜家多左玩定點 仲有eta輔助者   同埋就算講到明30分鐘一班 有時都會因應實際路面情況而有所更改嫁啦…
kitarolo 發表於 2020-12-13 07:59 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-12-13 07:30
好似從來巴士公司都冇責任要好清晰俾人計到所有班次  以前啲26至33分鐘一班都會見過嫁啦 係宜家多左玩定點  ...

清晰計到班次基本上不涉額外
成本都可以推搪話從來無責任
加上另一帖話本身條線用到12.8米雙層
嘅但派單層都算開足車而投訴不成立……

巴士公司都算係公營事業以外
兼合法得嚟最好做嘅商界之一。
 樓主| ATSE40 發表於 2020-12-13 18:32 | 顯示全部樓層

A22、A29、E22A、S1 一樣會喺 14/12 起減班:

S1(ref.:http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E202001926a03.pdf
東涌站開
每日
0530 - 0700        10
0700 - 1000        5 - 8
1000 - 2100        7 - 10
2100 - 0000        10 - 20

A22(ref.:http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E202000633b03.pdf
藍田站開
每日
0530 - 0640        35
0715*、0745*(星期一至五繞經國泰城)
0815 - 0915        30
0950 - 2150        60
機場開
每日
0600、0635、0705、0740、0820
0910 - 1710        60
1710 - 1910        30
1910 - 0010        60

E22A(ref.:http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E202001925a03.pdf
康盛花園開
每日
0520 - 2120        30
機場博覽館開
每日
0700 - 0750        25
0750 - 2220        30
2220 - 2350        45

A29(ref.:http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E202001924a03.pdf
寶琳站開
每日
0515 - 0815        20
0815 - 1415        30
1615 - 1745        30
1745 - 1825        20
1825 - 1855        30
1855 - 1945        50
1945 - 2245        60
機場開
每日
0610、0710
0810 - 1240        30
1440 - 1610        30
1610 - 1810        20
1810 - 1910        30
1910 - 0010        60
腦補當真,真要補腦
Chnnr 發表於 2020-12-13 18:56 | 顯示全部樓層

留名 E22 聽朝比人投訴
Hanover 發表於 2020-12-13 19:02 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2020-12-13 18:56
留名 E22 聽朝比人投訴

真係諗唔明做乜E22要減到15-30一班
頭幾班入去AWE開10分鐘一班都已經要企
出城1600打後開始收工開15分鐘一班都已經坐爆都要30分鐘一班
機場後勤區唔係人?
城仔咁多條E得E11係合理減
Kj2052 發表於 2020-12-13 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Hanover 發表於 2020-12-13 19:02
真係諗唔明做乜E22要減到15-30一班
頭幾班入去AWE開10分鐘一班都已經要企
出城1600打後開始收工開15分鐘 ...

本人認為大部分e線日間非繁最多25分鐘一班
繁時照正常班次
Hanover 發表於 2020-12-13 19:22 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2020-12-13 19:13
本人認為大部分e線日間非繁最多25分鐘一班
繁時照正常班次

我番機場S52沿線都大概知幾點多人坐
平時有唔小機會晌1600打後坐城記E車
除左E11其實21 22 23都坐到8-90%滿先去東涌
真係諗唔明係想做在比人小先改番定係真係做過Research
Cargo小左D人番唔係小左好多人番…