hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26) ...
開啟左側

探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26)

iseen 發表於 2020-12-11 23:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[去年類似討論: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 38037&highlight=75k]

睇番大埔工業村 大富街 - 大宏街 路段已經有班次不差的小巴 26 服務,而外面汀角路 (尤其西行) 與該路段相差不遠。
因應汀角路客量不斷增加,75K 亦出現用車不足的問題,而兜入工業村客量不足而走線兜 (特別多讓路位),同時亦有26 小巴接載乘客往大埔
同時工業村內廠巴甚多,街客亦不多,實在無必要用汀角路大量客兜工業村。

73 巴士在路線改革後亦看似無必要進入工業村,只要加強轉乘,用南運路入大埔中心,理應可解決兼可節省用車或加密,甚至可以更簡化走線,以太和-大埔中心-廣福道順時針循環線。72A 亦有類似情況,可能用富蝶或鳳園做總站更能服務更多人。

我估算如大埔工業村只有小巴,唯一欠缺的接駁位應該是前往任何火車站的服務。
可能有兩個方式解決: 如果71K 最終成功拆成 71C 及 71D,拉長71D 入大景街應已可解決。當然,補上轉乘 72 及 73系路線

如不行,則:
西行不難解決,只要 74K 或 75K 改行大昌街停工業村總站外一站應該已能解決 (甚至可能比汀角路塞燈更好)。
東行則可能只行汀角路,要人行 入去

歡迎討論

p.s. 75K 我之前建議過做大埔區內逆時針走線,行汀角路 - 南運路 - 運頭街 - 寶鄉街 - 安祥路 - 安慈路 - 汀角路,去加快大尾篤 - 鐵路站車程,放曬大部分汀角路 -> 舊墟客比20小巴 https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1168967-1-1.html

271_N271 發表於 2020-12-11 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
71C、71D我當壽終正寢㗎喇,
當年除咗班次致命之外,
我估都冇咩幾多人接受到大埔咁細仲要轉車。

至於75K,兜工業邨確實係幾費時失事,
不過喺九巴角度應該唔會點理,
佢最想全部人貪快上75P,位位$6.9。
EX-TL 發表於 2020-12-12 00:20 | 顯示全部樓層
最近搭過一次72A星期日中午由大埔工業邨出嚟, 只係工業邨已經上左廿幾個, 有十幾個救恩-安慈路落車, 寶鄉街及廣福道都有幾個, 有些人落車沒有再拍卡取分段, 而工業邨以外的大埔市有廿幾人上車.

以呢一班車作為參考, 我會當72A係大埔區內線, 亦係掠水線, 因為可能熟客先知有雙向分段.

工業邨總站及以南路段獨市, 冇其他交通工具, 如更改為大埔區內線兜呢一段, 收唔番咁多錢之餘, 未必著數左, 因72A做30/35分鐘一班, 用區內線去做, 冇可能開得咁疏車, 但開密一倍每15/18分鐘一班, 對工業邨嚟講算密, 但大埔市就係疏, 班次好難平衡.

拎條線去做新市鎮公屋, 客源更多, 呢一點可以寫定包單, 但同時也要顧及工業邨的需求, 啲廠唔係時時刻刻有廠車出入, 上下班時間亦非固定.
Enviro50D 發表於 2020-12-12 08:53 來自手機 | 顯示全部樓層

75K工業邨可以上到頂閘,無得cut走
kitarolo 發表於 2020-12-12 10:21 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-12-11 23:52
至於75K,兜工業邨確實係幾費時失事,
不過喺九巴角度應該唔會點理,
佢最想全部人貪快上75P,位位$6.9。

75P 好 73P 74E 都好
收貴一級都係從正線抽車
而唔係新資源,即使275R亦
做唔到大埔市中心、75P叫
醒目啲停廣福先入港鐵站,而
275R區外人未必識「廣福球場」
行去廣福邨轉車出市區。

無可否認工業邨客不能不理
即使周末假期需求較低亦然,但文件
http://search.kmb.hk/TD_SS/275R.pdf

明文規定係容許由大美督開出短途,
實際上好少咁樣開,貴過75P假日又有
車多都懶得做,嗱我無話要修改75K㗎。

類似72/272E、74D/74X
機場A線/E線咁,貴嗰條係有賣點
但非繁連回本都成疑,更加唔好講
聯合班次或乘客自己睇ETA醒水、
總收貴價一程嘅BBI覆蓋返受影響
區域,不過時間成本乘客自理。

從便宜線抽車去貴線(飢餓式銷售
定係配額制作怪嘅自己諗,便宜嗰條
唔減班係迫唔到人自願升級……)貴得
嚟又疏甚至僅得少量班次,便宜嗰條故意
整到載唔晒,仲要宣稱貴線分擔咗需求。
YY487 發表於 2020-12-12 11:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
louis19910701 發表於 2020-12-12 13:58 | 顯示全部樓層

75K想要飛走工業邨,睇怕都唔係咁容易,除非有新既全日服務取代,而家繁時已有75P飛走工業邨。
因為以前汀角路一帶只係得75K全日服務去大埔墟站(唔計小巴),而74K只係兩味線,所以75K就順理成章兜埋,
再加上75K除左大埔市往返工業邨客之外,同時都有D人往返大美督同工業邨(雖然比例相對少D,但係都有)
而如果搵74K入工業邨,又太兜兼且要加車加時,咁只會趕多D客去小巴。
所以種種矛盾之下,75K只好繼續維持原有服務...
(順帶一提,其實大宏街好窄,兩邊泊晒車,75K入去經常都要讓對頭車,經過通常要減慢車速)

至於72A,走線方面叫做盡量Cover大部分工業邨範圍,但受制於工業邨巴士總站位置所限,
就令到佢來回程合共要兜4次大貴街、大喜街、大景街,
雖然咁樣行好燒油,但無奈冇得改,除非工業邨巴士總站搬去大景街......

而73,北區重組前其實佢經埋大富街架,但重組後就變左直去工業邨巴總
變左有啲客要搭返75K

而小巴26,冇得彈啦,班次頻密,快上快落,去工業邨首選(除非去較入既位置)

當然,返放工已經有好多廠車...所以九巴只好以不變應萬變
(P.S. 其實都有唔少人係踩單車去工業邨返工的,包括小弟返過幾個月,除非落雨先會搭75K)
 樓主| iseen 發表於 2020-12-12 14:34 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-12-11 15:52
71C、71D我當壽終正寢㗎喇,
當年除咗班次致命之外,
我估都冇咩幾多人接受到大埔咁細仲要轉車。

正如我係上一個 post 傾過,如果大埔有 區內雙向分段,絕大部分 71K 行程已經可以解決到,唔洗轉車
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 9&page=1#pid4360193
家陣個問題係,開75P 就要開疏 75K,隨時班次兩頭唔到岸

樓主| iseen 發表於 2020-12-12 14:37 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-12-11 16:20
最近搭過一次72A星期日中午由大埔工業邨出嚟, 只係工業邨已經上左廿幾個, 有十幾個救恩-安慈路落車, 寶鄉街 ...

其實,點解唔叫小巴 26 食曬呢?
26 小巴 工業村上一批,超級城落一批換馬鞍山客,廣福道一樣咁做,令26小巴個客量會更加好睇

75K 無個必要去輔助小巴,尤其是汀角路同26小巴條走線唔差得遠
真心,返得廠既,唔會連個100-200米都行唔到呀嘛?
 樓主| iseen 發表於 2020-12-12 14:40 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-12-12 02:21
75P 好 73P 74E 都好
收貴一級都係從正線抽車
而唔係新資源,即使275R亦

家陣九巴都叫醒水,係大尾督站每條柱都大字報咁賣 275R 廣福球場 車程同轉車資訊,點都搶到些少小巴客。
不過老實講,275R 汀角路要再cut 咁D細站,一係就要教司傅,無人截車就唔好埋站曬時間