hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城巴士站改名消息
開啟左側

[服務調整] 新城巴士站改名消息

eternalflame 發表於 2020-12-14 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2020-12-14 18:03
九巴個apps連公里數都冇就番去訓覺啦垃圾apps

個幾分鐘等10分鐘都冇,我又唔知係咪塞車 ...

九巴ETA API係有回架車嘅距離
但前端無顯示出黎
eternalflame 發表於 2020-12-14 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2020-12-14 19:31
到最後報站定格都係出 九龍醫院
大家叫個站都係叫 九龍醫院
就知道個名長得格硬嚟

花生post一個接一個
唔通停課WFH真係咁得閒

不過都要提提樓上師兄追擊還追擊
一陣罵戰要停板就唔好啦
兜子 發表於 2020-12-14 20:45 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-14 18:06
TO BE FAIR, 而家九巴靠新城比數據咩? 九巴自己係公開渠道搵埋離GA
新城係政府到搵唔到, 唔識自己搵等運到 ...

係你把口講to be fair 真係好諷刺
事實就係靠柴小share俾data.gov.hk, 九巴先有得拎嚟用

而閣下係要選擇性失明,幾版之後先問呢個問題姐
lsc04d11 發表於 2020-12-14 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2020-12-14 19:31
到最後報站定格都係出 九龍醫院
大家叫個站都係叫 九龍醫院
就知道個名長得格硬嚟

我又唔覺格硬  咁252總站都要叫  屯門公路轉車站(往屯門方向)啦  當然去到最後司機乘客都係嗌屯門公路轉車站甚至屯轉   報站一係屯門公路轉車站/轉車站(6個字版本)

61A,新A33 就會叫屯門公路轉車站(市區方向)

亦等於98系個總站 佢都係要寫 坑口(北)(將軍澳醫院)  到報站坑口北   都係清晰嫁

又例如apm個站   apm咪apm囉 加埋創紀之城5期落去  都冇話唔適合
城新報站黎講 一個西隧都報  西隧 icc,九龍站(懶得打長版)啦
herman15hk 發表於 2020-12-14 21:02 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-12-14 19:01
"無公開, 咪自己採集數據LOR"
呢d野係採集就有架啦?

其實大家唔駛咁認真回0生
佢就好似有人講 「憑自己本事借 點解要還 」

由佢自我感覺良好咪算,你越回佢就越興奮,係要回佢幫佢打埋

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Tummy + 2 + 10 見到嗰三個名 都知唔使認眞覆

查看全部評分

少甜啊唔該
herman15hk 發表於 2020-12-14 22:06 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-12-13 22:20
  • 咁窩打老道個站又照樣就咁叫「九龍醫院」嘅
  • 明明頌明苑喺個站對出,而泳池喺個站對面,用對面設施真 ...

• 頌明苑對出果個係站只可以上隧道公路
    792M個站係對住安寧花園 / 常寧遊樂場

頌明苑喺冧橋落車行過去會近過泳
    少甜啊唔該
    吳宗錡 發表於 2020-12-14 23:02 | 顯示全部樓層

herman15hk 發表於 2020-12-14 22:06
    頌明苑對出果個係站只可以上隧道公路
    792M個站係對住安寧花園 / 常寧遊樂場

咁嘅話唔係應該改做「常寧遊樂場」先係乜?
    herman15hk 發表於 2020-12-14 23:31 | 顯示全部樓層
    吳宗錡 發表於 2020-12-15 00:02
    咁嘅話唔係應該改做「常寧遊樂場」先係乜?

你覺得常寧街遊樂場定將軍澳泳池會多人知?

利申:住將軍澳,唔睇地圖都唔知有呢個名
    少甜啊唔該
    Tummy 發表於 2020-12-15 00:08 | 顯示全部樓層
    lsc04d11 發表於 2020-12-14 20:55
    我又唔覺格硬  咁252總站都要叫  屯門公路轉車站(往屯門方向)啦  當然去到最後司機乘客都係嗌屯門公路轉 ...

兩樣嘢嚟 柴小係直頭改埋個站名
    但屯轉本身冇一個站位叫 屯門公路轉車站(往九龍/屯門方向)

就算係九巴 app 入面 佢都係得個 heading 入面先會叫 (九龍/屯門方向)
    e.g. 61A 往屯門轉車站(市區方向)/252 往屯門轉車站(屯門方向)
    但入到去睇站位 都係齋叫 屯門公路轉車站

西隧個報站係附加內容

唔代表個站名都變咗做 西區 .......... 九龍站

要附加內容本身就唔使改站名
    喺報完站之後播個 前往 ..... 嘅乘客 請喺呢個站落車 就夠
    無論係 坑口北將軍澳醫院 定係 豐林閣樹仁大學
    改站名嚟顯示更多嘢係畫蛇添足

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
    吳宗錡 發表於 2020-12-15 08:00 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2020-12-15 00:08
    兩樣嘢嚟 柴小係直頭改埋個站名
    但屯轉本身冇一個站位叫 屯門公路轉車站(往九龍/屯門方向)

不過呢啲同時停兩個方向嘅轉車站嘅路線,乳豬紙同埋報站機又係唔係加埋方向清晰啲呢?

其實九巴報站機改用走馬燈顯示嘅話,就唔使「前往 ..... 嘅乘客,請喺呢個站落車」咁長,好似新城咁「下一站:(下一站)、(地點A)、(地點B)」就夠清楚啦!

我就建議「坑口(北)(將軍澳醫院)」改名做「將軍澳醫院巴士總站」喇!個方向無意思嘅。