hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴AS有無行過103?
開啟左側

[問題] 九巴AS有無行過103?

HV7025 發表於 2020-12-16 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2020-12-16 13:39
我記得103係最後一批加金的路線之一

過海線加金103算係最後一批,但至少早過110
過海線全金就103應該真係最後一條,HU162鎮守九巴尾車十幾年,到2015年怡和街容納唔到歐二車為止

題外話:103加金變相被逼用番短車,應該係較遲加金嘅主因
但到唔加唔得時,都安排由HU162守九巴時段尾車清客,維持多年
呢個安排喺早年已經證明11米車嘅可取之處,但到今年先終於靠E6M光復11米車嘅價值
AtrHenu 發表於 2020-12-16 16:39 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-12-16 16:16
過海線全金就103應該真係最後一條,HU162鎮守九巴尾車十幾年 ...

其實103遲加金仲有傳訛的講法就係當年批7叔反對轉短金後要減人工(因為早年掛牌日薪老鬼係比較多);不過經過個次掛牌轉變後批7叔開始陸續離開/退休只留3位願意減人工的7叔直到它們退休.
btw,如果當年紅巴一早買11.3米金巴而唔係拖到批短金退先翻奄11米存在價值相信唔會有呢情況!!
AtrHenu 發表於 2020-12-16 16:47 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-12-16 16:16
過海線全金就103應該真係最後一條,HU162鎮守九巴尾車十幾年 ...

但可惜的係當12/2020起接近全線變返11米掛牌時,最後的一位7叔掛牌都無法享用E6M光彩.(因為C103最後一位日薪車長已於4/2020正式退休).
Choi 發表於 2020-12-16 17:06 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2020-12-16 16:39
其實103遲加金仲有傳訛的講法就係當年批7叔反對轉短金後要減人工(因為早年掛牌日薪老鬼係比較多);不過經 ...

其實點解2000年左右唔學新巴買14xx的11.3米三軸車?其實除了103外,91/91M返放學時段都好需要清客,而唔駛特登飛德望。
新造的人、如鷹展翅上騰。
Choi 發表於 2020-12-16 17:08 | 顯示全部樓層

有冇上山先?
JX9097 發表於 2020-12-16 17:14 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-12-16 17:06
其實點解2000年左右唔學新巴買14xx的11.3米三軸車?其實除了103外,91/91M返放學時段都好需要清客,而唔 ...

九巴早幾年個如意算盤就係諗住
1. 推得上12米嘅,轉用直梯(ATE/ AVW)
2. 上唔到12米嘅,轉用10.6米(ASV/ ATS)

但偏偏幾百條線入面有部份唔爭氣
(用唔到12米,但10.6米又太短)
結果就拖足咁多年先肯買E6M
HV7025 發表於 2020-12-16 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-12-16 17:14
九巴早幾年個如意算盤就係諗住
1. 推得上12米嘅,轉用直梯(ATE/ AVW)
2. 上唔到12米嘅,轉用10.6米(ASV/  ...

原本九巴係買streetdeck,繼續用低載版短車做呢啲線就算,咸魚逼成點、會唔會留後,no one cares
如果唔係streetdeck撻Q,E6M相信唔會出現,11.3呢個級別可以喺九巴永久消失
但世事真係好似注定咁,如意算盤竟然打唔響,喺客觀條件限制下,「被逼」買番11.3
不過買到返嚟先發現咁多線用得,好使好用
九記多年嘅「堅持」,而家睇番都真係無謂
kwn1029 發表於 2020-12-16 19:21 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-12-16 08:15
真係估唔到呢隻比AV長少少兼難轉的11.5米白切雞都可以挑戰103.

對面海 12/12M 日日都 NL262 / 長陣 YoungMan 啦
請時刻保持感恩及包容的心
Choi 發表於 2020-12-16 21:23 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2020-12-16 19:21
對面海 12/12M 日日都 NL262 / 長陣 YoungMan 啦

12米單層個轉向點同12米雙層?如是者可否派3ASV/50xx上半山?
HV7025 發表於 2020-12-16 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2020-12-16 19:21

印象中AS轉向評價係比較差的
至少我搭行103嗰次都真係一手轉唔到衛理道
可能因為呢個原因,部分用AV AD嘅線甚少獲派AS,103係其中一條