hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 21/12-27/12減班時間表
開啟左側

21/12-27/12減班時間表

JC8385 發表於 2020-12-19 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-19 11:28
一間巴士公司蝕足四年,重可以講社會責任?

九巴以商業及乘客利益做出各種針對新城的行為,連政府數據都 ...

非也非也,政府要做嘅做到嘅嘢根本大吧
當年開NA線都係AA話肯包底先開得到出嚟
搶錢就得,防疫唔得?
053h4 發表於 2020-12-19 12:11 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-12-19 12:09
非也非也,政府要做嘅做到嘅嘢根本大吧
當年開NA線都係AA話肯包底先開得到出嚟
搶錢就得,防疫唔得? ...

蝕足四年的生意叫搶錢.

重有, 你講明明係用者自付原則, 機場管理局呢D咪叫講道理LOR, 邊會要慷他人之慨, 蝕唔蝕都未知走去迫巴士公司倒錢落海?

港島特別係南區最鐘意就係慷他人之慨, 最新例子就係33X, 咁樣點同你做先?明明巴士公司入埋紙申請下繁服務, 結果大巴變小巴
一方面其他公司營運就講商業原則, 巴士公司蝕到無眼睇就叫佢講社會責任, 收番成本表面貴D就叫搶錢

唯一解決方法就係政府自己做巴士, 巴士公司只係行管理之責而非經營之責
簽名被屏蔽
JC8385 發表於 2020-12-19 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-19 12:11
蝕足四年的生意叫搶錢.

重有, 你講明明係用者自付原則, 機場管理局呢D咪叫講道理LOR, 邊會要慷他人之慨,  ...

喂你睇清楚我講緊咩未呀,我係講緊叫政府包底呀
巴士公司睇住自己盤數要cut到頂閘為止,理解但不認同
但你個政府講到出街咁危險,要眼白白睇住人日日迫車返工扮睇唔到無野吓話
053h4 發表於 2020-12-19 12:37 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-12-19 12:34
喂你睇清楚我講緊咩未呀,我係講緊叫政府包底呀
巴士公司睇住自己盤數要cut到頂閘為止,理解但不認同
但 ...

政府包底就唔係叫社會責任, 係叫社會福利.

我個人一向支持巴士係由政府營運. 而政府應該直接以現金方式, 係抗疫基金直接補充新巴城巴等巴士公司自今年一月以來的營運虧損, 以解決問題

九巴二月大規模減班保存實力, 又推出多項措施, 搏到幾多掌聲, 好似九巴APP出新城時間咁, 幾多人支持? 話九巴做得好好?新城唔減班, 蝕錢就拎員工開刀, 咩叫社會責任呢? 社會責任變長蝕責任?

九巴的成功與新城的失敗, 正正反映生意第一呢樣野, 我真係無見到政府對開足車的新城有任何措施WOR

簽名被屏蔽
271_N271 發表於 2020-12-19 16:29 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-12-19 10:20
新城今轉減得多,我認為係政府比壓力,減班令少D人出街

但好似尋晚銅鑼灣,西隧線減班,好似962X,過左SOGO,都 ...

始終唔大規模wfh,交通工具都係會咁多人,現實就係唔容許你減咁多,當然本身少客另計啦。
JC8385 發表於 2020-12-19 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-12-19 16:29
始終唔大規模wfh,交通工具都係會咁多人,現實就係唔容許你減咁多,當然本身少客另計啦。
...

最弊班官seems活係平行時空,死未?
053h4 發表於 2020-12-19 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-12-19 16:55
最弊班官seems活係平行時空,死未?

巴士公司就肯定唔係活係平行時空,係活係現實世界。

而家減得太少,結果要員工找數。
為減少巴士司機同乘客接觸, 根本大部份巴士應該停駛, 而其餘只維持有限度服務, 必要有服務的路線, 巴士司機用所謂正壓呼吸機開工
kitarolo 發表於 2020-12-19 17:36 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-12-19 11:19
根本說服唔到人你去行街會比你平時返工返學撘車危險

同樣道理18:00~04:59
堂食風險特別高、病毒特別
活躍,有意見宣稱政府同病毒講數,
咁我祗會認為懶惰唔爭取多幾個鐘。

如同首階段淨係准
龍運屯門線經屯赤而元天線
無份,但物流或私家車無法管制
(但流量明顯比巴士高)兼元天A線
里數無得下而收貴咗,唔好講到龍運
恨不得維持原價,有樣嘢叫欖隧收費。

實情係邊個好蝦啲就限制邊一個
053h4 發表於 2020-12-19 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-12-19 17:36
同樣道理18:00~04:59
堂食風險特別高、病毒特別
活躍,有意見宣稱政府同病毒講數,

根本就應該lockdown

你話餐廳唔全日禁堂食係幾咁無恥?政府唔叫飲食業界都應該要自己全日暫停堂食。
成個社會都要為唔全日禁堂食付出沉重代價。
kitarolo 發表於 2020-12-19 17:50 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-19 17:37
根本就應該lockdown

你話餐廳唔全日禁堂食係幾咁無恥?政府唔叫飲食業界都應該要自己全日暫停堂食。

咁點解唔係停工呢
僅「勸喻」私企家居辦工
但多數就業崗位難以實踐

禁堂食? 禁埋外賣啦
喺街食好衛生? (參考七月尾)
又想話要返工但無責任提供堂食?