hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 21/12-27/12減班時間表
開啟左側

21/12-27/12減班時間表

kitarolo 發表於 2020-12-20 11:21 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-12-20 07:59
另外,非護外工作(例如看更),又可以點食飯呢?

坐喺個COUNTER食?咁叫衛生嗎?

所以樓上仲話午飯時段
返屋企食就可以但遲到自理
僱主唔追究、僱員硬食扣薪
但要求下調管理費得唔得?
expertuser2004 發表於 2020-12-20 11:24 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-12-20 07:59
咁禁晒堂食,必要嘅戶外工作人士點樣食飯呀?
請假返屋企食?

係公園, 街上, 辦公室, 交通公具食, 食野一定要除罩, 請教 777 點帶住罩食飯好過
根本用屎忽諗野出黎

你一邊大幅加強防疫操施, 巴士就幫您大幅減班增加風險 + 大陸港人過關免檢14日已夠膠, 巴士不夠坐乘客自然就會坐小巴/黨鐵/的士, 病毒完全是密閉空間散播
黨鐵同巴士比你隔到幾多個 1.5m ? 小巴/的士根本應要禁止行走, 班次應維持全日繁忙時段班次
政權一查你張八達通就知您的行蹤, 所以用二張以上不同匿名卡(成人用老人, 老人用小童, 學生拎去泊車), 不配合個人八達通是最好保護個人私隱的方法
搵不到你張卡自然就可否認你用過張卡
------------------------------------------------------------------------------------------------
1. 無症狀感染者 = 隱形傳播鏈, 什麼叫隱形傳播鏈? = 你看不到人地有沒病
即話若你不知他有沒病, 你已受到感染架啦, 是迷好易理解?

WFH 不是萬能, 大把工作做不到
eg: 屍機, 物流送貨員/物流倉庫, 船長船員, 飛機師, 前線緊急服務公務員, 醫生護士, canteen, 地盤工人worksite, 記者

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
AtrHenu 發表於 2020-12-20 16:06 | 顯示全部樓層
dydx 發表於 2020-12-19 09:51
城巴5X,22M,71,新巴94A提早收車?
(12一早出咗通告)

據了解新城巴今早已經係5X,71,75,22M,94A沿途各站,App貼出通告會提早尾車至21:00並調整班次.
btw,我諗他日無疫症後實向地區人仕提出向呢玩縮時的雞肋線正式提出永久減班,cut時的重組方案.(反正呢D線沿途替代品太多而且又無乜獨市位)

053h4 發表於 2020-12-20 16:51 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-12-20 11:02
你要係屋企食, 咪一樣要落街買嘢, 賣嘢嘅又話要返工,咁佢哋唔使食飯,唔好好似某個建制派咁冇腦先得㗎, ...

病毒唔會放假GA, 咁多無源頭個案, 好有可能就係D除口罩時間發生
醫生同親友食飯就全部感染, 音樂班又成班中招

而家咁多無源頭個案, 係咪就係餐廳到離, 根本無人查到出離

外國就全日禁堂食同LOCKDOWN, 香港就話唔得

重有, 落街買野同食飯根本無關係, 而家係後更食飯有問題咩? 係戶外工作的人食飯有問題
外國呢類非必要戶外工作就全停, 香港做緊咩?

病毒唔會同你日間放過你, 天氣凍物件表面生存時間更長, 唔該諗清楚啦

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-12-20 16:56 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2020-12-20 11:24
係公園, 街上, 辦公室, 交通公具食, 食野一定要除罩, 請教 777 點帶住罩食飯好過
根本用屎忽諗野出黎

講真, 今時今日重唔全面封鎖機場港口同陸路口岸, 禁止所有人出入境,  只保留無接觸式貨運, 貨機一落完貨就要即走, 一係就係機場起臨時地方休息唔以任何方式入市區, 只保留必要船隻入香港水域, 其他全部唔入得
指定必要工作人員唔可以入社區

好似SARS咁, 當年醫護有專門地方過夜, 而家, 其實真係沒完沒了

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-12-20 17:04 | 顯示全部樓層
nwfb1601 發表於 2020-12-19 19:18
你教我點樣返屋企食。

呢D全部都係地盤工人, 就係應停唔停, 所以咪爆左個康城地盤群組同將藍隧道群組

點解地盤唔停工?
一方面就要醫護拎條命去搏, 另一方面就係少少犠牲都唔得

簽名被屏蔽
JC8385 發表於 2020-12-20 17:12 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-20 17:04
呢D全部都係地盤工人, 就係應停唔停, 所以咪爆左個康城地盤群組同將藍隧道群組

點解地盤唔停工?

你又真係堅離地
大把人係真係手停口停架喎
如果政府係有心重視防疫嘅問題
點解唔係令人唔使擔心呢段時間嘅生計問題先
053h4 發表於 2020-12-20 17:18 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-12-20 17:12
你又真係堅離地
大把人係真係手停口停架喎
如果政府係有心重視防疫嘅問題

所以咪要靠失業援助LOR, 政府成日覺得大把人現金出糧唔交稅, 唔納入稅網就唔提供失業緩助
打散工短暫性失業的日薪工人, 疫情緊張時係咪應該用其他方法補貼, 根本係不証自明

一日唔斷尾, 社會不停咁停頓, 短暫放鬆, 再停頓, 損失係咪更大?
有專家講過, 過快重啟經濟會導致減染增加, 不斷循環的放鬆停頓, 對經濟打擊係更大

而家唔停, 只會把疫情的痛苦期延長, 病人更多, 更加難搞
2-3月個期, 幾多地盤停工, 個陣個案的確係無咁多, 當日個案少, 自然開得快

好多野本身就係TRADE OFF, 一個傳染指數高於1 (即平均一個病人可以傳染比幾多人(的病毒, 唔把感染指數壓低於1, 點會自己停, 2-3月份因為好多因素, 地盤停工, 各人WFH, 自然控制得好快
而家係調轉
簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2020-12-20 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-20 16:51
病毒唔會放假GA, 咁多無源頭個案, 好有可能就係D除口罩時間發生
醫生同親友食飯就全部感染, 音樂班又成班 ...

外國lockdown完之後點,咪又係繼續有,你要lockdown幾耐?一個月?三個月?根本上就冇可能,理論同實行係兩樣野,你提出咪同你個人一樣囉,永遠諗埋晒啲不切實際嘅嘢,有人要返工,自然就要有地方食飯,好坦白講,有可靠疫苗之前,根本上冇方法可以解決
expertuser2004 發表於 2020-12-20 17:33 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-20 16:51
醫生同親友食飯就全部感染, 音樂班又成班 ...

黃色經濟圈已表明不會同政權合作抗疫
更何況政府買個d 疫苗根本就是巴西失敗品比香港人試, 不是點解建制派要出派 $5000 叫人打針呢招

看完呢個樓主有什麼想法? 是不是1月1日禁止 BNO VISA 移民?
https://hk.appledaily.com/local/ ... HBBI5GUUJHOPSDFYDA/

香港要 lockdown 最少要有 100 萬人做野送貨比人, 錢仲要納稅人支付但不保證你 100% 不會確診
香港仲咁多二世祖係到, 正係得食心諗已知結果是點, 600萬人沒野食藍黃絲合一夠晒反轉香港變成獨立國家

做好個人防護先是重點, 至少要全日帶口罩(b)同手套(c), 仲要保持地方清潔, 空氣流通, 衣服用完要即日洗, 不好用手摸口罩後再碰第二度地方/摸眼口鼻
呢個肺炎已證實左可經空氣入眼而進入身體, 坐車最好帶返密封眼罩/全隔離面罩(d), 最好學伊斯蘭女人包埋頭返工(a)
越接近隔離病房醫護裝備=越低風險受感染

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%