hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 21/12-27/12減班時間表
開啟左側

21/12-27/12減班時間表

053h4 發表於 2020-12-20 17:33 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-12-20 17:28
外國lockdown完之後點,咪又係繼續有,你要lockdown幾耐?一個月?三個月?根本上就冇可能,理論同實行係 ...

香港2-3就變相接近LOCKDOWN, 地盤停工, 戶外工人當日怕感染, 連清潔保安都要求唔好番咁多, 當時温度又係偏低, 但感染個案有無而家咁多?

有無爆地盤群組?
香港事實係有晒証據証明, 停止部份非必要高危行業工作, 減少非必要戶外工作, 係可以大幅壓低感染人數

無事就自然會開返, 而家問題係根本就唔斷尾
另外, 無可否認, 當日九巴行動, 的確係為香港做左件好事

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-12-20 17:44 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2020-12-20 17:33
黃色經濟圈已表明不會同政權合作抗疫
更何況政府買個d 疫苗根本就是巴西失敗品比香港人試, 不是點解建制派 ...

用左口罩, 幾乎係唔會受到感染
反之而家爆的群族主要都係除口罩跳舞, 地盤工人體力勞動, 或者音樂教室, 除口罩食飯吹水感染

本身而家問題, 人口流動如果只係工作買野, 而唔係好似某D集團咁搞PROMOTE聚集大量人流, 本身風險就極低

但個別行業要體力勞動戴唔到口罩, 要沖涼有霧化環境, 或者除口罩食野, 呢類係高危
好多話無地方食飯都係地盤工人, 咁多行業停工都有津貼, 唯獨建造業就唔可以有津貼, 捱過左呢段時間?
我覺得經過左成年, 都變相LOCKDOWN左三次, 第一次, 啱啱過完年, 個個真係重有SARS陰影, 真係地盤自己停, 保安清潔輪流返, 個個WFH, 街都少出, 個案就好少
而3-4月, 因為各項主動自律措施, 疫情都平緩

7-8月, 見到所謂死亡率低,自律性差, 感染人數就增加, 要用兩三個月先停
到而家, 真係個個無晒SARS陰影, 結果個案維持高位

本身全部都係取捨下的結果

簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2020-12-20 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-20 17:33
香港2-3就變相接近LOCKDOWN, 地盤停工, 戶外工人當日怕感染, 連清潔保安都要求唔好番咁多, 當時温度又係偏 ...

咁當你一放寬返就會有,咁lockdown仲有乜意思,香港從來都冇變相接近lockdown,地盤幾時有停過,好心你就唔好成日諗埋晒啲不切實際嘅嘢啦,考慮返啲實際環境先啦,你做嘢我就鄧你公司慘
JC8385 發表於 2020-12-20 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-20 17:33
香港2-3就變相接近LOCKDOWN, 地盤停工, 戶外工人當日怕感染, 連清潔保安都要求唔好番咁多, 當時温度又係偏 ...

傻啦果時收到非繁連60X都頂到閘
無大爆係真係好彩咋
053h4 發表於 2020-12-20 17:52 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2020-12-20 17:47
咁當你一放寬返就會有,咁lockdown仲有乜意思,香港從來都冇變相接近lockdown,地盤幾時有停過,好心你就 ...

3-4個波, 放寛就無, 只係7月開始受中亞病毒, 或者美國回家傳左比親戚毒株感染

呢一波就係所謂南亞毒株, 主因係居家檢疫後無人跟進

呢一波疫情可以係完左, 封鎖晒出入境通道, 唔封都好似而家咁係酒店檢疫, 理應就唔會好似而家咁, 連源頭都只係基因都搵, 唔係可以準確到病人
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-12-20 17:56 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-12-20 17:49
無大爆係真係好彩咋

根本事實証明, 所有爆發的群組, 主因都係無口罩, 或者唔適合用口罩, 或者要用到更衣室

用口罩風險根本極低
本身都係基於其他環境因素, 例如大廈內空氣氣流傳播(因為屋企唔會用口罩), 而唔係戴口罩或者係一般工作寫字樓傳開去

所以, 本身好多野係要取捨, 2-3月時, 個個選擇抗疫, 一單半單都覺得多, 地盤停工, 戶外工作都減少
事實証明當日抗疫方式就唔係錯, 而且係好有效
簽名被屏蔽
tkglobe 發表於 2020-12-20 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-20 17:52
3-4個波, 放寛就無, 只係7月開始受中亞病毒, 或者美國回家傳左比親戚毒株感染

呢一波就係所謂南亞毒株,  ...

777肯封陸路關口,所有從中國入境都要封閉隔離先啦,如果唔係講乜都冇用
expertuser2004 發表於 2020-12-20 19:51 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-20 17:44
用左口罩, 幾乎係唔會受到感染
反之而家爆的群族主要都係除口罩跳舞, 地盤工人體力勞動, 或者音樂教室, 除 ...

英國已有新變種武漢肺炎, 傳染力提高最少 70%(新聞話達到九成), 等看聖誕班留學生返香港後周圍走爆第五波, 22號先開始隔離酒店已太遲
由第一日開始不做永久封關 = 日日都有新 CASE, 澳門一日羸左好耐, 澳門特首仲串緊 777 不清零不會考慮通香港關

777 又要聽大陸不封陸關, 樓主信不信大陸咁多日日都咁少人確診(人地美國日日都十幾萬宗)?
到星期一又通街都物流運輸貨車送貨, 大量人員流動, 消滅不到 WFH 除外工種 + 沒全面封關強制入境隔離 + 全港禁足令 = 永遠不能清零
聽D 揸開大車的師父說, 政權夠膽就封公路囉, 我去貨櫃碼頭借武器上公路羸燃硬你, 夠謄通街開鎗囉

其實CANTEEN D 分隔板先是肺炎的瘟藏, 試問一日會清潔幾多次, 食野除罩坐隔離先自己受返, 根本沒可能帶住口罩去食野
因為是經空氣傳播是 2in1 必殺技, 醫院跑左個確診的隔離病人搵不返, 已突顯醫院有嚴重保安漏洞

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
GU9338 發表於 2020-12-20 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
有請覺得 E22 減到爆晒獲都仲未夠既 0 生回應下乘客既怒火先

用減班逼人停工停市會唔會係太天真?

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Tummy + 2 + 10 其實見到佢個名都知唔使認眞覆.

查看全部評分

GU9338 發表於 2020-12-20 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-12-20 17:49
無大爆係真係好彩咋

3 月回想起由青衣去馬鞍山用咗成兩粒鐘
城隧食西北風食到無事都變有事

回想起搭鐵慳一倍時間又唔使吹風,真係太傻仔