hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海路線101X改路消息
開啟左側

[路線消息] 過海路線101X改路消息

kay 發表於 2020-12-26 16:39 | 顯示全部樓層

18因為唔再去西區,西營盤嘈得勁
先要18P兜正街

世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2020-12-26 20:46 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-12-26 09:49
西區成個道路網,一係就用超平既電車和流水城巴,一係就用西隧直走,否則只係送客俾港鐵。 ...

城巴只做流水個情況會比今天更加差
西環人眼中,城巴只係有冷氣嘅電車,如果意圖取消 5X 18P 畀多幾部車做流水,只會同電車累鬥累
所以,一句到尾,一係就增加快車百份比,一係就交牌,講完

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
 樓主| FBI2 發表於 2020-12-26 20:54 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-12-26 20:46
西環人眼中,城巴只係有冷氣嘅電車,如果意圖取消 5X 18P 畀多幾部車做 ...

西區點搞快呀,要鬥快都要玩到18X咁先有機會將地底客拎番上來,好似5X,18P如果冇ETA真係等都費事.

如果西區真係用搞快去救客,整多幾條西隧線仲實際,起碼仲R到怕轉車既客. 如果一條巴士線立心要同平衡既港島線鬥快,除左等死,只有等死.

5X,18P繁時仲有客,係因為D人怕逼地鐵,但係非繁時全部見晒真章,5X,18P,港鐵齊齊載空.

至於101X,單靠西區客真係執得笠,當然,下繁南行多客到九巴要開2架係事實,但北行的確要諗點解決. 可是,一日未起好中九,都未有條件改行西隧.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kay 發表於 2020-12-26 20:59 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-12-26 20:46
西環人眼中,城巴只係有冷氣嘅電車,如果意圖取消 5X 18P 畀多幾部車做 ...

但當年MTR通左西區
客量率先見底就係堆流水線
呢個係一個關鍵位

1仔係MTR通左幾個月
客量多返,之後上繁要企人

上繁仲有加班車

再講,電車係西區班次都只係半桶水
如果城巴流水都唔做
電車班次不穩
到時又送客比MTR

5X基本上以前最風光原因
係因為有成堆人要出去轉車
依家1/5B/10先反映無晒轉乘MTR客既基本盤
好老實唔覺得好失禮,坐幾個站落車既人太多

反而因為18唔入西區,18P永遠都要經正街走,呢下先煩
世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2020-12-26 21:06 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-12-26 20:59
但當年MTR通左西區
客量率先見底就係堆流水線
呢個係一個關鍵位

客量最先見底係大流水咪就係因為大流水走客走得最快囉
城巴客量「唔失禮」嘅同時,電車客數分分鐘仲多過佢
西環搭流水車搭到金鐘以東嘅乘客買少見少,同電車相比根本無獨市效果
可能少啲流水車,將剩返嘅客推畀電車,唔使班客再做選擇仲好

wingho_cwh 發表於 2020-12-26 21:15 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-12-26 20:54
西區點搞快呀,要鬥快都要玩到18X咁先有機會將地底客拎番上來,好似5X,18P如果冇ETA真係等都費事.

如果西 ...

5X 18P 嗰啲根本係劣質走線下嘅必然結果
特快去銅鑼灣嘅線兜完石塘咀仲要兜國金? 燒壞腦?

18P 水街出變東邊街出干諾道呢度唔見成 10 分鐘,想點守住班客?

5 5C 5P 5S 一炮過 cut 晒都唔試下用堆車做早繁拆線,你想班客點幫襯你?

做客嘅日日畀緊錢搭佢啲車,出緊糧畀佢班策劃部,佢諗唔掂唔通我幫佢諗?

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +9 收起 理由
ahken + 2 + 9 佢諗唔掂唔通我幫佢諗?

查看全部評分

kay 發表於 2020-12-26 21:17 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-12-26 21:06
客量最先見底係大流水咪就係因為大流水走客走得最快囉
城巴客量「唔失禮」嘅同時,電車客數分分鐘仲多過 ...

流水線2015年3月見底,之後回升
5X?客量去到2020年都係不斷減少

我問你,有咩理由1/5B/10唔上
去等一架5個字一班,仲要比貴1蚊既5X先

基本上有份係西區策劃反對5X任何改動既人
根本就累街坊

唔諗下當日西區都有人反對取消5

搭巴士有兩類人
一類係點對點
一類係駁腳

5X作為西區-中環駁腳,以前先吸到咁多人搭
西區個班人連1/5B/10都唔上,5X先上,43X係次選,總之水街要出海皮,18都唔搭
呢班駁腳無晒,1/5B/10既駁腳都無晒

咁點解得5X咁慘情?基本盤同乘客取向,都係傾向1/5B/10多

如果唔係剩係睇西區,睇埋中上環,個度對1/5B/10貢獻先大,5X連餅碎都執唔到

留5隨時好過5X,起碼大坑唔會無限LOOP我要NUMBER FIVE先

世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2020-12-26 21:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-12-26 21:17

東行5X可以去到中環碼頭同大會堂,1/5B/10唔得。由西環要去碼頭搭船,5X會係首選。
西行方面,5X嘅重點係中環極速返西環尾,其它選擇會係18P同18X,同1/5B/10嘅客源可以話係完全無關。
進智公交
wingho_cwh 發表於 2020-12-26 21:33 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-12-26 21:17

有份係西區策劃反對 5X 陰乾殺線嘅所有人都係街坊
作為正常人,街坊係唔會想整蠱自己

至於港島線西延嗰陣唔肯放 5X 唔經石塘咀去銅鑼灣、以及 2016-17 年度巴士路線計劃唔畀 5X 飛甩金鐘嗰個叫陳財喜,你可以去找佢晦氣
(其實反對 5X 飛甩金鐘仲有陳學鋒同完全唔關佢嗰區事嘅盧懿杏)

tonycheung0123 發表於 2020-12-26 21:37 | 顯示全部樓層

其實5X係想死或轉返流水
由銅鑼灣出漫遊中環呢一段已經夠趕客
行軒尼詩道就冇好下場
而中環往西區呢段根本俾地鐵食哂
本身呢條線都好搵笨下。
改返流水及減價起碼都仲有一班唔想行上行落既客。始終有幾個地鐵站行上行落都幾麻煩下