hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海路線101X改路消息
開啟左側

[路線消息] 過海路線101X改路消息

wingho_cwh 發表於 2020-12-26 21:42 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-12-26 21:23
東行5X可以去到中環碼頭同大會堂,1/5B/10唔得。由西環要去碼頭搭船,5X會係首選。
西行方面,5X嘅重點 ...

雖然我知你係想幫手保住啲快線,但實際情況又真係唔完全係你所講咁樣
16-17 RDP 嗰陣 5X 西行想 skip 金鐘好大程度上係德政,而城巴對 5X 態度明顯轉變都係因為呢次重組失敗所致
當時佢哋講咗一項大家可能覺得唔太準確嘅數據出嚟,就係 5X 八成乘客都係灣仔銅鑼灣上車
以本人搭咗咁多年 5X,幾百程車加埋嘅 experience 話畀我知,呢個百份比大致正確
所以金鐘同中環先係 5X 真正嘅包袱,而唔係做低 5X 之後要諗點補位嘅地區,呢個係西環反對半邊 4X 經西環尾嘅其中一個原因(有傳城巴想咁樣隊冧 5X)

不過,包袱還包袱,因為中環返西環只係順路經過永隆停站,除咗落唔到畢打街小隧道之外唔構成兜路,所以 16-17 建議無削走永隆站

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
wingho_cwh 發表於 2020-12-26 21:46 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2020-12-26 21:37
其實5X係想死或轉返流水
由銅鑼灣出漫遊中環呢一段已經夠趕客
行軒尼詩道就冇好下場

行軒尼詩道冇好下場唔一定嘅,嗰度始終都係灣仔區最多人行嘅地方,軒尼詩道亦都唔係「近地鐵站」嘅代名詞
至於「改返流水及減價起碼都仲有一班唔想行上行落既客」呢一點剛剛都回應咗,就係港島區有樣嘢叫香港電車,所以開密流水賺到嘅客唔係地鐵客,而係電車客,唔重覆喇

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
 樓主| FBI2 發表於 2020-12-26 21:50 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-12-26 21:33
有份係西區策劃反對 5X 陰乾殺線嘅所有人都係街坊
作為正常人,街坊係唔會想整蠱自己

而家陳財喜和陳學鋒都收左檔,仲唔趁而家要求城巴將5X提速? 唔通等到班飯民俾人DQ晒先再提?

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kay 發表於 2020-12-26 22:03 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-12-26 21:33
有份係西區策劃反對 5X 陰乾殺線嘅所有人都係街坊
作為正常人,街坊係唔會想整蠱自己

咁你口中班街坊幾多仲搭緊5X?

咩野時候要堅持,咩野時候要放手
我諗我唔會差過你

路線重組就係要符合居民需求去搞
但西區問題係,兩頭唔到岸

特快又做唔起,流水服務充足

好多區都係,反對CUT,但事實根本嗌反對既人,好多都唔搭
同樣情況十年如一日

要諗一D避得開MTR,又有好多需求既線
仲有幾多?

去荃灣又話打爛小巴飯碗
去沙田又話沙中線點打
呢D說話聽太多

未計末代區議會仲可以捱到幾耐
換返班舊人入議會,或者區議會都無埋
以後講任何改善交通,都只會係紙上談兵

諗定用其他方法爭取都差唔多
世界很簡單 人類很複雜
Chnnr 發表於 2020-12-27 00:52 | 顯示全部樓層
不如認真諗下條所謂 101X 定位係響邊
如果係西區往來九龍東, 會唔會考慮下改做 901X(又要評估下佐敦道塞勁啲, 定係灣北過紅隧塞勁啲)?
而家 101X 既行車時間其實都唔算特別吸引得去邊
如果係想攝埋中環做特快, 索性開多條 101P, 林士街開停砵典乍街, 怡和大廈, 政總, 中信大廈, 會展, 灣仔訓練池後入紅隧
而家咁樣停埋個金鐘先出告士打道優勢其實都唔係好大
九龍東去西區的話, 會唔會考慮下經東隧呢 ?  東隧後直落中灣繞道第一站高樂花園, 咁起碼吸引過陪塞入紅隧啦...
又加價 發表於 2020-12-27 12:19 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2020-12-27 00:52
不如認真諗下條所謂 101X 定位係響邊
如果係西區往來九龍東, 會唔會考慮下改做 901X(又要評估下佐敦道塞勁 ...

其實如果紅隧口/西隧口唔停站嘅,好似98_系咁,比車長揀咪得囉。

而且東隧唔順路之餘,兩繁都會塞。西隧出窩打老道+亞皆老街作為後備路線會唔會更好?萬一塞死仲有衛理道/公主道等等組合去返紅隧/西隧
中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
053h4 發表於 2020-12-27 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-12-26 21:50
而家陳財喜和陳學鋒都收左檔,仲唔趁而家要求城巴將5X提速? 唔通等到班飯民俾人DQ晒先再提?

...

提速?算把啦。先唔好講點提速。

呢到18X提速,88X大把人話新巴無良屈錢,49X又話轉乘好方便。

053h4 發表於 2020-12-27 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-12-26 22:03
咁你口中班街坊幾多仲搭緊5X?

咩野時候要堅持,咩野時候要放手

區議員同地區組織,都要衡量下自己up完成事有幾大。

成功爭取固然好,但運吉 巴士公司亂咁ban都起碼有位話巴士公司短視。

好似33X咁,成個南區少數有得可能被開小巴大搞咪有人提,而家小巴踩埋間搞証明根本有可為,只係現實地頭蟲太惡。

本身多數人對地鐵無咪反感,5X點改都明顯慢過鐵,日間大部分時間極少客,點會有人提?

其實個個都知新城勁蝕,佢企硬要削線cut cost根本無得反對,自自然然連建議都非常保守。
Chnnr 發表於 2020-12-27 19:16 | 顯示全部樓層
又加價 發表於 2020-12-27 12:19
其實如果紅隧口/西隧口唔停站嘅,好似98_系咁,比車長揀咪得囉。

而且東隧唔順路之餘,兩繁都會塞。西隧 ...

其實係岩, 但有少少做到好似紅小咁
不過下繁東隧港島方向應該會順少少, 所以比較上建議下繁 601X, 上繁就 901X
似乎咁樣就可以主打西環九龍東通勤客
全日中上西環特快之類其實可以改革 104 去取代, 始終 104 呢條路線行左廿幾年
道路上既發展已經令呢條所謂快線變到特慢, 要加強西區往來中隧口其實可以響 104 落手
可惜沙中線通車既日子都來臨, 改唔改似乎都開始無咩大意思
但兩繁通勤安插少少特別線往來中西區至土瓜灣九龍東係可行(即係前面post 個 101P 之類既建議)
係睇下巴士公司肯唔肯做既姐...
kay 發表於 2020-12-27 19:39 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-27 12:39
區議員同地區組織,都要衡量下自己up完成事有幾大。

成功爭取固然好,但運吉 巴士公司亂咁ban都起碼有位 ...

應該咁講凡係任何人拎居民意見做擋箭牌
成件事已經就露左底

當日43X要CUT
都係得華貴區議員吹雞叫班人抗議
搭43X去瑪麗落車舉牌抗議
最後,換來已取消43A

反而同一時間,有個計劃想行但行唔到
4號,MTR通左,朝早坐唔滿變左要企人

對家以客量為依歸,乘客取向先係真民意

呢個都解釋到好多野

71取消>減班
671取消>非繁60>非繁30