hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [極端情況] 九巴286M擺入東頭邨建議
開啟左側

[極端情況] 九巴286M擺入東頭邨建議

Justshamxx 發表於 2020-12-23 11:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自港鐵屯馬綫工程起,本人一直相信九巴286M線應在鐵路通車後與89C重組,分拆成(馬鞍山頌安邨/錦泰苑--觀塘)及(欣安邨/濱景花園--觀塘)兩條路線,下稱「兩條觀塘路線方案」。然而此舉或有「塞爆觀塘」之嫌,最近身邊不少公交研究者紛紛批評政府「起動九龍東」令九龍新界各地交通擠塞,因此本人可以預計政府有機會告吹「兩條觀塘路線方案」,以免構成更大民怨。再加上東頭邨一帶自85C取消後,一直缺失來往馬鞍山的巴士服務。本人遂提出極端情況,就是286M線會改為服務東頭邨以「保命」,路線如下:

九巴286M線 (馬鞍山市中心--東頭邨(循環線))
馬鞍山市中心($7.2)
(原286M路線至鳳德道西行)
志蓮淨苑
龍蟠苑
(轉左蒲崗村道、立交第二路口左彎進入龍翔道西行)
沙田坳道 (C2,因為前往沙田區)
摩士公園泳池
(轉左鳳舞街南行)
摩士公園
摩士公園體育館
(轉右東頭村道西行)
偉東樓
盈東樓
(轉左)
東正道
(轉左樂善道、轉左東隆道)
東頭邨總站
(轉右東頭村道東行)
摩士露天劇場
龍滿樓
龍慧樓
(轉右沙田㘭道、轉左彩虹道)
黃大仙警署
(沿路)
鳳德商場
鑽石山站公共運輸交匯處
(原286M之停站、收費)
馬鞍山市中心

當然,最好就係政府/各巴士公司執下觀塘區巴士路線,令「兩條觀塘路線方案」可以實現啦。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
xdxd 發表於 2020-12-23 15:48 來自手機 | 顯示全部樓層
不如用82X兜+駁84M出九碼啦順手斬晒286M+85AB
andy92 發表於 2020-12-24 11:02 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-12-23 15:48
不如用82X兜+駁84M出九碼啦順手斬晒286M+85AB

駛乜拉 84M 落九龍城,有心斬 85AB 既用 75X/85X BBI 回贈已經解決到
xdxd 發表於 2020-12-24 13:34 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-12-24 11:02
駛乜拉 84M 落九龍城,有心斬 85AB 既用 75X/85X BBI 回贈已經解決到

萬一聯合道嘈嘅先攞84M去塞住佢哋把口啫 大可唔拉
另外我希望82X縮上廣黃 而84M專做一城
紅磡人。
Quanta 發表於 2020-12-24 14:16 | 顯示全部樓層
黃大仙一帶已有82X 84M 85M服務到一部份地方, 獨市位少
東頭邨人口唔多, 新增客量好有限
唔覺得好過拉上慈雲山, 起碼新增覆蓋人口多啲, 同埋無同現有路線重疊
 樓主| Justshamxx 發表於 2020-12-24 14:58 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-12-24 14:16
黃大仙一帶已有82X 84M 85M服務到一部份地方, 獨市位少
東頭邨人口唔多, 新增客量好有限
唔覺得好過拉上慈 ...

拉上慈雲山,詳細走線?

另外,港鐵當初係用慈雲山電梯系統嚟幫「慈雲山站」冚棺材版嘅,即係預咗乘客會行落去鑽石山站搭屯馬綫啦,點同東頭邨,因為九巴想加快沙一/濱景/馬鞍山來往土瓜灣而痛失來往馬鞍山嘅巴士服務呢?

你樓上話84M延長去九龍城碼頭吞併85A,其實咁樣不失為……好方案嘅,但係要勸到乘客改去反方向搭車,就係題外話

擺上慈雲山我係絕對反對嘅,至於九巴/運輸署想唔想觀塘多車呢,就事在人為啦。
xdxd 發表於 2020-12-24 15:21 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2020-12-24 14:58
拉上慈雲山,詳細走線?

另外,港鐵當初係用慈雲山電梯系統嚟幫「慈雲山站」冚棺材版嘅,即係預咗乘客會 ...

如果係拉286M上山合理走線會係 大隧-蒲崗村道-富山-慈雲山-雙鳳街-鳳德-鑽鐵-大隧

二 慈雲山電梯系統係浪費公帑 條天橋太長 啲人都係照舊搭37M轉鐵
三 84M嗰度 其實比起拉去九碼 個人更加傾向唔郁 焗晒啲客上75X轉85X 或者經聯合道 露明道 天光道往來何文田呢兩個選項
紅磡人。
cong 發表於 2020-12-24 21:30 | 顯示全部樓層
 樓主| Justshamxx 發表於 2020-12-25 11:19 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2020-12-24 21:30
想做東頭邨可以用84M兜美東、東頭邨出入樂富,仲做埋一部分九龍城

難得有高人(Level 4人士)指點,我當然要尊重。
但係我稍微覺得:如果為咗屯馬綫全綫通車而延長84M去九龍城嘅話,有以下問題:
  • 一嚟就係無視84M當初嘅編號,(除非我哋勸到市民相信佢同23M線一樣)
  • 我哋根本唔可以再知道(東頭邨--馬鞍山)嘅客量係點,就好似九巴喺1988年將屯元區內拱手相讓畀輕鐵之後,喺輕鐵專區取消咗之後
  • 將286M擺入東頭邨畢竟係後備建議,最佳方案始終係佢同89C整合,再分拆出兩條經大老山隧道來往觀塘嘅路線。皆因唔少公交研究者都批評「起動九龍東」計劃,我先至會諗下286M會唔會擺入東頭邨嚟暫時保命。

如果要84M延至九龍城嘅話,我會當佢係後續重組,係題後話。
cong 發表於 2020-12-25 12:05 | 顯示全部樓層