hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 工聯會獅子開大口要求荃葵A線E線減價
開啟左側

[報刊新聞] 工聯會獅子開大口要求荃葵A線E線減價

m_rd08 發表於 2020-12-26 01:27 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2020-12-25 13:48
現在聽說起碼E36A/A36/A37會在屯門設中途站,以屯門新A/E線分段積極定價參考,若有E36A/A36/A37分段,屯 ...

其實用68A比係唔啱....因為A/E36都係以錦田做總站

除非開埋分段機黎用啦...

E36A仲可能會跟261X分段既...
(即係$6.2)
10598C 發表於 2020-12-26 01:30 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-12-26 01:18
我也留意到這點,所以A36/37大會堂北行/華都南行停站機會大。
反而不肯定會否推客去景峰搭A33X而過路車不 ...

相比推客去$15既A33X,長勝似乎會想乘客搭$18.9既A36 A37,sell唔使兜安友快10分鐘
10598C 發表於 2020-12-26 01:37 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-12-25 20:39
E36A是一定要在屯門設站啦 (原意係屯元天去東涌冷門區嘛)  至於A36,A37會否學N30S只於紅橋設站而不停屯 ...

E36A對象應該係比東涌西同東涌北居民去屯元天
Chnnr 發表於 2020-12-27 00:41 | 顯示全部樓層

珀島魚蛋 發表於 2020-12-25 18:56
可能人地見到E21收緊$8呢!

8 蚊其實真係抵到唔知講咩好, 亦唔知個價到底點計出黎不過以二部未加過價, E32 起始收費 $10 計, 其實全段收費都算係合理
始終機場 E 線普遍都係收得過抵, E31/E32A 全程 30 幾公里, E32 足足 40 公里左右都係收 $10.80
以相近距離既 52X/60X 都收緊 $12.80, 咁就唔難想像點解一直以黎, 朝早早更機場放工以至下晝早更放工既 E32 點解都仲係開到咁疏
回車慢, 一程車等於人地收緊 $13.90 既 E33 同 E34B, 啲人成日講到 34A/B 放工好慘, 其實 E32 唔係好得去邊
只係有 E31/MTR 清客, 睇落個感覺無咁差, 往往未到東涌架車已經企到滿
身為機場員工, 我都想佢收抵啲, 但無肉食再要劈價既情況下, 只會令巴士公司更加盡社會責任
望下條 E41 已經係非常好既例子, 響機場出哂名鐘意就有車, 唔鐘意車都唔會有架
根本就唔係塞車同長既問題, 而係巴士公司本身都唔想做,
硬食你 $13.90 開 12 分, 得廿個, 開夠半粒鐘將兩三班車倒埋一架車, 又無留後, 最多企幾個, 而且又無替補(勉強可以有 A47X )
呢個就係現今巴士公司最樂意出現既現象
E32 係好有潛質做下條 E41 , 又咁講其實而家已經向呢個方向變左一半

樓主| paul2357paul 發表於 2020-12-27 09:30 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2020-12-27 00:41
8 蚊其實真係抵到唔知講咩好, 亦唔知個價到底點計出黎不過以二部未加過價, E32 起始收費 $10 計, 其實全 ...

E32應該夠里數收夠每位$12?至於E32A就,就算荃灣段兜埋柴灣角,
但論佢唔駛兜青衣及機場島,
佢就肯定點都拉唔夠40公里收夠每位$12。

不過E32A都係龍運唔多覺很有心機做,
但唔知點解龍運又鍾意搵E32A去補償屯門區來往迪士尼。

至於屯門區既M線,其實條條都長過18公里,
九公唔係俾面既話其實條條都可以要求加到每位$10甚至$10.5,
但肯定會搞到堆$8.4M線擁躉出哂黎發癲。

樓主| paul2357paul 發表於 2020-12-27 10:00 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2020-12-24 20:48
......至於咩E33收$9更加係無可能,7 H6 y  K. H9 D) x& H
) }' M. Z7 }, G$ T( i' I
只要E33肯延長路線,例如屯門站開兜埋雅都先去市中心等等,

就算拉直路線都可以收$12,同時又唔會俾人咁差的觀感~

講到尾,搞到咁騎呢都係九巴唔識做,
0 j. t. w" u/ z& w# k- j9 D
方法就大把,睇下到時E36A屯門市中心去元朗收咩價錢,# e$ s) T* f! l" p2 v
7 w6 H5 M9 B# R6 T7 F! _( v
如果平過$6.5,荃葵班議員仲唔乘機要求E32A減分段?- i/ V; w- S/ t3 x- N. n
2 `; X7 e3 ]2 w' ^
橫額:大涌道去葵芳$6.5,又要兜路,E36A屯門去元朗都只收(平過$6.5)仲要行公路,(議員名字)強烈要求減價……

E33擺明例如改經置樂,行盡裕東路,繞經或者延長至博覽館之類都好過繞經成日塞車既新墟中部。
至於直達博覽館方面擺明龍運太唔積極,
無論E線及A線直達方面都明顯太少,
明明博覽館周邊大興土木,大把建築工人需要出入。
樂仔〞 發表於 2020-12-27 10:25 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-12-27 09:30
E32應該夠里數收夠每位$12?至於E32A就,就算荃灣段兜埋柴灣角,
佢就肯定點 ...

E31 E32 E32A 本來就可以收足 $12,只係佢無收足
wln162 發表於 2020-12-27 15:32 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-12-25 08:54
佢係咪見到屯門既M線收10蚊內所以想跟(不過果批線應該都係冇收足)?
雖然龍運大可以扮下野改收齊頭10蚊算 ...

E31只往東涌,路程相對較短,提出減價至屯門-荃灣線水平也許說得通.但E32須停後勤區才到機場客運站,車程冗長,現行收費$10.8恐怕未能收回成本.

或許E31減,E32加才可反映實際成本.
wln162 發表於 2020-12-27 15:39 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-12-27 09:30
佢就肯定點 ...

事實上,現時公共汽車主要營運開銷是司機工資.行車時間愈長,即使每轉里程相同,運作成本會推高.59M/60M/66M每轉行車時間明顯較同樣里程路線為短,而且絕大部份車程駛經屯門公路,即使壹程內只有壹批客源,運作成本仍然較低.
shakugan2005 發表於 2020-12-27 18:41 | 顯示全部樓層

wln162 發表於 2020-12-27 15:32
E31只往東涌,路程相對較短,提出減價至屯門-荃灣線水平也許說得通.但E32須停後勤區才到機場客運站,車程冗 ...

E32係青衣行大運先長