hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣到底咩原因一條全日/半全日真特快出油尖旺區既線都 ...
開啟左側

荃灣到底咩原因一條全日/半全日真特快出油尖旺區既線都無?

miklcct 發表於 2020-12-26 16:00 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2020-12-25 16:02
有兩個重鐵站,幾分鐘一班車,去尖沙咀巴士冇時間上優勢,

如果架巴士係喺遠離重鐵嘅地方,經3號幹線開去尖沙咀,咁就有明顯時間優勢。
進智公交
kwcy_92 發表於 2020-12-26 16:06 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2020-12-25 16:02
有兩個重鐵站,幾分鐘一班車,去尖沙咀巴士冇時間上優勢,

遠離港鐵站嘅地區呢?
f2l 發表於 2020-12-26 16:14 | 顯示全部樓層
搞到今日咁有好多原因嘅

地鐵係1982年通到入荃灣,一下就打殘咗當時荃灣市中心出九龍嘅主力(30同33,33M改咗做33A食住33)
但係樓上有版友都提過,嗰陣直出油尖旺嘅快路仲未出現(點都要兜葵涌同深長荔),甚至連特快線嘅概念都冇,所以只有頂硬上守住30同33/33A
到荃灣路同西九龍走廊(美孚-太子)通車,又撞正公共交通協調政策,開唔到新線出油尖旺(30X係喺1989年政策放寬之後先開出嚟,應該唔係偶然)
再之後就係市區重建+工業北移,通勤人口下降同埋人口洗牌改變咗成個荃灣新市鎮嘅出行分佈,好可能因為咁,就出現咗通過「短線食長線」而成嘅全日尖嘴線(35A,41A),而同期荃灣出到油尖旺嘅新線(234X,238X)因為都有少少「開荒牛」嘅性質,所以跟住用「一線走天涯」嘅行法去確保初期夠客
久而久之,九龍段流水做起咗,而深長荔同油尖旺嘅客量比例又去唔到拆線嘅門檻,所以開完幾班直出太子嘅特快之後就冇太多動作
到咗近依幾年,先後有30X同33A改做全日特快嘅建議擺咗出嚟,但係一來喺唔加車嘅情況下改全日特快嘅方案可能係唔存在嘅,二來荃灣來往油尖旺嘅需求似乎係細咗(暫時冇數據佐證,希望有版友可以反證依點),所以當其他細區嘅油尖旺特快線都有得提升吓服務嘅時候,荃灣嘅3條線都仲係原地踏步

至於紅小,就我所知最多人係下繁到夜晚返荃葵嘅方向,但係以朗豪坊-荃灣線喺夜晚拆開兩條線嘅時段,新區車同直通車嘅班次比例大約係2:1,似乎目前喺下繁開一兩班特快版嘅33A返荃葵比較有得諗

FD5410 發表於 2020-12-26 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層

f2l 發表於 2020-12-26 16:14
搞到今日咁有好多原因嘅

地鐵係1982年通到入荃灣,一下就打殘咗當時荃灣市中心出九龍嘅主力(30同33,33M ...

荃葵出油尖旺既客唔會少
只係比九巴推哂去搭地鐵
條條線都15/20分鐘先一班,亦都係因為咁
根本每條線自己都唔夠車去拆特快
就算話 33A 下繁抽一兩班都好困難,本來已經接近20分鐘先一班
旺角又每日例牌大塞車,本身都唔夠車用啦
kay 發表於 2020-12-26 16:36 | 顯示全部樓層
其實30X/234X係荃西個頭上公路已經唔算太差
問題係最多人個段沙咀道做唔到
頭站自轉一圈

如果荃灣行埋個段沙咀道跟930X上公路,換市區飛長沙灣道,唔知荃灣受唔受

不過30X九巴想行楊屋道走,即管睇下有咩功課交

但當年30X係直頭連荃灣市中心都飛埋,唔係單單飛長沙灣道咁簡單
另外九龍段兜埋尖沙咀
世界很簡單 人類很複雜
AVD1 發表於 2020-12-26 17:15 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-12-26 15:27
你覺得配套唔好,咪爭取改善轉乘配套囉,就好似30x可以轉晒行長沙灣道的九巴路線唔係得234x 一條,但so f ...

對唔住,係有。
前任議員田生已經有提過兩線全日,甚至一條線行哂都有,只係九記唔 show 佢。

例如,田生早起 2014 年已經有提過下
https://www.districtcouncils.gov ... aperNo.30_13-14.pdf

至於現任議員姓趙個位都有提過重組 30X/234X。

個問題本身就係九記起 2012/2013 份 RDP 比人 ban 完之後就已經完全冇 follow up 或者任何跟進,
反之葵青區如 41,比人 ban 左 n 次都繼續拉上區議會繼續討論 …

有冇心做係有眼睇,雖然我都心知荃灣區路線根本就唔好做;
不過佢係唔想做未申請取消條線,無謂起到生人霸死地。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2020-12-26 17:18 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-12-26 16:36
其實30X/234X係荃西個頭上公路已經唔算太差
問題係最多人個段沙咀道做唔到
頭站自轉一圈

飛荃灣市中心一段,荃灣市已經有人 ban 佢;雖然作為荃景圍居民我肯定同意呢點;
其次就係長沙道一段比荃景圍班人 ban;其實呢個就差配套。

真心講,當年如果比佢過到荃景圍都過唔到荃灣市;
都仲未計九龍城區個邊冇黃埔冇左條線去長沙灣道一帶;
根本佢當年成個計劃就行得太前,如果係黃埔站開左先拉上黎講阻力又未必咁大。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
leo_ku 發表於 2020-12-26 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
f2l 發表於 2020-12-26 18:45 | 顯示全部樓層
FD5410 發表於 2020-12-26 16:28
荃葵出油尖旺既客唔會少
只係比九巴推哂去搭地鐵
條條線都15/20分鐘先一班,亦都係因為咁

目前任何涉及改快嘅動作,點都要加車,問題係數據上可唔可以support到依個動作
喺當年建議30X改特快嘅時候,當時嘅數據就話深長荔客同油尖旺+黃埔客嘅比例大約係1:3,地鐵入到黃埔之後,似乎冇數字說明到個比例變成點

至於唔多客嘅問題,我諗可以分開2邊嚟講:
1. 以紅小嘅情況推論,似乎得下繁到收車嘅時間返荃灣嘅方向有肉食,其他時段要夠人就無可避免要喺荃灣兜多兩兜,但係一兜就可能兜走上游嘅客,而上游嘅客正正就係要吸返過嚟嘅主要目標

2. 我只係懷疑緊荃灣去油尖旺嘅整體需求係比以前細咗,而由於幾條X線都頹做嘅關係,巴士嘅客量就跌得比較明顯;葵涌嘅情況我唔係太清楚,但係我估係大致持平嘅
由於我手頭上真係冇數,所以先想其他版友有數可以推翻到依點,因為如果證實咗依個懷疑嘅真確性,就即係意味住點改快都冇乜作用

Waiyin12 發表於 2020-12-26 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層

kwcy_92 發表於 2020-12-26 16:06
遠離港鐵站嘅地區呢?

彌敦道(尖沙咀)遠離尖東站,坐紅色線去荃灣都要半粒鐘

如果開荃灣版260X係做得過
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1191874&pid=4373095&page=1&extra=page%3D1&mobile=2#pid4373095