hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 解決屯赤開通後屯門區內道路塞車的問題 ...
開啟左側

[問題] 解決屯赤開通後屯門區內道路塞車的問題

ccchhhuuunnn 發表於 2020-12-29 00:20 | 顯示全部樓層

先回主題
上面有唔少人講過
早繁屯公出九龍咁多條巴士線先有1/3-1/4流量霸到條巴士專綫
少咁多巴士嘅龍富路同皇珠路1/2要專行巴士就更難講得通
加上皇珠路咁多出入口都咁近都好難劃到巴士專綫
皇珠路同龍富路基本上係泥鬼天下
非巴士剩返一條線黃昏足夠倒灌入隧道返人工島

講下呢兩日觀察
今日早繁南行冇乜事,黃昏就龍富同皇珠北行變瘀血咁
最大分別就係之前屯公擴闊時,整咗屯興路落屯公獨立車道
令到屯公南行上皇珠,即使只得30km/h但仍然係另一條獨立車道
就算慢流上皇珠路龍富路都未至於塞死
相反,黃昏時段皇珠路出屯公北行要同屯公北行上屯興路交叉走位
喺車速輸蝕下,皇珠路出到車嘅比例比較少,慢慢倒灌返龍富路

另外,屯赤迴旋處亦同預計一樣,相當繁忙
除咗迴旋處本身問題,迴旋處出口往隧道入口個急彎
令到車輛出迴旋處後未能即時加速逃離迴旋處
亦出現小型倒灌返入迴旋處
由龍鼓灘往龍門路(K52往屯門站方向)亦因多車而相當難入迴旋處
就算夾硬揾到空隙入到,都容易令迴旋處內後上嘅車要剎制
再倒灌返龍富路南行

仲有,平時間唔中出現嘅屯公新墟段北行,
油站同新和里倒灌亦喺今日黃昏出現
似乎因為整體車流多咗,就算皇珠落到屯公北行都仲有呢一個樽頸要過
似乎日後亦會更頻繁出現

至於改善辦法,基本上只能分流到龍門路、海皇路、鳴琴路、青田路
當皇珠同龍富都深紅嘅時候,呢幾條路仲係相對綠色
北上行龍門路、鳴琴路、青田路仲快,亦都避過埋紅橋油站個樽頸位
最好就較一較龍門路同鳴琴路直去嘅綠燈耐多少少,咁會清得多啲車

對機場巴士影響方面
A33X黃昏北行有機會大部時間用海皇路做替代
E33P黃昏南行接近尾班車班次亦有機會受皇珠東行塞車影響,不過受影響嘅乘客相對比較少,應該會被無視
對其他巴士影響方面反而較嚴重
黃昏皇珠路東行塞車,影響曬57/59/60/66系列+258D出九龍方向
另外就係黃昏屯公北行經紅橋(良田系/63X/68A)嘅路線
呢堆線亦難以有替代路線,影響較為廣泛
呢兩日咁嘅慘況,北區線都唔使再諗行屯赤

ccchhhuuunnn 發表於 2020-12-29 00:27 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-12-28 23:35
點會冇關係
屯發屯喜係停車場必經之路
早繁出公路、下繁假日排隊入停車場都已經可以倒灌屯公、皇珠路

屯喜路倒灌絕大部份都係柏麗啲接放學(補習/興趣班)死車加埋入屯市總站嘅巴士亦有機會因轉出屯喜路唔夠出/單白又頂死埋
屯市屯喜路停車場入口間中會頂死58M個巴士站
但未至於去到柏麗

屯發路比較少倒灌
就算屯公唔畀入,經屯市三期屯仁街一樣會倒灌

今日非假期都唔多見有排停車場而倒灌問題
屯發屯喜問題相當少甚至無乜
如上面所述
南行問題唔算太大
北行問題嚴重係皇珠路出屯公北行流量唔夠同屯公上屯興路爭輸蝕而出唔切出現倒灌

Twinings 發表於 2020-12-29 00:32 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-12-28 23:35
點會冇關係
屯發屯喜係停車場必經之路
早繁出公路、下繁假日排隊入停車場都已經可以倒灌屯公、皇珠路

琴日下午先塞完⋯停車場車龍倒灌塞住屯仁街/屯發路/屯公南行
paul2357paul 發表於 2020-12-29 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-12-29 00:20
先回主題
上面有唔少人講過
早繁屯公出九龍咁多條巴士線先有1/3-1/4流量霸到條巴士專綫

57系66系258D遇到皇珠路東行塞死,
要整業旺路天后路杯渡路屯興路入屯公替代路線。
不過我覺得佢哋未算影響很大,因為較容易cut到入快線。
至於安友兆麟既就要出入巴總調頭屯興路入屯公替代路線,抄N260既改道。
ccchhhuuunnn 發表於 2020-12-29 00:35 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2020-12-29 00:32
琴日下午先塞完⋯停車場車龍倒灌塞住屯仁街/屯發路/屯公南行

除非直情封咗個停車場入口唔畀入
就算馬會屯公唔畀巴士以外嘅車入屯發路
一樣會倒灌成條屯發路返屯仁街
冇分別
亦都同屯赤唔太大關係
正如其他購物商場假日排隊入停車場情況
關個商場事多啲
THomas20010808 發表於 2020-12-29 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層
今日紅橋TA,可以再觀望下皇珠路情況,不過同意要盡快搵方法改善
樂仔〞 發表於 2020-12-29 02:03 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2020-12-29 01:37
今日紅橋TA,可以再觀望下皇珠路情況,不過同意要盡快搵方法改善

其實就算紅橋無 TA,基本上皇珠路左轉屯公係每日例塞
所以屯赤引致嘅擠塞,其實就唔係應該驚 30 橋,而係皇珠路左轉屯公 ...
ryandroid 發表於 2020-12-29 07:53 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-12-29 00:27
屯喜路倒灌絕大部份都係柏麗啲接放學(補習/興趣班)死車加埋入屯市總站嘅巴士亦有機會因轉出屯喜路唔夠出 ...

0745 屯興路落橋都唔影響上皇珠路
最影響屯公市中心段就係屯發路入口個鉸剪位
屯發路入屯公直頭變咗黑色
私家車都可以見唔對路行返屯興路
巴士又係咪要咁樣兜?
咁都覺得屯發路直出直入塞住屯公都冇問題?
3asv@59x 發表於 2020-12-29 08:00 來自手機 | 顯示全部樓層
chanvito 發表於 2020-12-28 22:32
長遠應該局啲車轉落龍門路做分流

咪玩
龍門路唔塞咩,又成日爆水管

應該起引橋bypass左個迴旋處,由龍富去屯赤
第二,從源頭減廢,設立擁車證制度,減少私家車
ryandroid 發表於 2020-12-29 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-12-29 00:20
先回主題
上面有唔少人講過

「早繁南行冇乜事」?
皇珠龍富真係冇乜事嘅
最有事都係屯門市中心段
屯興路有獨立支路上屯公出九龍或者上皇珠路
屯公上皇珠條橋又冇乜話因為上橋而慢咗
咁點解屯公市中心段都仍然塞車呢咁?
0800圖