hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有傳聞指九巴打算把240X下繁服務時間延長至2100 ...
開啟左側

[其他] 有傳聞指九巴打算把240X下繁服務時間延長至2100

ky927 發表於 2020-12-30 00:30 | 顯示全部樓層

補咩償呀,想240x食多D 86嘅客啫
tszhinchan3 發表於 2020-12-30 08:33 | 顯示全部樓層
240X 而家做緊286C既任務,逐步陰乾86
BTW有誠意解決富豪問題,不如非繁開半個鐘定點班次仲好!
noname617 發表於 2020-12-30 08:59 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-12-30 08:33
BTW有誠意解決富豪問題,不如非繁開半個鐘定點班次仲好! ...

有誠意解決,就唔係開條四不象路線啦!到又到唔到深水埗,葵涌道又唔係特快,要人塞美孚同興華街。
S3bl430 發表於 2020-12-30 09:11 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2020-12-30 08:33
BTW有誠意解決富豪問題,不如非繁開半個鐘定點班次仲好! ...

只停荔枝角站的240X,我想對86和86A影響有限,尤其是8點以後的班次
以286X晚上回美田顯徑的客量分布, 深水埗+元州邨至少佔了7成以上客, 仲未計286X部份荔枝角客可能是地鐵轉乘客

與此同時,86A要到東沙島街才開始多客

好心九巴認認真真開一條由深水埗開出往黃泥頭的路線, 深水埗點都多客過葵涌
錯字連篇
天空之神 發表於 2020-12-30 09:12 來自手機 | 顯示全部樓層
深水埗都唔到叫咩補償,擺明係想繼續cut 86 既車
AVW28 發表於 2020-12-30 11:00 | 顯示全部樓層
286C轉全日的如意算盤打得響,唔等於亦適用於240X,更加唔好咁虛偽講到咩補償咁偉大。
286C做到係因為九龍段唔少位比86C快或就腳,加上來回程都行大段長沙灣道呢條深長荔主幹道,
而且長沙灣工商區有大量通勤客,先至令到咁多乘客願意比多$1-$2改搭286C。
(已經唔講班次和九巴既hardsell式宣傳)

240X市區段做咩位先得架?
做葵興芳,幾條城隧線更深入民心(有班次頻密的46X和47X)。
做深長荔,得長沙灣工商區,仲要係兩味位。

如果240X真係延長服務時間,建議九巴倒不如咁改:
石蔭街市(純粹想搵位擺,市區總站可以斟酌)<>葵涌道(大連排工廠區)<>右轉葵益道再左轉興芳路(停新都會)<>落返葵涌道返原線
LL3850
tszhinchan3 發表於 2020-12-30 11:38 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-12-30 11:00
286C轉全日的如意算盤打得響,唔等於亦適用於240X,更加唔好咁虛偽講到咩補償咁偉大。
286C做到係因為九龍 ...

或者想做駁腳掛

AVW28 發表於 2020-12-30 12:12 | 顯示全部樓層

調轉講,240X延長服務時間可以話係擴大青沙轉車站轉乘網絡的方法,將葵涌工廠區去青沙的服務時間延長。

不過咁,唔好同我講九巴想將青沙搞到城隧轉車站咁既規模?
得罪講句:「唔好發夢啦!」
城隧轉車站有今日既規模,係近三十年來積落黎既成果,前題就係要有強大的轉乘網絡和頻密的巴士路線做backup先得。青沙d巴士線咩料先得架?講沙田和大埔的服務範圍,小瀝源、廣源、富豪花園、馬鞍山的寧泰路和烏溪沙、大埔、科學園無全日去青沙轉車站既車(A47X唔停轉車站,286C利安止步);講巴士班次,唔計繁時限定路線,全日線基本上差唔多無一條係有個位數字班次。
我呢點係2014年果陣已經有人講,但唔係我提出,我只係引用返那人的觀點。
當然,要青沙搞到城隧咁既規模,唔係唔得,除非九巴肯咁做:
1. 開辦九巴獨營的沙田/大埔/科學園經西隧的過海線(最簡單就係九巴投到招標中的科學園或火炭的過海線[投入其中一條都得。按:實際上未有結果]);
2. 所有經過的龍運機場A車都加停青沙轉車站(不論是現有行經的A47X,定係建議改經的A41和A41P,抑或係將要開辦既A42和A46,尤其是停港珠澳口岸的路線),當然最好有E車改經。

結論:九巴唔好諗住單靠整個九龍西和少少葵青區的網絡就可以大搞青沙轉車站。
LL3850
leo_ku 發表於 2020-12-30 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-12-30 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層