hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 我去郊遊,諗住今日平日會少人,點知入到去多人到痴線 ...
打印 上一主題 下一主題
開啟左側

我去郊遊,諗住今日平日會少人,點知入到去多人到痴線

我以往未去過萬宜水庫、大浪灣嗰邊郊遊,嗰邊係聖地假日出名多人去,於是我就諗住等我辭職之後,冬天搵個天氣好嘅平日去入面遊山玩水。點知今日入到去西貢入面同假日一樣咁恐怖。

大家都知道,要去嗰頭,如果直接搭車入嘅話,除咗飛的之外就只有NR29一架巴士去到。呢架巴士假日係會有加班車嘅,但平日只會一車走天涯。我去到總站排隊諗住搭09:15班車,點知客滿,司機話無加班車,下班要11:30,條隊即刻四散,隔籬個的士站無車,我同人去碼頭夾的士入。

我今日目的只係去游水同玩水,所以只係去西灣村附近,無去行其它地方,諗住之後16:30搭返NR29走。我去咗西灣個沙灘,游水游咗個來回東灣,之後上去上面「跳潭勝地」嗰度玩水(不過我怕死,試咗水竟然係掂到底之後浸下水就算啦,無真係跳),就原路行返出去西灣亭等巴士。

結果去到,巴士來咗,又係上唔哂,又係無加班車,又要同人夾的士。嗰啲鄉郊地方正常唔會有的士入嘅,嗰度又係手機盲點。當有人收到手機信號之後就打電話同開app call車,不過無司機接,搞到16:45終於有人就話索性行出北潭涌路口(5.6公里),沿途希望截到過路的,最後好彩有個 on call 嘅司機入到去未夠鐘肯載我哋跑出北潭涌(西貢佢都唔願出)。

我特登諗住平日去郊遊就係諗住避免呢啲交通問題,點知結果重衰過假日。假日大家知道入面有客,啲加班車/的士走哂入去。平日得嗰幾班NR29,爆咗就拜拜。我今朝搭入去嗰陣同個司機吹水,佢話都估唔到西貢咁好景,重喺call台叫行家返過去,反而早兩日星期日就無乜料到。

咁返出去嗰陣,的士送到我哋出北潭涌,嗰度只有一架大巴。嗰架94嗰個時段(16:40-17:20)係20分鐘一班,過後就40分鐘一班。但係睇ETA實際上已經加到12分鐘一班。結果部巴士係閘口轉出來,嘩!頂閘!總站站頭有九巴職員維持秩序,要求車上乘客行入啲俾人上,好彩站頭排嘅人唔多,落客之後都清得哂條龍。

之後一路出到麥邊,我落車轉299X,又係企到門口(我無留意呢條線係唔係開表定班次)!之後沙田第一城轉43X,又企到門口!再轉263,竟然出ATSE,又企到門口!

而家竟然連一至五呢啲日子都爆成咁,重要平日無旅遊路線,全部人逼哂落啲社會責任線嗰度。其實點解而家郊遊嘅人潮會恐怖成咁,連一至五都逼爆西貢?
進智公交
Quanta 發表於 2020-12-29 22:07 | 只看該作者
有乜好驚訝, 咪就係好多好似樓主咁,
好日都唔去下行山嘅人, 都走去郊遊埋一份囉

呢幾日天氣好, 多人放假/work from hill, 出唔到國就實多人行山啦

Perfumess 發表於 2020-12-29 22:17 | 只看該作者
關我地咩事。。。有冇諗過冇人想知你今日郊遊多唔多人?
嫌冇車搭咪寫信問九巴啲車開咁疏做咩囉
幾廿歲人仲喺到刷存在感
Perfumess 發表於 2020-12-29 22:26 | 只看該作者

Empty
ViviTse 發表於 2020-12-29 23:10 | 只看該作者
假日嘅92/94是否應該開多幾班?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Citcalag 發表於 2020-12-29 23:15 | 只看該作者
ViviTse 發表於 2020-12-29 23:10
假日嘅92/94是否應該開多幾班?

與其話假日,不如話,特別熱門既非假日日子,例如聖誕除夕前後、幾日連假公眾假期前後,應該不按表列偷雞彈性加班

呢幾日大棠塞到痴左線,前幾日塞到入大棠山腳
louis2018 發表於 2020-12-29 23:30 | 只看該作者

西灣亭/東壩嗰到交通真係幾麻煩,基本上只有的士係可靠交通,NR29完全唔可靠,咪搞(東壩連村巴都冇)

真係應該考慮吓整條專線小巴入去嗰到
CRH5 發表於 2020-12-29 23:39 | 只看該作者
今日兩點幾係木棉山見到兩部 94 拖住卡返西貢,前面個部頂曬閘
271_N271 發表於 2020-12-30 00:34 來自手機 | 只看該作者
當呢度係自己ig?
teddybus 發表於 2020-12-30 00:36 來自手機 | 只看該作者

louis2018 發表於 2020-12-29 23:30
西灣亭/東壩嗰到交通真係幾麻煩,基本上只有的士係可靠交通,NR29完全唔可靠,咪搞(東壩連村巴都冇)

真 ...

有呀,9A囉,不過有等於無者