hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) ASU真係咁差
開啟左側

[車型及機械] ASU真係咁差

ky26042008 發表於 2021-1-3 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2021-1-3 05:07
其實你有冇坐過雞乸?一行得快起上嚟個車身就左搖右擺架啦喎
行龍呈祥道呢啲就更加誇張

講搖講浪E200無人能及,AAS同ASB二揀一我毫不猶疑選擇ASB
shakugan2005 發表於 2021-1-3 14:57 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2021-1-3 14:50
講搖講浪E200無人能及,AAS同ASB二揀一我毫不猶疑選擇ASB

大部分路線除左E500外就係蛋, 邊有咁多得揀? 唔通揀冇力既電動車?
ky26042008 發表於 2021-1-3 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-1-3 14:57
大部分路線除左E500外就係蛋, 邊有咁多得揀? 唔通揀冇力既電動車?

用得AAS同ASB都9成係短車線啦,短車線咪得E200,E400,E6M同ASV

另外震感軚環E50D同ASU我會揀ASU,尤其是公路線

Btw...聽過幾個揸脾罅滴嘅卡佬都話電巴好鬼快,係衰在唔夠軚

teddybus 發表於 2021-1-3 15:54 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-1-3 14:57

大部分路線有得揀電動車?
機會仲少過ASB同AAU
shakugan2005 發表於 2021-1-3 15:57 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-1-3 15:54
大部分路線有得揀電動車?
機會仲少過ASB同AAU

行到D咁既單層車未又唔係尖沙咀及樂富/又一城既豪華巴士線
HV7025 發表於 2021-1-3 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

師兄你有無搭過ASB行10、211呢啲多彎多站路線?
起步一波上二波已經中兩下,每次轉波不論加速定減速都追悼會
上斜無力,又係係咁轉波chok
坐低地台區避震還好,但得7個位,多幾個阿婆坐已經請移玉步,坐高山上面架車左浪右浪,架車轉左彎但個人篩向右邊
停車副偈震到……可以俾我呢啲老嘢重拾以前搭黑金剛係咩感覺
呢啲好嘢我就唔識欣賞,留俾師兄慢慢享用

不過批車有樣優點,冷氣超勁,夏天坐無得輸
ky26042008 發表於 2021-1-3 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-1-3 18:30
師兄你有無搭過ASB行10、211呢啲多彎多站路線?
起步一波上二波已經中兩下,每次轉波不論加速定減速都追 ...

211我就冇搭過,不過我少少地係30線玩過幾次AAS同ASB,冇錯ASB係比AAS慢少少同轉波chok(轉波chok似乎係ZF波箱死症黎)

不過AAS轉彎係可以成架車側哂,ASB過灣企好多,入灣可以更加穩定,同埋轉波chok可以等人坐好哂先開車就唔怕,AAS咁拋一入彎分分鐘可以拋個客落地

同埋雞乸系列軚環幼又細,入彎攞軚係快過其他車好多
HV9990 發表於 2021-1-3 20:22 | 顯示全部樓層

以一個乘客既角度,我感受到既完全同你係相反,E200反而定過ASB

211為例,一小段龍翔道ASB可以行到個車身左搖右擺,每次開車ASB起碼chok兩次:開車chok、ZF轉波chok,減速落返一波又chok過,一般乘客企唔穩既機率比E200高好多,轉彎ASB一樣係會側埋一邊,而E200搖既幅度反而係細好多

ASB個地台高到冇朋友,唔降低車身既話老人家上到死死下,真係唔覺ASB有咩優勝過E200
KCRC . Keep Moving
HV7025 發表於 2021-1-3 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-1-3 20:22
以一個乘客既角度,我感受到既完全同你係相反,E200反而定過ASB

211為例,一小段龍翔道ASB可以行到個車 ...

公道講句,AAU平路轉波有時會轉唔到,降番波嗰下係幾chok
但點都好過ASB行乜路都係又chok又搖,行10、211呢類多彎多站嘅線就更加慘烈
行幾步上一上二波收油停燈,已經chok你四五下,轉彎左右浪都算,行老龍大直路都浪下浪下,食飽飯坐真係要小心
211由黃大仙站出龍翔道,明明架車向左微轉,但坐ASB山區係可以將個人篩向右邊

乘坐感唔好都還可以話主觀感覺,但低地台區座位極少,老人家經常要爬上高位,仲要係斜地台,危險四伏,就係客觀事實
ky26042008 發表於 2021-1-3 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-1-3 20:46
公道講句,AAU平路轉波有時會轉唔到,降番波嗰下係幾chok
但點都好過ASB行乜路都係又chok又搖,行10、211 ...

所以我成日話ASB一定要好似小巴咁等客坐好先可以開車,但係佢同時好似小巴咁好劈

單層車註定係拋過雙層,再配合ZF大法呢個夢幻組合,簡直係乘客嘅惡夢

不過E200我試過係拋到揸車果過都頭暈暈