hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解洪水橋咁多路線但冇自己既編號?
開啟左側

[問題] 點解洪水橋咁多路線但冇自己既編號?

jocosben 發表於 2021-1-4 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2021-1-4 12:00
點解唔係65呢? 55係屯門線,當然係歷史問題,54 元朗西-上村,元朗區內線,卻用5字頭而非6字頭,其實路線編號 ...

65天北已經用左好耐
Anonymous 發表於 2021-1-4 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-1-4 11:42
本身"63"當服務青山公路藍地-屏山區編號,洪水橋只不過係中途站,並唔屬於洪水橋區
...

52X/61M置樂係中途站所以置樂無自己編號
60系友安係中途站所以友安冇自己編號
58系寶田係中途站所以寶田冇自己編號
67系景峰係中途站所以景峰無自己編號
59系龍門居係中途站所以龍門居無自己編號
JC8385 發表於 2021-1-4 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
痴人有痴人嘅好,你望吓267X咩轉乘都無
groom1002 發表於 2021-1-4 12:25 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-1-4 12:16
65天北已經用左好耐

265系咋,真正的65系未出現過,65K現在變咗大埔區內線,九巴肯唔肯改用另一編號,如第二代72K
天空之神 發表於 2021-1-4 12:33 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-1-4 12:25
265系咋,真的的65系未出現過,65K現在變咗大埔區內線,九巴肯唔肯改用另一編號,如第二代72K
...

65 係上村,縮短左先係大埔區內線
我不如話 63R 同 63 63A 63M 63X 無關係

個個強迫症上身無得好傾

.
PF2802 發表於 2021-1-4 12:39 | 顯示全部樓層
比你75你囉
K75 K75A K75P K75S
滿唔滿意
TR5774
LAK2 發表於 2021-1-4 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層

好明顯洪水橋用63系 (63M/63X/263M)
groom1002 發表於 2021-1-4 12:55 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-1-4 12:20
52X/61M置樂係中途站所以置樂無自己編號
60系友安係中途站所以友安冇自己編號
58系寶田係中途站所以寶田 ...

問下樓主點樣定義一區一編號? 仲有D區比另一總站區遲起,但有現有路線途徑,好像寶田,又點計?
樓主引用的960P係市中心本身已錯, 960P來自960分支,960卻由建生開經埋良田,"60"本來指服務豐景園至屯市路線區編號,唔只一個屯市區,而且60M開辦初期由安定開,中期仲搬到友愛南,唔可以話安友冇自己編號。因此960本來有問題,但點解唔用958呢? 其實960計劃初期的確由屯市開,路線估計同60M一樣經安友先上皇珠路,當時港島總站係金鐘而非灣仔碼頭,良田則有繁忙路線往灣仔碼頭,後來先合併一條線良景-灣仔碼頭,但良景總站已爆先由建生開,但不明原因沿用960編號,260X都係,本來係258B+258C合併而成,又係唔用258X,反而用260X,唔通強調260X/960經屯市? Btw,反而我覺得樓主雞蛋裡挑骨頭,仲有D有歷史因素,用咩編號都冇問題,最緊要有車搭
groom1002 發表於 2021-1-4 13:02 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-1-4 12:33
65 係上村,縮短左先係大埔區內線
我不如話 63R 同 63 63A 63M 63X 無關係

其實65一開線只往來大埔寶鄉街至嘉道理農場,連元朗區直情未入過,但九巴不明原因用65編號而非7字頭。當然同意你,個個強迫症上身,某區用某編號的確好難說服他人
FBI2 發表於 2021-1-4 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層

峻巒都冇啦