hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解洪水橋咁多路線但冇自己既編號?
開啟左側

[問題] 點解洪水橋咁多路線但冇自己既編號?

jpoon 發表於 2021-1-5 00:51 | 顯示全部樓層

點解西九龍站同九龍站咁多路綫都冇自己編號
點解交易廣場、中環碼頭咁多路綫都冇自己編號

好啦,點解要有自己編號?
http://jpoon9394.blogspot.com/
kiwai 發表於 2021-1-5 10:05 | 顯示全部樓層

其實去到今時今日, 九巴都唔在乎編號的意思, 無謂太執着
除非九巴重新執號碼, 否則因路線改動愈來愈多, 編號的意思愈來愈模糊

miklcct 發表於 2021-1-5 11:30 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-1-5 00:30
其實洪水橋基本係63系架啦。係幾條線都未全日做叫258P/258A/960P啫。可以全日可能變左963,263D

不過屯天 ...

65唔係元天線喎,以前嘅65,而家得返65K一條,係嘉道理農場開去大埔嘅路線,64(64K)嘅短線。

而洪水橋如果將來有全日過海車,號碼叫963合理,因為係962嘅下一條;但如果258P/258A分拆成新全日路線正常唔會叫263D,因為容易同263/263A/263C混亂,反而有機會直接叫63就算(如果屯門行法同63X相似嘅話)。

其實以往沙田嗰套號碼分法最好,數字代表服務區域,字母代表小區,係當年K線唔跟先唔理想(因為唔夠號碼)。但而家多咗2字頭可以用,2__(三位數)全部用做區內線,已經解決咗呢個問題。

而家屯門元朗50-69範圍亦有幾組號碼懸空,或者用得少。例如成個50、55、56系喺80年代以後已經無用過;62、65系得返一條繁時線;68系就已經拆到嚴重超載,由幾組唔相關嘅路線一齊用。而250-269範圍亦有唔少號碼未用,我建議如果往後再有大型路線改動,應該要改埋號碼,盡量令相關路線用返相同嘅號碼:

252呢組號碼已經由三聖/掃管笏共用,但有261B呢條怪胎,同261毫無關係。當年261B大幅改線嗰陣其實應該改埋個號碼,變成例如252C等。
68呢組號碼已經由經大馬路嘅68M/68X;經洪水橋嘅68A;以及元朗南/凹頭嘅68/68E/68F共用。68A呢條線應該要搵機會改行返汀九橋變返做63M,而元朗南呢組如果將來再有發展,應該獨立成一組,用返56系列。

至於全九巴路線編號我覺得最容易混淆嘅係203C,容易令人以為係3C同203E嘅合體(兩者都係慈雲山去佐敦,一條行太子道,一條行亞皆老街),實際上同兩者毫無關係。
進智公交
Phoenix 發表於 2021-1-5 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層

56系算唔算已經被內河碼頭、龍鼓灘至曾嘴一帶『霸咗』?距離上次大規模重整路線編號的1973年,已經將近半個世紀了。
Phoenix 發表於 2021-1-5 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層
203E改為3、203C改為4,我FF咗好多年。
KW2523 發表於 2021-1-5 12:00 | 顯示全部樓層

離題 : 好多四位數number可以簡化
例如281ABX可以直接cut走2字頭

回正題, 63系已經算藍地洪水橋嘅number
屯門去新界東先用26_格式所以263系唔算
68A總站擺朗屏, 否則可能叫63M會好啲

sam121sam 發表於 2021-1-5 12:08 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2021-1-5 12:00
離題 : 好多四位數number可以簡化
例如281ABX可以直接cut走2字頭

離題加一:可以大規模重組屯門編號
258X/ 259X => 58C/ 59C

258S/ 258D/ 259D/ 62X/ 258A/ 267X => 57D/ 58D/ 59D/ 60D/ 63D/ 67D

Phoenix 發表於 2021-1-5 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層
離題:墳場線的編號都應該執執。九巴以前用R,後來改用S。對岸則有『無英文字尾(347/388/389』、『R尾(971R)』並用,近年還要加條『9C』。
Anonymous 發表於 2021-1-5 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層
點解要cut走2字頭?一來1-99其實區區都冇咩空間再開新no.,二來唔少2字真係突顯條線高貴啲同快啲(青沙嗰啲假特快除外)
3asv@59x 發表於 2021-1-5 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層

執好屯門(5)元天(6)好過。76K 77K 276系睇下可否改6開頭,北區大埔share 7系講真唔好夠用。仲有272K 272S,希望可以改用82系