hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線重組大方向個人見解
開啟左側

屯馬線重組大方向個人見解

S3bl430 發表於 2021-1-4 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-1-4 18:49
104其實可以睇下白田邨重建後對客量有冇幫助
因為白田行去石硤尾站話近唔近,話遠唔遠
回程行要係行上山,1 ...

首先,白田本身已經重建左,現在只是多插幾座公屋(記錯,sry,不過至少白田邨唔係整條邨重建)

104下繁正班5-10分鐘一班,過旺角後得返10-20幾個過海客,加上ok慢,唔認為白田可以托得住104
(以前我經常灣北上車訓到瑞田樓轉車返大圍,所以對104彌敦道和白田客量分布有個概念)

當然,如果104棄石硤尾兜深水埗,相信仍有一線生機

天空之神 發表於 2021-1-4 19:35 | 顯示全部樓層
原來又係5A 圍爐post

.
無敵風火輪 發表於 2021-1-4 19:37 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-1-4 19:22
首先,白田本身已經重建左,現在只是多插幾座公屋
104下繁正班5-10分鐘一班,過旺角後得返10-20幾個過海客 ...

上埋澤安呢
ATENU364TC196 發表於 2021-1-4 19:42 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2021-1-4 19:14
個人覺得有九成係通車當日就會即刻取消
104減班機會應該唔大,頂多取消晒d特車(除咗澤安邨嗰兩班特車)

其實某部門依家有好多個方案係手,未決定落實邊個,但由最輕到最重手嗰個都包括104減班喎,最重手嗰個直頭唔知減班

當然,當年計劃嘅時候嘅巴士網絡情況同依家有少少差距,最後某部門會做乜冇人知
xdxd 發表於 2021-1-4 19:44 | 顯示全部樓層

紅隧線嚟講,0生你忽略咗一個例外。
115係應該北行跌少過南行嘅款。
作為115下繁甜橙時段嘅乘客之一,我喺灣仔道上車嗰陣,61XX坐滿八成係正常,頂住閘/留後落紅隧都唔係話少見。(基於路面情況,實際班次係2-24分鐘);同時幾次經過金鐘道亦都見過二十人左右等緊115。
而呢堆乘客嘅目的地?紅隧口一成,紅磡四站超過一半,另外喺民泰街亦會有一堆8P/107P轉過嚟嘅客。
紅磡四站佔超過一半,但係呢啲乘客離黃埔站/何文田站仲近過紅火。
即係觀延比起沙中全線通車理論上對115嘅影響更大,但係而家仍然有唔少乘客為一程過/入內街而照等115,而同時東鐵過海後,黃埔/何文田嘅便捷程度唔會增加。(係,睇落係搭少兩個站,但係又上又落,又轉多次車,仲要同新東/土瓜灣過海客爭上架本身已經有大量新北/九東客嘅車喎...)
同時,115嘅車程唔係呈劣勢,由堅拿道上橋之後,一直keep住唔錯車速直到紅隧口巴士站,然後又keep住去,係紅磡道會塞下,28分鐘左右可以由菲林明道去到紅磡灣中心。
下繁就唔差,咁上繁呢?
好遺憾我未親自搭過上繁,但係115過港島走線呢...又兜紅磡灣,又由蕪湖街轉入紅隧口,又行夏慤道...車程長+塞車+唔入內街樣樣齊,好難吸到客...似乎船+8P/地鐵先至係主流。
紅磡人。
chaukc 發表於 2021-1-4 21:31 | 顯示全部樓層
5號同3B最終會點?富山出土瓜灣尖沙咀得呢兩條線選擇,如果想維持競爭力,5號可以增加特快班次由新蒲崗直達沙咀(因為5X唔經富山),3B回程加停鑽石山巴士總站,或者下午繁忙時間提供短送班次由鑽石山上慈雲山,相信可以搶到部分19M小巴客
JX9097 發表於 2021-1-4 21:32 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-1-4 19:22
首先,白田本身已經重建左,現在只是多插幾座公屋
104下繁正班5-10分鐘一班,過旺角後得返10-20幾個過海客 ...

白田唔係仲重建緊咩?
同埋新樓比舊樓多咁多戶
(雖然都可能唔足以力挽狂瀾)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3bl430 + 1 + 10 記錯, sorry

查看全部評分

JX9097 發表於 2021-1-4 21:34 | 顯示全部樓層

澤安呢條老人邨...似乎比白田更加嘔唔出客
而且澤安連一個正規總站都冇(2D都係泊街邊)
亦唔適合拉上去擺
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-4 23:19 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-1-4 18:49
104其實可以睇下白田邨重建後對客量有冇幫助
因為白田行去石硤尾站話近唔近,話遠唔遠
回程行要係行上山,1 ...

104慢得太過分
對白田本身來講都一早唔吸引
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
paul2357paul 發表於 2021-1-4 23:39 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2021-1-4 19:14
個人覺得有九成係通車當日就會即刻取消
104減班機會應該唔大,頂多取消晒d特車(除咗澤安邨嗰兩班特車)

104比起相若價錢既E32恐怕前者更冇心機做