hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 275R 加班
開啟左側

[服務調整] 九巴 275R 加班

teddybus 發表於 2021-1-10 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-10 13:19
96R 最大問題係同94 疊哂
275R 冇平日綫疊住新娘潭路所以冇你講嘅問題

咁11咁多人排,又有冇人會選擇搭11A到石壁再等巴士入大澳?可能你會嘅,但應該唔多囉!嶼巴以前就係用雞車送晒啲人去石壁等單層上昂平,而家佢有E400,又有無咁做?
你覺得96R同94重疊,其實你開條275R短棍,又可唔可以話同275R正線重疊?
FBI2 發表於 2021-1-10 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-10 13:19
96R 最大問題係同94 疊哂
275R 冇平日綫疊住新娘潭路所以冇你講嘅問題

仲有一個問題,係老九單層ASC都唔夠,冇辦法令275R開二十幾架車入去做5分鐘一班清客。

新娘潭路只能用AAU, AAS, ASB和ASC,所以我提議開大美督至新娘潭或鹿頸短線,以便快回車。如果硬要275R食晒,可能要調晒幾廠既ASC入去做先搞掂。

嶼巴因為大把單層,所以未必需要開短線快回車去清客。
ryandroid 發表於 2021-1-10 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-1-10 13:41
咁11咁多人排,又有冇人會選擇搭11A到石壁再等巴士入大澳?可能你會嘅,但應該唔多囉!嶼巴以前就係用雞 ...

//咁11咁多人排,又有冇人會選擇搭11A到石壁再等巴士入大澳?可能你會嘅,但應該唔多囉!嶼巴以前就係用雞車送晒啲人去石壁等單層上昂平,而家佢有E400,又有無咁做?//
你真係唔睇嘢
1、石壁冇位容納幾廿人做轉車站
2、有雙層巴都拎去開3M ,邊有多餘雙層巴?(唔計依家疫情)
3、都要11A 轉雙層巴後夾埋11同23 短途班次先成事
呢啲唔係兩三年安排到

//你覺得96R同94重疊,其實你開條275R短棍,又可唔可以話同275R正線重疊?//
依家就係話275R 剩係停大尾篤折返囉
真係要保留正綫咪
正綫00 , 30分鐘開
短棍10, 20, 40, 50 開就已經夠吸清客
一個鐘開得一兩班短棍係無意思
teddybus 發表於 2021-1-10 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-10 13:53
//咁11咁多人排,又有冇人會選擇搭11A到石壁再等巴士入大澳?可能你會嘅,但應該唔多囉!嶼巴以前就係用 ...

行完一日山想早啲直出巿鎮轉車
你整到正線三十分鐘一班
然後叫人出去大美督再排隊等75K
我代表一眾無車行山人士多謝你

再講,你咁鐘意用西貢比,應該係
西貢巿=大埔巿
北潭涌=大美督
黃石 =烏蛟騰
即係開條94短棍由黃石出發北潭涌止步
都係個句,除左有車之士,我唔知邊個會搭囉?
ryandroid 發表於 2021-1-10 14:18 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-1-10 14:07
你整到正線三十分鐘一班

黃石路行到雙層就唔使北潭涌轉啦下話
依家問題係新娘潭路開唔到雙層巴
根本同西貢比唔到

所以11A雙層 +11單層短棍+23單層短棍聯合班次先有得做
轉乘係善用道路空間及單雙層資源
同時俾啲客多個選擇唔使死等275R 但上到車又要企足1個鐘出大埔
係俾個客自由選擇
想有位坐出大埔又唔想新娘潭企到尾自然就會揀大尾篤轉乘

唔啱心水都可以
新娘潭正綫 00 20 40 開
新娘潭短棍開10 30 50
再旺場就加短棍
滿意未?
teddybus 發表於 2021-1-10 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-10 14:18
黃石路行到雙層就唔使北潭涌轉啦下話
依家問題係新娘潭路開唔到雙層巴
根本同西貢比唔到

「所以11A雙層 +11單層短棍+23單層短棍聯合班次先有得做」唔駛你提議,若干年前正正係咁做,不過後尾嶼巴選擇全線直車放棄雙層,明明要企住行一個鐘山路喎,班客又制嘅?

而家似係你急急腳想送哂班客出大美督,美其名就等佢地有得搏75K有位坐(仲要唔係寫包單),實質係由佢地係大美督自生自滅,西貢搭唔到92都可以揀99/299x/792m,大美督哩?根本係地理特色令大美督唔適宜做轉乘客,所以你講得啱嘅係大美督無得同西貢比,亦因為烏蛟騰出大美督嘅短棍同94係無得比,反而似9A小巴多啲!
ryandroid 發表於 2021-1-10 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-1-10 14:39
「所以11A雙層 +11單層短棍+23單層短棍聯合班次先有得做」唔駛你提議,若干年前正正係咁做,不過後尾嶼巴 ...

11A 幾時雙層過?
23+11幾時開過短棍石壁折返?
我好有興趣想知

咁西貢9A 小巴有冇人搭啊?
94/96R有冇開短棍去接9A 同北潭涌長期上唔到車嘅嗰班客啊?
AVBWU291 發表於 2021-1-10 14:51 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-1-10 14:07
你整到正線三十分鐘一班

94有啲奇怪,黃石開,係可以有人北潭涌落車。唔知點解,人唔多,但有
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
teddybus 發表於 2021-1-10 15:26 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-1-10 14:51
94有啲奇怪,黃石開,係可以有人北潭涌落車。唔知點解,人唔多,但有

因為有人泊車係北潭涌轉巴士入黃石
同樣大美督都有,但一定唔多
唔會值得開大美督烏蛟騰短棍
大美督大埔墟就可能有用
FBI2 發表於 2021-1-10 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-10 14:47
11A 幾時雙層過?
23+11幾時開過短棍石壁折返?
我好有興趣想知

11a冇行過雙層
11,23冇行過石壁短棍,11反而開過石壁起載車出東涌。