hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 可以通過修改車費等級表令龍運開辦E43嗎? ...
開啟左側

可以通過修改車費等級表令龍運開辦E43嗎?

RV9019_276 發表於 2021-1-9 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

根據現時龍運車費等級表,路程不超過60公里最高可收取$14.3,不超過80公里最高可收取$17。如果將60/80公里的界線加以下調,與A線看齊(即分為40/53/66),而修改後路程不超過53公里可收取$14.3,而不超過66公里則可收取$17。而為了填補80公里的空缺,可另外訂立一個新收費。如此一來收取$17的門檻降低了,也為E43提供更充分的開線理由。不知這是否可行呢?
ryandroid 發表於 2021-1-9 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
邊有得咁輸打贏要㗎?唔怕俾人話破壞程序?再者E43.都可以不用過60km,  你咁搞又要俾胡混拉再66km 收貴啲?唔係咁玩啊?
charlesli0104 發表於 2021-1-9 22:30 | 顯示全部樓層
宜家開屯赤,里程短左,如果E43改道,度過甚至仲少過60km,好應該要減價
 樓主| RV9019_276 發表於 2021-1-9 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-9 22:08
邊有得咁輸打贏要㗎?唔怕俾人話破壞程序?再者E43.都可以不用過60km,  你咁搞又要俾胡混拉再66km 收貴啲? ...

不超過53km最高可以收$14.3
不超過66km最高可以收$17
即係E43過咗53km已經可以收$17,而唔使格硬去到60km先可以收$17
咁樣會唔會容易明啲?
Choi 發表於 2021-1-9 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
開R43經後勤區咪得囉
dennis28a 發表於 2021-1-9 23:29 來自手機 | 顯示全部樓層

再嘈咪由蓮塘口岸開條 B43 做埋皇后山生意。九巴又可以開少條 B 線。
ryandroid 發表於 2021-1-9 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層

RV9019_276 發表於 2021-1-9 22:56
不超過53km最高可以收$14.3
不超過66km最高可以收$17
即係E43過咗53km已經可以收$17,而唔使格硬去到60km ...

問題唔係里數
架巴士行53km 定60km
7公里油費相差得幾多?
除返開一個客5 毫都冇啦
你估開得E43嘅話
半個鐘一班都肯定大把人搭
除非兜路兜到兜走哂啲客

但其實由雞嶺迴旋處去到屯赤連接路南段入口
都只係36km
由雞嶺迴旋處經屯赤及後勤再東涌市中心做總站嘅話
都只係43km
咁嘅話E43 喺上水得一個總站
其實就已經可以睇齊元天屯收$13.9
唔使plan 到條巴士綫死兜爛兜兜到60km先收$17做埋啲損人不利己嘅嘢

講到尾係A43 賺得太爽
混運只係唔想E43 同A43 搶客
所以先有人出嚟力推$22
等A43 減價後相差得個五六蚊
就搏啲客寧願搭A車喺屯赤轉E 車就算
所以你個方案係滿足唔到要喺北區賺更多premium 嘅膠層

問題不在里數
而係有人覺得收北區去東涌得嗰$17太仁慈

最重要係大埔A47X 行52.3km 收$27.7
E41 行緊56公里都係收$13.9 喳仲

北區A43改行屯赤都要減價$27.7
E43 繼續俾佢兜到60km 收$17已經放過混運㗎啦
只係有人唔心足
FBI2 發表於 2021-1-10 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-9 23:49
問題唔係里數
架巴士行53km 定60km
7公里油費相差得幾多?

只因當初E41定價嚴重錯誤,導致班班頂閘都要蝕,何況E41除左繁時爆之外,非繁長期載空,虧蝕情況嚴重,同樣情況適用於E32。

因此,北區E車收22元,只是撥亂反正,冇必要因為E41定價既錯,而要營辦商再錯多次。
ryandroid 發表於 2021-1-10 00:48 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-1-10 00:09
只因當初E41定價嚴重錯誤,導致班班頂閘都要蝕,何況E41除左繁時爆之外,非繁長期載空,虧蝕情況嚴重,同 ...

呢個問題應該問混運當初點解唔開A47
E41蝕咗差唔多20年先如夢初醒搞A47 搶返E41客?
E41 咁蝕係咪冇加過班?
E41加過班又冇一早開貴價A47應付大埔去機場旅客嘅話$13.9又有幾蝕?
點解到北區話開E43 又突然會講到蝕到$17都唔開得?
點解其他地區可以保留現有密度高嘅東涌巴士服務
北區要求條疏啲嘅東涌後勤巴士就諸多阻撓?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
leochill + 1 英雄所見略同

查看全部評分

Neutroginger 發表於 2021-1-10 02:43 | 顯示全部樓層

N 咁多個post 都係講呢個問題
不如叫狗巴加個轉乘
279X> E31,E32,E32A, E42
或者 261> E33/E33P 算啦
可能仲快....