hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 2000年起至今 香港都城巴士專板
開啟左側

香港都城巴士專板

joeli16 發表於 2006-7-20 02:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

時間飛浙,
一個我非常喜歡的巴士品牌----都城嘉慕,
再過一段短時間後,
九巴最後約40輛的都城巴士便會退役,
從此便不會再有都城巴士服務香港載客專利巴士線,
雖然都城巴士有不足之處(車速慢,窗門高等...),
但亦有可取之處,
九巴M1(3M1)/中巴ML1,係第一款於香港行走的三軸巴士,
車身比其他巴士紮實,
懸掛適中,唔太軟亦唔太硬,
極速雖低,但爬斜卻係一流,
後來的爬山版更係九巴其中一款上斜速度最快的巴士(如51,93A/K掛牌),
動聽的引擎聲亦吸引唔少巴士迷。

1.剛落地不久的EG4946,正於111總站港澳碼頭等候。
2.簇新的EL6749,於九龍灣車廠天台上。
3.著了車頭燈及霧燈,格外有魅力,可見車內有原廠MCW的扶手帶,
   車內的車長好不威風!
4.九巴第一輛三軸車/12m車/都城巴士CN870。
5.九巴第一輛9.7m都城CZ745。
6.九巴第一輛11m都城DK1367。
引象最深的MCW:
7.31M前掛牌DF781,與DF956係孖寶,
   一同上了Mild Seven廣告,由細搭到大,引象好深。
8.51前掛牌EH4891,第一次乘搭的康偈車,畢生難忘。
(外購相)

實在唔捨得都城退出香港專利巴士行列,
唯有在這貼相,
一一懷念過去。
亦請各位板友踴躍貼相,
任何長度;任何款式的香港都城巴士一樣歡迎,
一同見證都城巴士於香港的發展!

謝謝

hka148 發表於 2006-7-20 11:39 | 顯示全部樓層
哇,好正呀,可唔可以save左d相收藏呢?
DD2113 發表於 2006-7-20 12:20 | 顯示全部樓層
中巴既 Metrobus 正d~~
反對所有專利巴士全空調化!
 樓主| joeli16 發表於 2006-7-20 12:58 | 顯示全部樓層

原帖由 hka148 於 2006-7-20 11:39 發表
哇,好正呀,可唔可以save左d相收藏呢?

當然可以

我又貼中巴,
始終覺得九巴冇買12m都城(唔計樣板)係一個錯誤決定。
(外購相)

樓主| joeli16 發表於 2006-7-20 14:12 | 顯示全部樓層
兩架特別的都城
1.第一次見DP1932,已經有呢個廣告,
   當時正於葵芳等31M回家,
   見到呢架車(行67M)的冷馬閘門及啡色窗,好特別,
   到幾年後先知DP1932曾經係冷馬。
2.約91年,在校車上第一次見EM360行40,
   見到S3M18以為自己眼花,
   當時仲以為係康偈車
(外購相)
JC2558 發表於 2006-7-20 15:51 | 顯示全部樓層
其實我最鐘意MCW既野…
係佢既「吹梳」一著個下聲好正。
爭甚麼?
S3M75 發表於 2006-7-20 16:02 | 顯示全部樓層

哇...最終鐘於有有關 MCW 都城喜慕的專題..
好想精華左佢...

希望有更多相可以分享..

我最愛 水塘都
S3M75 發表於 2006-7-20 16:08 | 顯示全部樓層
原帖由 JC2558 於 2006-7-20 15:51 發表
其實我最鐘意MCW既野…
係佢既「吹梳」一著個下聲好正。

對呀, 我知你講緊邊隻..風..

都城不論係中巴/九巴..最特別係車頭既窗較左.唔同其他係右面..
細佬仔時我可以捱係左面前吹風..
當時已經不識得去分什麼跑車什麼快...
只知佢擁有及滿足到我巴士基本有的快感.
kp3011 發表於 2006-7-20 16:17 | 顯示全部樓層
M1 掛 過 咩 線 ? thanks
 樓主| joeli16 發表於 2006-7-20 16:42 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2006-7-20 16:17 發表
M1 掛 過 咩 線 ? thanks

曾經掛過72。
以前行過一排31M,
不過唔肯定有冇掛過。