hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求261X不經元朗、276C全日、開辦往深圳灣巴 ...
開啟左側

[其他] 北區區議員要求261X不經元朗、276C全日、開辦往深圳灣巴士線

lsc04d11 發表於 2021-1-10 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2021-1-10 13:24
粉嶺要去大馬路多啦

嗰位板友嘅提議 只係將68E嗰套放落想全日的276C者。
班次又係疏
轉車去大馬路又係玩回贈
聲音係想去大馬路但為左做元朗南/北接駁都係要你轉

呢啲先合乎九巴style

另那位提議B9P建議的  真的合適? (而且B9都只做周末假日,北區那位議員當然不是想B9P只開少量日子  而且當香園圍口岸歡迎過境客之時 即係幾個口岸包括羅湖都應該開通了  到時已無必要)
053h4 發表於 2021-1-10 13:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
RV9019_276 發表於 2021-1-10 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-1-10 12:27
276C去粉嶺,票價會係問題

票價而言276C可以收齊頭$10.0
大多數人都唔會介意多$0.8
九巴一程車又可以賺多幾十
何樂而不為呢?
九巴分分鐘力推276C
陰乾276,276P都似
AVBWU291 發表於 2021-1-10 15:05 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-10 13:56
羅湖應該永久停止東鐵過境服務, 東鐵做本地客已經飽和, 唔可能再容許過境下迫爆東鐵
...

成條EAL係來自當年九廣鐵路,只係廿年前改做通勤線,而家想徹出羅湖有超大難度。雖則沿線通勤客會支持,但保皇黨、「愛國愛港」人士當道下,建議獲通過機會超細。折衷方法係東鐵正常班次上水止步,過境車大埔墟/沙田止步,吉出嚟嘅位就做大埔墟/沙田至金鐘短棍
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
053h4 發表於 2021-1-10 16:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
士刁拔尼.奧 發表於 2021-1-10 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-1-10 12:28
深圳灣個提案,留意番提案人係建制派,主導既黃議員一定唔buy的

東進東出 西進西出
到時咪B7轉2號綫囉
士刁拔尼.奧 發表於 2021-1-10 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-1-10 12:27
276C去粉嶺,票價會係問題

仲有一樣嘢
就係車從何來?
276?276P?
咁就要睇埋上水去粉嶺呢段多少人用了
加埋,俾你去粉嶺,又人人都要又北區遊半個鐘?

話說,友人型點II坐過一次261X去粉嶺裁判處果頭
去到清河已經心諗:轉火車好過
最後粉嶺站落車行過去冇咁嬲

提議人真係諗有條全日線就係做到嘢?
係的話當日373A回程同青沙就唔駛俾返居民鬧國勳做壞事而跪低走回頭路啦
jocosben 發表於 2021-1-11 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2021-1-10 23:22
仲有一樣嘢
就係車從何來?
276?276P?

全唔全日係後話,但261X既然開左但客量慘淡,當務之急係將屯門同元朗兩舊客分番開。宜家真係兩頭唔到岸,屯門要兜元朗毫無吸引力,元朗黎講又覆蓋唔到大馬路客倉。261X唔改線長遠唔會有任何發展空間。
htpxcw 發表於 2021-1-11 01:36 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2021-1-10 23:22
仲有一樣嘢
就係車從何來?
276?276P?

西北去北區車首先係睇西北人有幾多需求,其次先輪到北區
元朗有幾多人要入粉嶺?
最後又係上水落9成客
同261唔同,上水去粉嶺南已經好多條線

當然可以拉去粉嶺,加價,類似279X咁嘅走線,不過機會唔大
(參考另一條新西入北區嘅279X,運吉似乎長遠prefer直入上水嘅279A,多過粉嶺段半空載嘅279X(279A係疫情下,少有客量未達加班要求,運吉仍然鼓勵九巴加強服務嘅路線))

iseen 發表於 2021-1-11 01:46 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2021-1-10 15:22
仲有一樣嘢
就係車從何來?
276?276P?

你朋友真係好急bor. 上水站落車轉鐵,一上一落月台要最少兩分鐘,加行車時間兩分鐘,都要四分鐘 (仲未計家陣東鐵行緊六分一班)。
四分鐘都夠到御景峰,十分鐘內都會到粉鐵,其實唔差得遠。當然,再坐去祥華,比著我都行過去算數。
261X 擺華明都已經夠,無必要兜糖坑咁浪費時間 (特別係如果再加班)。[一係就直接拉入皇后山,去試多少少客]

(九巴真係鍾意特別線要同主線返同一總站,好浪費時間)
261X 快D飛形點。 而 276 正線拉去華明未必唔係壞選擇