hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 紅磡站免費出閘日 480 人被多扣車資
開啟左側

紅磡站免費出閘日 480 人被多扣車資

CRH5 發表於 2021-1-11 23:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因應特別票務安排,紅磡站在昨日東鐵綫停駛日安排出閘的乘客可免費乘車
惟有 480 名經尖沙咀/尖東站轉車的乘客,由於在尖沙咀/尖東站轉車出閘時已扣除車資,在紅磡站出閘時,閘機沒有退回在尖沙咀/尖東站轉車時被扣除的車資而被多扣車資
涉及乘客約 480 名,涉及車資 $1.2 - 17.8 不等,涉及總金額約 $3,300

受影響乘客可到任何車站的客務中心跟進,港鐵亦會透過八達通公司聯絡涉事乘客
港鐵會安排退款,並送出 2 張港鐵單程車票

其他板友經歷:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=1192930&pid=4381410

Ref: https://topick.hket.com/article/2849853/%E3%80%90%E6%B2%99%E4%B8%AD%E7%B6%AB%E5%B7%A5%E7%A8%8B%E3%80%91%E7%B4%85%E7%A3%A1%E8%87%B3%E6%97%BA%E8%A7%92%E6%9D%B1%E6%98%A8%E5%88%97%E8%BB%8A%E5%81%9C%E9%A7%9B%E6%B6%89480%E4%BA%BA%E8%A2%AB%E5%A4%9A%E6%89%A3%E8%BB%8A%E8%B3%87%E3%80%80%E5%A4%A7%E5%B9%B4%E5%88%9D%E5%8D%812%E6%9C%8821%E6%97%A5%E5%86%8D%E5%81%9C%E6%9C%8D%E5%8B%99
https://www2.hkej.com/instantnews/current/article/2684383/%E6%B8%AF%E9%90%B5%3A480%E4%B9%98%E5%AE%A2%E6%98%A8%E7%B4%85%E7%A3%A1%E7%AB%99%E5%87%BA%E9%96%98%E8%A2%AB%E5%A4%9A%E6%94%B6%E8%BB%8A%E8%B3%87
鴨咀帽 發表於 2021-1-11 23:56 | 顯示全部樓層
之前個版友會唔會追返兩張單程飛
HV9990 發表於 2021-1-12 02:14 | 顯示全部樓層
千算萬算,點知就係算漏咗呢度
KCRC . Keep Moving
teddybus 發表於 2021-1-12 02:14 來自手機 | 顯示全部樓層

鴨咀帽 發表於 2021-1-11 23:56
之前個版友會唔會追返兩張單程飛

掩口費嚟架,有人話!
ryandroid 發表於 2021-1-12 02:20 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-1-12 02:14
掩口費嚟架,有人話!

小學雞得你

你答咗我點解唔招得標未?
teddybus 發表於 2021-1-12 02:25 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-12 02:20
小學雞得你

你答咗我點解唔招得標未?

因為招標唔係為左掩你口
回正題:與題目無關不再回應
ryandroid 發表於 2021-1-12 02:30 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-1-12 02:25
因為招標唔係為左掩你口
回正題:與題目無關不再回應

係囉
我應該聽你講唔使經紅磡車都出嚟試
掩口費又冇
免費車票又冇
蝕哂

teddybus 發表於 2021-1-12 11:29 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-12 02:30
係囉
我應該聽你講唔使經紅磡車都出嚟試
掩口費又冇

蝕左唔駛同我講,冇人想知
ryandroid 發表於 2021-1-12 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-1-12 11:29
蝕左唔駛同我講,冇人想知

都冇人想睇你嘅冇討論價值嘅回覆
teddybus 發表於 2021-1-12 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-12 14:01
都冇人想睇你嘅冇討論價值嘅回覆

一樣冇人想睇你嘅冇討論價值嘅回覆