hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議]開辦康盛翠琳麗港城往太古坊線 691 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[建議]開辦康盛翠琳麗港城往太古坊線 691

樓主| TuNg''=) 發表於 2021-1-18 10:25 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-1-18 01:10
麗港城有心搭巴士會行出泳池搭606A, 唔搭嘅一係上匯景搭鐵, 一係出碼頭搭船, 翠屏亦都一樣, 一係606A, 一 ...

有2位版友提出0800太遲 呢方面可以提早

至於話有613所以好難會有翠康寶線
咁講960 962系就唔會爆咁多分支啦
有606又比條608入九龍灣應該唔可能啦

至於麗港城搭606A行咁遠又疏吸引力極低
同埋咁講出邊都有601 619 641密密黎做咩仲要621?
係因為方便唔洗點行
船其實北角碼頭一啲都唔近太古坊
andy92 發表於 2021-1-19 09:35 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-1-18 01:10
麗港城有心搭巴士會行出泳池搭606A, 唔搭嘅一係上匯景搭鐵, 一係出碼頭搭船, 翠屏亦都一樣, 一係606A, 一 ...

0750 翠林開唔係問題,有無人肯搭咁耐先係問題

小巴轉鐵,35 分鐘點都到太古坊

3ASV174 發表於 2021-1-20 00:33 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-1-19 09:35

如果要保證 0900 前到太古坊 Office,搭鐵最遲 0810 左右都要開始排 17M 先有可能得,咁就顯得隧巴唔係慢好多

講真你都唔係預佢一站打爆
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2021-1-20 11:11 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-1-19 09:35

小巴轉鐵=35分鐘?
牌面就得...實際返工時間唔可能做到

小巴隨時都等10分鐘先上到車
小巴快極都要5分鐘先落到去,入埋閘最低消費都15分鐘
黨鐵車程都要15分鐘(仲要保佑唔好啱啱攝正康城車)
由月台行上去地面,正常快步5分鐘,但返工時間人太多好難做到
當你8分鐘,總計已經35分鐘

到咗地面唔等於返到公司...
(就算返Cambridge/ Devon都要過馬路)
返Dorset/ PCW都要行多3分鐘
一句唔該返OIE更加要行多5分鐘先到「車立」口

起碼要好似板友3ASV174咁,最遲0810要出門口
EX-TL 發表於 2021-1-20 13:02 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-1-18 10:25
有2位版友提出0800太遲 呢方面可以提早

至於話有613所以好難會有翠康寶線

你都講得冇錯, 寶達有613唔代表唔可以有多一班車去東區.

最大問題只係, 康翠開行完寶達最盡都唔係跟N691落藍田站, 而係走入去麗港城兜圈.

麗港城一直係中產區, 特別多居民返傳統商業區, 621班班坐滿企幾個時, 出面堆601系 619系 641觀塘已經企晒人, 麗港城都要出去搭嘅話, 肯定班班車觀塘頂閘.

相反606A同621一樣, 最多都係坐滿, 返港島東係咪返中區咁多客, 齋睇606系同601系 619系 641班次同客量比較就知, 唔駛多講.

康翠開出經麗港城咁嘅走線, 成個鐘頭先落得車, 康翠人口基礎已經唔係高, 條路咁唔穩定, 有需要都未必咁樣搭.

寶達邨 秀暉樓搭213M 小巴轉鐵或606A都快, 613就一程過.

麗港城返東區有鐵有船有606A, 你以為搭完船唔識轉82? 青姐胡孟青頭先開咪都識講返工搭程船駁程巴士, 中產唔係個個離地揸車迫港鐵搭直車, 一樣識搭船轉巴士.

觀塘碼頭8:15開船, 8:30到北碼總站, 根據官方班次資料, 8:34有車開出, 8:45到太古, 行埋返office 9點一定得.

架巴士由康翠開出嚟已經好遲兼唔穩定, 之後塞繞道落東隧, 冇眼睇, 班居民唔搭船唔搭606A都去左地鐵站.
andy92 發表於 2021-1-20 14:30 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-1-20 13:02
你都講得冇錯, 寶達有613唔代表唔可以有多一班車去東區.

最大問題只係, 康翠開行完寶達最盡都唔係跟N691 ...

北角碼頭朝早有紅van恭候落船客去太古坊,客滿即開