hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 龍運前豪華車拆行李架消息
開啟左側

龍運前豪華車拆行李架消息

VA73@2A 發表於 2021-1-13 21:55 | 顯示全部樓層

英雄 發表於 2021-1-13 09:38
真正黎講,65XX行A車係降級

但係65XX都唔知係什麼定位

本身65XX初期的確係用黎代5XX行A車,當時A車無補貼,同埋嗰時機場員工對A車又唔太受落,覺得係掠水,所以先至hea做,只係一架換一架冇話買多
後期機管局開始有補貼,先開始做大A車,就開始買一大批55XX/15XX去做A車
相信宜家65XX就淪為A車後備車同E車主力車
KMBe500 發表於 2021-1-13 23:38 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-1-13 19:26
陽光唔係用Streetdeck咩?

我估,係唔係streetdeck驗完車,客量低到唔想要?話說嗰幾部streetdeck到咗好耐仲未出到車牌
I20091157 發表於 2021-1-13 23:53 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2021-1-13 23:38
我估,係唔係streetdeck驗完車,客量低到唔想要?話說嗰幾部streetdeck到咗好耐仲未出到車牌 ...

我諗疫情緩和後,大家復番工復番課,streetdeck應該出啦⋯⋯

帶番頭規:個人猜測
AtrHenu 發表於 2021-1-14 08:33 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-1-13 19:26
陽光唔係用Streetdeck咩?

或者想增加馬灣線的雙層車.

btw,今次連65系都拆架轉回座椅很有可能返紅巴拿嚟行傳說會開辦的P960,P968並讓位俾曬乾到甩色B8L豪華車出牌.
S3V3 發表於 2021-1-14 11:06 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-1-13 21:29
個人認為55XX冷氣出風口好過65XX
65XX冷氣同flyer一樣冷氣出風好弱

其實嗰款豪華型出風口唔好睇又唔好用,開盡都有一半出風位遮住,調較角度又有限,明明聽到冷氣槽好大風都吹唔到落嚟,試過夏天坐CityFlyer坐到差啲暈低。係閱讀燈又唔係多人用嘅時候,不如改返用普通出風口就好。

反而覺得龍運應該喺15xx/55xx/65xx裝窗簾就真,用啲咩所謂隔熱玻璃都無窗簾效果咁好。
3AV300~HG3211
KMBe500 發表於 2021-1-14 15:05 | 顯示全部樓層
真係變企位咩?原本下層有23座,依家多咗6張變29座。
SV3077 發表於 2021-1-14 15:31 | 顯示全部樓層

AMN1 發表於 2021-1-13 19:19
有傳話會過檔陽光!

Total how many 65XX 會過檔陽光?
英雄 發表於 2021-1-15 11:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
I20091157 發表於 2021-1-15 12:11 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2021-1-14 08:33
或者想增加馬灣線的雙層車.

btw,今次連65系都拆架轉回座椅很有可能返紅巴拿嚟行傳說會開辦的P960,P968並 ...

P960用舊頭當豪華車會唔會差D呢?
始終批車都已經殘殘地....
SV3077 發表於 2021-1-15 15:03 | 顯示全部樓層

英雄 發表於 2021-1-15 11:46
又過陽光?

Streetdeck又過,龍運B8L又過,而家65XX又話過,NR331/S全線雙層都食唔曬咁多雙層車啦:sleep ...

據了解 , streetdeck會取代將來會重返皇崗口岸的 Man A22