hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議263,269D非繁加經荃景圍天橋
開啟左側

建議263,269D非繁加經荃景圍天橋

miklcct 發表於 2021-1-16 19:12 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2021-1-16 18:27
你 #24 係講 " (青龍頭, 麗城) 而家完全無直達車上城隧", 而係就話 "唔係荃景圍天橋直達城隧口"
龍門任你 ...

「58X 唔俾郁, 話有 58M轉60X
但要人郁 263 或 269D, 又唔叫人坐 34M 轉 49X?
唔係自私係乜?」

重點係行法係唔係完全一樣。58M轉60X,由上車到屯轉行法同58X一樣,由屯轉到目的地行法同60X一樣。

34M轉49X,唔係喺荃景圍天橋經象鼻山路直達城隧口,所以應該要開條線喺荃景圍天橋經象鼻山路直達城隧口。當263同269D加站之後,由青龍頭去城隧可以透過搭53轉263直達,毋須繞經荃灣內街。
進智公交
miklcct 發表於 2021-1-16 19:16 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-1-16 18:33
我就絕對唔會信巨準對香港任何小區任何線啲搭客分佈都瞭如指掌話晒我都晌麗城果頭返過工兩三年
從同事的 ...

如果我住麗城嗰邊,我已經唔會考慮喺沙田或者新界東搵工,除非人工高到可以日日飛的。即使本身因為搬遷導致咁嘅情況,亦一定會喺1年內解決咗件事去。
進智公交
miklcct 發表於 2021-1-16 19:21 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-1-16 18:38
你呢個攬炒第2部已經行唔通
263 同 269D 自爆到未輪到你話靠荃景圍「轉車站」逼爆然後話乜鬼整條 48P 直 ...

即使263同269D幾爆都好,只要乘客見到有個站牌,有條路線可以不停站直達目的地嘅,喺服務時間以內乘客就會走埋去。然後九巴再喺青龍頭至麗城沿路加宣傳,貼出263同269D 5分鐘荃景圍直達城隧轉車站,連同相關轉乘優惠,到時乘客就會識轉車。
類似例子包括新巴將條18X喺港澳碼頭加站,然後再喺各西隧線宣傳不停站直達北角,結果就已經喺各特別線服務時間以外吸引乘客轉車。
進智公交
Citcalag 發表於 2021-1-16 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層

荃灣加站無問題既,不過用屯門線資源做荃灣,就唔該抽返車比屯門作補償,如果唔係我睇唔出有乜誘因要同意呢個改動
sam121sam 發表於 2021-1-16 20:14 來自手機 | 顯示全部樓層
如果每程執到五到個客都有得做 但真係cut到咁多條綫?
cky 發表於 2021-1-16 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層
用 2 條線去就呢 5 個客,完全唔合成本效益。
cky 發表於 2021-1-16 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-1-16 19:16
如果我住麗城嗰邊,我已經唔會考慮喺沙田或者新界東搵工,除非人工高到可以日日飛的。即使本身因為搬遷導 ...

首先,我嘅舊同事係住新東去西約返工
而且,沙田過荃灣一帶返工多的是,地方係其中一個因素而已,車費又唔係貴過出市區,有好多因素決定返邊度工,除非又夾硬拎啲乜嘢白芒海下塔門定高流灣返工呢啲例子。
HN745 發表於 2021-1-17 01:04 | 顯示全部樓層
荃灣要直車,唔該拎48P 唔好拎263 269D呢啲多人既

利申 見過下繁48P 祈德尊排到就到天橋口

個重點係區內本身有線可以用,點解要拉區外線?

你問我既,我會要48P多過拉多兩條線落屋企樓下囉 依家仲要工程緊 未夠逼咩大佬

整水整水呀真係

btw 48X既流水係咪講緊麗城去滿樂大河道? 麗城去大河道 首選96B 滿樂都仲有40 幫補下
Waiyin12 發表於 2021-1-17 02:12 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-1-16 12:07
263 同 269D 根本唔係服務緊荃灣區,荃灣區只係停一個對外封閉既城隧口
咁你條 58X 係咪要停埋葵涌交匯處 ...

60X 63X 68X停葵涌交匯處又冇問題嘅

Waiyin12 發表於 2021-1-17 02:15 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-1-16 16:24
263/ 269D唔使荃灣「幫拖」都已經頂閘
再者,263/ 269D比48X貴一大截
真係有人會畀貴成倍價錢去坐?嘥氣

貴一倍但快唔止一倍,仲要可以叫兩飛,嘔到客出嚟都正常

263/269D v.s. 去城隧口會係幾分鐘 v.s. 十幾至廿幾分鐘