hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [拋磚引玉] 建議 85A 改經大隧
開啟左側

[拋磚引玉] 建議 85A 改經大隧

JX9097 發表於 2021-1-15 18:52 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-15 00:00
新 85A 第一城同濱景段站位,同重疊既 84M 82X 係完全相反,唔理想

如果想食其中一條,我反而會建議 84M  ...

濱景原本有條大隧線停門口
拎走佢變咗居民要行出去大涌橋路上落車
而且82X收費相對低,轉車先再補水
但其他線收費相對高,冇回贈即係變相加價
好難過關喎
 樓主| ATSE40 發表於 2021-1-15 18:53 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-14 11:30
除非廣源咁有需求要直車去樂富
否則我建議直接攞84M行埋聯合道,做低85A就算。
始終你都係將84M同85A幾近合 ...

我諗無論 85A 點樣廣源嘅人都會係一樣搭 82X/83X 上大隧轉車,所以基本上係唔會有分別。但係因為 85A 係當年 82M 取消拉上去嘅唔郁得。84M 拉長嘅問題在無論如何九巴都會想加到上 $6.8,但係而家出九龍係收緊 $5.4,仲平過 82X,所以先有陰咗 84M 嘅打算。而我講嘅輔助 75X 都係方便之後如果要將 75X 搬離樂富黃大仙都可以減低影響。
腦補當真,真要補腦
天空之神 發表於 2021-1-15 19:09 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-1-15 18:53
我諗無論 85A 點樣廣源嘅人都會係一樣搭 82X/83X 上大隧轉車,所以基本上係唔會有分別。但係因為 85A 係 ...

其實都無話唔郁得,84M 或 82X 延長經聯合道去九龍塘已經解決大部分

反而無左85A 係應該要做返好區內既 82K
xdxd 發表於 2021-1-15 21:37 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-1-15 18:53
我諗無論 85A 點樣廣源嘅人都會係一樣搭 82X/83X 上大隧轉車,所以基本上係唔會有分別。但係因為 85A 係 ...

你自己都講咗廣源人會用82X/85X,論九龍塘佢哋仲有281A,點解仲要85A?
當然,論價錢牌係84M死症,但拉出九碼同樣亦都可以因路線長咗而加價同上調分段。
再者富安基本上只係用嚟擺位/應付區議員而唔係吸客。
當然,睇番其他評論,某版友郁82X嗰個又係無厘頭,郁84M根本就唔洗點冇咗而家客源。
石門內街反而就真係可以用82X嘅一城段去換,同時區內段亦都應該執執,可能開條82做返新田圍<>廣源就真。
紅磡人。
天空之神 發表於 2021-1-15 21:49 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-15 21:37
你自己都講咗廣源人會用82X/85X,論九龍塘佢哋仲有281A,點解仲要85A?
當然,論價錢牌係84M死症,但拉 ...

仲有條聯合道未cover 返,82X 兜返落美東樂富當解決就算
.
 樓主| ATSE40 發表於 2021-1-15 22:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-1-15 00:00
新 85A 第一城同濱景段站位,同重疊既 84M 82X 係完全相反,唔理想

如果想食其中一條,我反而會建議 84M  ...

站位喺對面我唔覺得係好大問題,反正啲人都係睇邊架車到先去邊一邊馬路。

82X 仲有一部分客係沙田嘅區內客,價錢都同 804 一樣,走去拉疏班次唔係好理想,新田圍要兜遠咁多都係一樣會反對。

84M 樂富有車替咗之後除咗陰乾又可以試下拉入碩門上慈雲山做循環線(例如咁),當 70 分鐘一轉喺四架車之下班次仲好過 286M 拎上去,亦可以食埋 82P。
腦補當真,真要補腦
S3BL100 發表於 2021-1-16 00:11 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-1-15 18:52
濱景原本有條大隧線停門口
拎走佢變咗居民要行出去大涌橋路上落車
而且82X收費相對低,轉車先再補水

不如問下係咪有需要 82X 84M 兩條咁重疊先喇

雖則我唔打算拖多條線一齊重組令問題複雜化,但濱景入面真係要有大隧線既,唔一定要係 82X

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2021-1-16 00:19 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-1-15 22:25
站位喺對面我唔覺得係好大問題,反正啲人都係睇邊架車到先去邊一邊馬路。

82X 仲有一部分客係沙田嘅區內 ...

其實無論咩區都好,兩條功能相近既線擺兩對面,都係唔理想;同站吸引力同方便程度會大好多

82X 新田圍反而我認為問題唔太大,一來本來要行上獅隧公路搭車變成唔使行,二來可以用來部署食半條 82K

82X 既區內功能,仲有 49X 83K 86 281A 等線可以滿足

真係想做慈沙線既話,反正我合併 82X 85A 慳到等同一條全日線既車隊,我心目中行法係沙田站 - 大涌橋路 - 濱景調頭 - 小瀝源路 - 大隧 - 富山 - 慈中,至低限度係唔需要受任何現有巴士線局限覆蓋同走線想像空間。不過睇怕慳到既車都係收歸國有,慈雲山自己都有廢線可以交換,可以之後再議

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-18 15:01 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-1-15 18:25
唔用 84M 郁 85A 係因為我覺得如果 84M 沙田段再經多啲地方就有機會唔夠鐵打,但係 85A 本身喺廣源係頭站 ...

對廣源來講85A用嚟做區內線用
基本上84M只要搞九龍段就可以食左部分85A
(當然84M可以唔入富安就更好)

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| ATSE40 發表於 2021-1-19 16:41 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-16 00:19
其實無論咩區都好,兩條功能相近既線擺兩對面,都係唔理想;同站吸引力同方便程度會大好多

82X 新田圍反 ...

82X 擺上新田圍美其名就係唔使行咁多,實際上就用多半個鐘先出到九龍,咪仲衰過而家 85A / 89 嘅組合。而區內線我覺得可以 281M 縮線之後同 82K 分開做新田圍兩邊。
而家富安根本當 84M 無到嘅情況之下留返亞公角嗰邊根本係浪費資源,對於富安不如分咗佢屍俾埋 286M 去埋樂富唔使死住,好過條線用唔著仲要俾人劏緊條最快嘅線。
腦補當真,真要補腦