hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣至港島東巴士線最新消息
開啟左側

[路線消息] 荃灣至港島東巴士線最新消息

kay 發表於 2021-1-14 16:46 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-1-14 16:33
934 你當村巴線(219X);
930X你當雙向客源線(215X),
咁咪會容易明白d囉。

但共同服務時間計
934都係開20/30
(當然30以外唔開也罷)

934存在都係為月票客服務
無理由人地有930X我無934

不過930X勝在荃灣覆蓋多
每個站上幾個,加埋就幾十人

非繁沙咀道一帶最多人上
依家係睇去銅鑼灣會唔會都入埋如心兜客

荃灣西班人如果要行去沙咀道搭車
可能MTR過海仲化算
當然930X臨上公路個堆私樓另計
世界很簡單 人類很複雜
arfung 發表於 2021-1-14 16:53 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-1-14 16:46
但共同服務時間計
934都係開20/30
(當然30以外唔開也罷)

荃新天地果部$2機都幾好用,荃灣/荃灣西站都用得~

大家不妨參考下,30X往市區經如心效果如何?
都有少少客等佢既~

不過就要想想一入一出,會否倒走上游車站既客了。
kay 發表於 2021-1-14 17:03 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-1-14 16:53
荃新天地果部$2機都幾好用,荃灣/荃灣西站都用得~

大家不妨參考下,30X往市區經如心效果如何?

都係兩個站有影響
不過既然港島區都來回同一走線
荃灣同一走線應該只係時間問題

930X一程連休都係80分
兜一兜仲有水位唔駛加車

愉景嫌慢仲有半日934坐,本身已經著數左
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-14 17:33 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-1-14 16:33
934 你當村巴線(219X);
930X你當雙向客源線(215X),
咁咪會容易明白d囉。

某程度上而家荃灣西都好旺
大涌道一掃落去幾個商場
差在老九有冇心谷起條934

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GU9338 發表於 2021-1-14 17:54 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-14 17:33
大涌道一掃落去幾個商場

弊在商場啲出入口同 934 個對站完全絕緣
就算最近既荃灣廣場都要好天曬落雨淋係地面行
更加遠既 donki 應該勉強無幸福
請用文明來說服我。
dominic023 發表於 2021-1-14 18:02 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-1-14 17:03
都係兩個站有影響
不過既然港島區都來回同一走線
荃灣同一走線應該只係時間問題

多左如心後,再加上久唔久大河道塞車,930x由寶石塞到楊屋道。條線好似無咩點加時,成條線休息時間好似縮少左唔少,多左時間係愉城站頭無車等開。
neoplan720p 發表於 2021-1-14 18:11 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-14 17:33
大涌道一掃落去幾個商場

問題係街客要由祈德尊行去荃灣西上、落934,並唔係易事。
同埋荃灣西有大大條黨鐵線,大部分街客都會搭鐵走。

反而沙咀道、荃灣市中心一帶,仲易吸到人去坐930X。

*另一問題,係934唔入CWB,呢個又係敗筆
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-14 18:21 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-1-14 17:54
更加遠既 donki 應 ...

我個人行落就覺得acceptable
遲D起埋新天橋就更好

反而我覺得係一般人區外客都唔知後門有條934

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +9 收起 理由
ahken + 2 + 9 英雄所見略同

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-14 18:28 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-1-14 18:11
問題係街客要由祈德尊行去荃灣西上、落934,並唔係易事。
同埋荃灣西有大大條黨鐵線,大部分街客都會搭鐵 ...

其實而家30X/234X都係祈德尊養到班客
934做唔做到真係睇老九努唔努力

入唔入到銅記反而未必咁重要
銅記本身有紅小直入荃灣西
佢有車多我寧願佢做密D

Tummy 發表於 2021-1-14 18:47 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-1-14 17:54
更加遠既 donki 應 ...

其實又唔係眞係咁遠
由落車起計 行去 donki 都係大約 8 分鐘
930X 喺沙咀道停多幾盞燈 時間都喺返晒度
(更何況有啲人祇係去荃廣同吉之島 934 係比較方便)

反而班黨鐵客眞係唔使理佢
就算 930X 剷埋上 Donki 門口 佢哋都未必會坐巴士走
要 r 就 r 班坐開巴士嘅算啦
眞係怕班街客唔識行嘅話
咪用厹最鍾意嘅 banner 廣告 一落車就教人點行
甚至錄多個洗腦報站 script 都幫你諗埋
「九巴 934 路綫 一站直達荃灣 Donki 及 IKEA
每日服務時間由下晝四點至十一點 夜晚去鬆一鬆更方便」

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
AVW28 + 1 咁都俾你諗到

查看全部評分

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差