hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴85調整班次
開啟左側

[服務調整] 城巴85調整班次

wingho_cwh 發表於 2021-1-22 20:56 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-1-21 12:32
做生意有BUSINESS MODEL
亦有人做BUSINESS ANALYSIS

你嗰套所謂 Business Analysis 只係將所有外圍因素塞入去然後計下必須畀幾多被動嘅服務嗰一區
但係呢個邏輯係單純嘅會計佬度縮思維,係唔適用於交通工具嘅可持續營運
一種交通工具唔係獨市嘅時候,佢有幾多人搭除咗取決於人口(區外線而言,主要係 working population),就係取決於佢有幾吸引
用數學形式嚟表示,就係:
1) demand ∝ population (working population)

2) demand ∝ route attractiveness
3) route attractiveness ∝ 1/(route attractiveness of other means of transport)

基於土地問題,港島區嘅人口係有輕微下跌,即係話如果乜都唔做,demand 係會跌
如果班次調整係睇 organic demand(由歷史因素造成,受過去嘅發展影響,即係以前做衰咗,無人做好佢,佢就會一路衰落去,甚至越來越衰),就會變成只減不加機制
問題係 route attractiveness ∝ headway,即係話如果唔做啲人為嘅事情去改變,population 嘅下降係會質低埋 route attractiveness,最後 demand 嘅下降就會被放大,於是 Δdemand 之大就會令 supply + Δsupply = demand + Δdemand 呢個 iteration 達唔到 equilibrium,令班次斷崖式減少

如果巴士公司係有意持續經營,佢就必須將 route attractiveness 下降對 demand 下降嘅放大效果降低,亦即係 by other means 去增加 route attractiveness,否則個 iteration 會 converge to infinity,最後 demand 就會跌到零,monopoly 就係咁樣形成

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
qunow 發表於 2021-1-22 20:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2021-1-22 19:50
兩萬人都拎出嚟吹奏 眞係想笑大人個口咩
對面海麗港城大你六千人添啦 佢嗰兩條村巴綫咪成個貓樣咁囉  ...

其實應該用邨巴模式?
wingho_cwh 發表於 2021-1-22 21:06 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-1-21 15:35
到時康翠台又會呱呱嘈

呢個係時機嘅問題,當年嘅路線規劃失敗,直接導致今日嘅惡果
如果廿年前唔執 88,而係因應 81 同 85 嘅存在嚟 speed up 88 去逐步 replace 781,就唔會有你所講嘅呢個問題
唔接受行杏花邨而唔行柴斜嘅,自己移玉搭 780,要就腳就要摻埋杏花邨玩,如果做咗呢一步條線都無客,先嚟講杏花邨無客都未遲

wingho_cwh 發表於 2021-1-22 21:08 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-1-22 20:57
其實應該用邨巴模式?

你唔好同佢斟著啦,你睇條友嗰啲「睇人 PK 最開心」嘅態度就知,呢條友係張偉沖托世嚟
kay 發表於 2021-1-22 21:09 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2021-1-22 20:56
你嗰套所謂 Business Analysis 只係將所有外圍因素塞入去然後計下必須畀幾多被動嘅服務嗰一區
但係呢個邏 ...

無錢賺車都無得你搭
講咁多野有咩用

事實係鐵路一開
巴士一定跌客
幾十年來既理論已獲驗證
做人就無得包拗頸

你舉唔到邊一鋪鐵路開左
巴士居然一個客都無少到

舉到你咪贏

所以依家傾鐵路通左
交通會變成點
其實都無討論空間

大家知道客一定流失
但唔知個別路線跌幾多

理論還理論,現實還現實

你同我都代表唔到廣大市民
但我會相信乘客既取向

唔會好似班區佬
明明客量跌左,都反對減班
世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2021-1-22 21:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-1-22 21:09
無錢賺車都無得你搭
講咁多野有咩用

邊個話「無錢賺車都無得你搭」? 全私營公共交通喺世界上係十分罕見
呢條 topic 講緊杏花邨啊,唔係鐵路通車令乘客減少,杏花邨條鐵通咗三十幾年喇,你識唔識對題?
不論係 87、88、781(絕大部份嘅生命週期裏面)還是而家嘅 780P,全部都係鐵路通車後嘅事,咁都有得賴?

kay 發表於 2021-1-22 21:25 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2021-1-22 21:14
邊個話「無錢賺車都無得你搭」? 全私營公共交通喺世界上係十分罕見
呢條 topic 講緊杏花邨啊,唔係鐵路通 ...

5 43x 46x m47 212 590a

無左

590無客都得返11班車

無錯播

善巴先唔會同你開一班蝕一班

新創建開善堂年代已經過左
最近成堆減班,減班同車都無得你坐差唔遠

連對手係咩人都唔理
呢一下已經注定失敗

巴士公司要可持續發展
有盈利是必須
盈利就會涉及會計,business analysis
同我最初既論點不謀而合

新創建蝕左四年
呢四年有咩人提出議減少虧損?
世界很簡單 人類很複雜
Tummy 發表於 2021-1-22 21:50 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2021-1-22 21:08
你唔好同佢斟著啦,你睇條友嗰啲「睇人 PK 最開心」嘅態度就知,呢條友係張偉沖托世嚟
...

其實我有時都諗緊 我去嗰個杏花邨同大家心目中嘅杏花邨
係咪同一條邨嚟
點解大家嘅杏花邨咁多人 又咁多人坐巴士出入嘅
但係我平時落樓見到嘅又唔係咁㗎喎
藍灣隔離一樣去北角嘅 82 放學時間筲東官中成棚學生等上車
上次喺架車度望住 嘩我同啲 friend 睇到蔚為奇觀
吖明明杏花都有一間中學兩間大專 論多人一定多人過嗰兩間官中啦
但點解每次放學 都係得幾丁學生哥坐呢

個事實就清清楚楚擺喺你面前
杏花邨堆人已經用腳去選擇自己要啲咩嘢
不如我又送句 皇帝唔急太監急畀你哋啦
85 減班 仆街嗰個咪就係我囉 ;P
我平時落東大街食飯 正正就係坐 85 明華落車行落去
都已經唔係得我一個唱獨腳戲㗎嘞
上面已經有個 85 常客 又有個資深巴打
話杏花冇大家想像咁好做
係你同埋嗰個話要 789 拉入杏花嘅死牛一面頸
話杏花係金蛋咋嘛
我自己日日望住 85 個景況 眞係見到笑而不語 ;P
講眞你要有車坐 都要畀啲 quali 人睇先得㗎 ;P
要用村巴代替唔係唔得
但係點樣先整到一條啱大家心水嘅綫 ?
你要落中環 我要落筲箕灣 咁應該開去邊度 ?
你 85 本身都會有邨外人坐 (係唔多咁解啫)
杏花想唔想見到街外人坐架村巴 ?
本身自己唔係咁多客 cut 班好正常咋喎 ;P
仲要柴小出筲箕灣西灣河太古本身唔係得你條 85
唔計堆過海綫 都有 20 82 8H 揀
個 market 就得咁多 你點同人 fight ?
你要信杏花做得過 都唔好叫人同你癲啦 ;P
你撻個 business model 出嚟就算數
同劉鳴煒話飛少兩轉日本就有錢畀首期有咩分別 ?
你要做 model 都要行落樓望下有幾多人撐先㗎
依家有用家企喺度你唔信 要人信你 ? ;P

講開又有啲故仔想講
話說早排有個 friend 喺柴 I 要出金鐘
我話坐 789 可以晏啲先出門口
佢答返我 但係巴士好貴喎
又話說帶過另一個住西區嘅 friend 坐 788 出中環
佢先恍然大悟話嘩我坐車中環轉 5X 返去咪好鬼快囉
講緊佢已經喺柴 I 讀咗成年書

為錢而搭地鐵棄巴士嘅學生比你想像中更多
總之有地鐵佢哋就會轉晒駄 甚至係連樓下巴士站有咩車都唔知囉 ;P
你如果想話 85 會搲到好多人或者學生坐
係唔會有呢件事出現囉 ;P

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
kay 發表於 2021-1-22 23:04 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2021-1-22 21:50
係咪同一條邨嚟
點解大家嘅杏花邨咁多人 又咁多 ...

人地咪講左,巴士唔吸引

但吸唔吸引前提
都係睇賺錢問題

好似2A/82
以前車鏈開
點解近呢10年不斷減班?

如果睇返運輸月報
MTR同巴士客都係近55波

再睇人口普查
居民搭車傾向
巴士同MTR都係近55波

即係有MTR下
巴士市佔最多只有一半
有一半人係一定搭MTR
個班客基本上係死硬派

剩低個一半
問題就更頭痛
因為份額有限
但巴士成本唔會因為份額有限而減少

依家好似75/90/97非繁蝕住開
一係有錢賺既線倒貼
但城巴基本盤數都係蝕,貼無可貼

九巴當年係3成賺錢線養7成蝕錢線
結果先加價,再剷除廢線,或減班
先執返正盤數
新城應該都不外乎呢幾招
世界很簡單 人類很複雜
nwfb1001 發表於 2021-1-22 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2021-1-22 21:50
係咪同一條邨嚟
點解大家嘅杏花邨咁多人 又咁多 ...

杏花邨班中產住客惡到私牌車行公眾道路嘅盛泰道都唔俾,可能人哋見85減班開心都嚟唔切