hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴272E延長及加強服務消息
開啟左側

[路線消息] 九巴272E延長及加強服務消息

yclam 發表於 2021-1-18 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層

我認為272E 會隨著富蝶邨落成會全日。至於會不會搬去富蝶,我認為一半一半。畢竟富蝶總站起碼要2023年後才落成,而且若果在太和總站,能方便與72互用車隊,正如272E 延至柏景灣與72X 互用車隊一樣。固然如果延至富蝶,富蝶可以利用272E 在青沙轉其他線往西九龍區(暫且不討論青沙線班次問題).。而且太和果邊將來也有W3 青沙線(當然要提供青沙轉乘優惠吧).。反而我想想,272E 全日後有無機會經南運路及運頭塘總站出入?
樂仔〞 發表於 2021-1-18 20:47 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2021-1-18 09:00
我諗啲人係試搭多,但係塞起上嚟上車半個鐘都未見到荔枝角站,試過一次中伏就唔會返轉頭

...

其實正常都要接近 25 分鐘先到長廣 ...
271_N271 發表於 2021-1-18 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
272E拉上富蝶都未必咁易,太和冇咗成條線。
Kj2052 發表於 2021-1-18 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層

yclam 發表於 2021-1-18 20:19
我認為272E 會隨著富蝶邨落成會全日。至於會不會搬去富蝶,我認為一半一半。畢竟富蝶總站起碼要2023年後才 ...

全日嗰條應該係272p

順便食埋白石角
Kj2052 發表於 2021-1-18 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-1-18 18:10
我就咁㩒個ETA, 以而家旺角道即班車計
272X 去廣福 50 分鐘,72X 去廣福33分鐘 ...

272x應該早摺早著
加班比72x開白石角特車
tkf_2005 發表於 2021-1-18 21:06 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-1-18 11:29
我發覺同班巴膠講野真係哂 _ 氣……

成日拎其他無可比性既例子去證明272E拉落大角咀會有客:

不過以現時有72X/272X O既場景 再拉272E落柏景灣已經係做多左...
然後又入番旺角同72X/272X搶客果下先搞笑,

情願佢跟18行番大角咀道上番SSP

neoplan720p 發表於 2021-1-18 21:47 | 顯示全部樓層

既然咁多人都覺得272E會隨住富蝶入伙而推全日,
不如問下大家,如果你係富蝶居民,架車由總站開出,要經太和、大中同廣福先上公路,
你仲會唔會上車?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2021-1-18 21:55 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-1-18 20:00
你用香港政治做例更搞笑
而家情況係,就算美國高調支持香港民主運動,山高皇帝遠,大家都心知肚明,只要 ...

要點樣去抗爭,我唔去評論。
但如果連見到唔公義、唔公平、唔正確既野,都唔去發聲,反而去「妥協」,咁同「自我滅聲」有咩分別?
下下代入去中共、九巴既角度出發,最終只會蠶食自己既思想。

272E做唔做大,其實又返去86C同286C個問題。
無論馬鞍山定大埔,都唔見得係可見將來,有足夠客源支撐兩條出SSP、長沙灣既全日線。
而家86C、286C呢種並存方式,絕對唔理想。兩條線不論客量定班次,都唔見得標青同吸引。
但最大問題係單單將286C同272E全日,並唔會消滅到72同86C(因為呢兩條「舊線」各有獨特既獨市位,難以取代)。

以而家九公「少做少錯」取態,加上區議會依然山頭主義,
大重組基本上無可能發生。
最終結果就係會發生更多「42C、X42C」、「86C、286C」互相重疊既狀況,資源唔見得有效地運用。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
YY487 發表於 2021-1-18 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-1-18 18:10
我就咁㩒個ETA, 以而家旺角道即班車計
272X 去廣福 50 分鐘,72X 去廣福33分鐘 ...

最後逐個站追eta
72x 36 分鐘,272x 46 分鐘
考慮到兩邊都各有路段係深紅色
我認為呢個十分鐘行車時間差距套落非繁係合理推測

競爭最激烈嘅位會慢十分鐘
新填地街同大角咀我就唔覺得會搶到新嘅o&d客返嚟
UPGRADE 72堆客都係每位收貴五毛,倒走一個旺角道客要引到十個72客轉投272X先抵銷返
尖沙咀客由271轉搭272X即係每位收少一蚊
除非你好有信心272X全日會攞到深長荔搭緊鐵班客
如果唔係我就睇唔到272X全日點樣做得過
所以狗巴都唔再提272X
iseen 發表於 2021-1-18 23:27 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-1-18 13:47
既然咁多人都覺得272E會隨住富蝶入伙而推全日,
不如問下大家,如果你係富蝶居民,架車由總站開出,要經太 ...

再加多個問題,條線比其他大埔線收多成3蚊,點解我唔坐區內線出去轉車好過?