hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嘉龍村至御天峰巴士服務問題
開啟左側

嘉龍村至御天峰巴士服務問題

miklcct 發表於 2021-1-16 19:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近年青龍頭巴士服務開始有所加強,但係所新增嘅路線好多都係喺豪景花園止步。御天峰至嘉龍村地理上屬青龍頭,但係234D、A38等路線全部唔到,又用唔到屯轉,青龍頭出荃灣葵芳嘅小巴又無份。結果呢段路嘅交通服務相當缺乏,只有52X、53同962B三條屯門開出而服務深井嘅流水線服務,連要出荃灣買餸都只有35分鐘一班嘅路線。

其實青龍頭嘅路線係唔係應該拉多少少,拉埋落屯轉或者大欖總站,填補屯轉同豪景花園之間嘅空白?例如而家成條青山下路只係得呢段無機場巴士,只係得呢段無出觀塘嘅繁時線等等。(類似嘅情況亦都出現喺馬游塘,成條寶琳路得呢段無過海線,要靠98A轉車)
進智公交
HE7921 發表於 2021-1-16 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層
需求有幾大?
kitarolo 發表於 2021-1-16 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層

低密度咋嘛……整兩幢40層高
公屋/居屋保證有新線或兜過去
cky 發表於 2021-1-16 19:51 | 顯示全部樓層

青龍頭係唔會去荃灣買餸

豪景有超市
一係出深井

TYChow 發表於 2021-1-16 20:01 | 顯示全部樓層

嘉龍村至屯轉沿岸係山崖,都無人住。

除非嘉龍村出面加建巴士掉頭迥圈,否則就要修改區議會界線,沿屯門公路延伸,將「兄弟橋」及屯門公路西行轉車站納入為荃灣區範圍。(但由於新界的士可沿青山公路由屯門駛至汀九,故無須因此修改新界的士營業範圍)
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
AVBWU291 發表於 2021-1-16 20:06 | 顯示全部樓層
嗰段仔得咁少樓,需求真係好細。另,樓主用馬游塘村嚟比真係唔太適合。馬游塘村交通其實唔差,村口咁多線,除咗過海,好多地方都去到。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
lsc04d11 發表於 2021-1-16 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層

咪御天峰御海峰囉 可能50個單位都冇 仲要有堆買黎”度假”用 得個工人/家丁睇屋(即使主人喺度住 自己有車啦,嘉龍村堆小屋  頂唔順就一早搬出市區啦 以前都係只有52X同53仲有小巴者)  只要52X重提往屯門市中心都兜入往九龍轉車站 就照顧到佢哋喇
JX9097 發表於 2021-1-16 20:45 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-1-16 20:06
嗰段仔得咁少樓,需求真係好細。另,樓主用馬游塘村嚟比真係唔太適合。馬游塘村交通其實唔差,村口咁多線, ...

認真,馬油塘交通算係咁

九龍東
觀塘,九龍灣,彩虹,黃大仙

九龍西
九龍城,旺角,長荔深,美孚

新界西
葵芳/興,荃灣/西,機場

以上全部有線直達一程過
係新界東同港島冇直達線
(港島只有通宵N691同19S)
paul2357paul 發表於 2021-1-16 21:53 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-1-16 19:51
青龍頭係唔會去荃灣買餸

豪景有超市

好難講,楊屋道街市咁出名平及多款。
GW5878 發表於 2021-1-16 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-1-16 20:06
嗰段仔得咁少樓,需求真係好細。另,樓主用馬游塘村嚟比真係唔太適合。馬游塘村交通其實唔差,村口咁多線, ...

嘩,你咁講,果班將軍澳行山派漢奸衝出黎圍插你呀,佢地無地鐵/無尖沙咀車/過海車要兜寶林,單係呢 3 點就成日係度講到自己幾慘幾慘,講到慘過坑口去觀塘/旺角深長荔荃灣車要兜佢地果區咁樣