hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A34機場開大排長龍
開啟左側

[經歷分享/報告] A34機場開大排長龍

GD1570 發表於 2021-1-21 15:36 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2021-1-21 13:12
比通車日嗰陣快左
似乎啲燈同行段公路好順?

司機行順咗,同埋少咗啲遊車河,順好多。

你有你可愛,我有我好笑。
樂仔〞 發表於 2021-1-21 20:30 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-1-19 07:13
客運大樓計,畀多$3可以快最少15分鐘到屯門,抵啦...

ETA 計 A34 機場去大興都只係 20 分鐘左右
E33P?20 分鐘應該先至啱啱東涌上跑道
個時間差異咁大,價錢差異反而咁細,自然吸引力大
nokia 發表於 2021-1-23 23:05 | 顯示全部樓層
問題係大興區,唔多上落A車,反而E車多人搭
根本A34經大興,比較慢
所以暫時吸引唔到良景人,搭A車轉E車返工
groom1002 發表於 2021-1-23 23:57 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2021-1-23 23:05
所以暫時吸引唔到良景人,搭A車轉E車返 ...

良景有E33P,無必要A34轉車,除非狠心D把E33P非繁整疏45分鐘,把D客推去A34
樂仔〞 發表於 2021-1-24 02:05 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2021-1-23 23:05
所以暫時吸引唔到良景人,搭A車轉E車返 ...

而家多數乘客都係機場員工
如果班客唔係係 GTC 返工,搭返哂 E 車真係唔出奇
要等到疫情緩和開返哂關之後,A 車客量先見真章
cktong 發表於 2021-1-24 11:51 | 顯示全部樓層
而家e33p有9成人喺東涌同後勤區落車,批人係唔會專登搭A34的,同埋e33p除咗繁時真係少咗少少客之外,我發覺非繁啲客量冇乜分別,有時仲多咗D人
arfung 發表於 2021-1-25 15:21 | 顯示全部樓層

cktong 發表於 2021-1-24 11:51
而家e33p有9成人喺東涌同後勤區落車,批人係唔會專登搭A34的,同埋e33p除咗繁時真係少咗少少客之外,我發覺 ...

E33P係抵搭,始終屯門西北小區一程過能去到東涌/後勤區,甚至機場(走左A34車即上E33P都得)。
好彩改革在先成功「半全日化」,否則公司的如意算盤都係想D客用A34轉其他E車。

E33P大機會日間大部份時間只會開30分一班,就算好多客,只要未爆到留後,應該都難於再加班。
arfung 發表於 2021-1-25 15:27 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2021-1-19 13:24
條線服務範圍一大堆屋邨, 而且比多三蚊唔洗搭 33P 慢行後勤區同東涌區
咩都抵返哂, 唯一就係兜大興就係慢返 ...

「石排頭路起到去到青田路鳴琴路交界, 12 分鐘」

有時都諗,其實「大興圈」值唔值得用10-12分鐘去兜,而令良景客倉及以北既站吸引力降低,唔知自己有無overlook左。

黎緊大量A/E車停紅橋,澤豐客不會用大興體育館站。
青田路站又不算太方便建生,尤其又有E33P另一邊經過。
大興花園/台山小學這組站叫相對有D用。

搭得A34多既版友,大興圈果3個站,係咪重點上落客的客倉?

fly831 發表於 2021-1-25 16:46 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-1-25 15:27
「石排頭路起到去到青田路鳴琴路交界, 12 分鐘」

有時都諗,其實「大興圈」值唔值得用10-12分鐘去兜,而 ...

如果師兄話係正常燈位正常上落, 北行由鳴琴路轉入石排頭路起計, 到青田路過田景路, 其實係極少多過兩個字

不過當中有好幾個黑點: 兩個輕鐵過路處有輕鐵過的話, 有時可以兩三分鐘先轉燈, 加埋石排頭路堆違泊
咁多樣加埋就真係會要兩個字先到新圍

至於入大興圈三站, 其實幾個站都有唔少人等, 小弟尋日下晝一點幾經過翠林站都可以有超過十人排A34, 我自己都打個突
當中有唔少係一身運動裝扮似去東涌遊玩, 似乎亦唔介意畀多$3去到屯赤口轉E線入東涌

家陣仲話A34要拉直, 大興圈已經只係得一條線經, 改到冇晒線其實又講唔通囉

最愛猛男
miklcct 發表於 2021-1-25 17:40 | 顯示全部樓層

而家有咗屯赤之後,基本上已經做到AE分家,去機場嘅唔會為咗$3走去搭E,去東涌同後勤區亦無必要搭A。當然如果有A無E,或有E無A嘅情況下就焗轉。

大興呢個A34係獨市位,基本上無可能抽得走,即使要去東涌都唔存在其它比用$15搭A轉E更好嘅選擇,尤其係翠林花園呢個站附近連輕鐵都無。
進智公交