hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 26 減班
開啟左側

[服務調整] 新巴 26 減班

053h4 發表於 2021-1-22 12:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2021-1-22 13:45 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-22 12:59
我又講樓價咩, 係人地話, "私樓民意: 層樓升就得喇!"

而香港真係理得無樓個D買唔買得起咩有套戲咪講, 係 ...

九巴有你呢位「乘客」開心就夠㗎喇

roquelcm 發表於 2021-1-22 13:47 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-22 12:59
我又講樓價咩, 係人地話, "私樓民意: 層樓升就得喇!"

而香港真係理得無樓個D買唔買得起咩有套戲咪講, 係 ...

搞清楚,依家唔係關注邊間公司賺定蝕,而係在乎邊間做得好邊間做得差,我地只係乘客,只需要好嘅服務,唔會理會佢有冇賺
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
tkglobe 發表於 2021-1-22 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2021-1-22 13:47
搞清楚,依家唔係關注邊間公司賺定蝕,而係在乎邊間做得好邊間做得差,我地只係乘客,只需要好嘅服務,唔 ...

0生理論,我哋真係識條鐵咩,除咗佢之外,搵個人識都難
kay 發表於 2021-1-22 14:07 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2021-1-22 13:47
搞清楚,依家唔係關注邊間公司賺定蝕,而係在乎邊間做得好邊間做得差,我地只係乘客,只需要好嘅服務,唔 ...

無錢賺又何來有錢改善服務?

當年九巴蝕錢
都係減少虧蝕為由出發
CUT左成堆蝕錢線
CUT唔到全部減班
區域重組慳車行先

新城黎緊應該都係學九巴
未有得賺時,只會不斷CUT
世界很簡單 人類很複雜
932gz6061 發表於 2021-1-22 14:29 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-1-22 14:07

當年九巴蝕錢

其實2邊版圖同發展已經冇得比
學左都冇用

都係個句,價錢牌有問題,政府完全唔理都係問題

就算cut班cut車有鬼用?

新界大把地方會發展,九巴天然地有得發展,又拉車過去完全唔難

城新?33X玩得唔錯就比69玩

咁有咩意義? 個個都難受
kay 發表於 2021-1-22 14:47 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2021-1-22 14:29
其實2邊版圖同發展已經冇得比
學左都冇用

最立竿見影的做法是減班
就算唔全日減,非繁減已經慳唔少

15變20,20變25-30

好似南區,48都非繁都跌左一級
78 94A 95 95C 595要跌都唔難

95夜晚其實可以開30分一班1部車

94A夜晚其實可以都開40分一班1部車
當然依家做壞手勢9點尾班叫人48轉98

78就其實15/20差唔遠,夜晚一轉30分鐘都跑到
1部車就跌到30分太疏,但大馬路有70/72
可以早D收車

95C夜晚開25,595夜晚開15

夜晚都開少幾部車

就算唔係疫情,夜晚少左人搭車都係事實
區內線臨收車前幾個鐘唔少都係載空
世界很簡單 人類很複雜
nwfb1001 發表於 2021-1-22 16:31 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-1-22 12:19
斷估層樓唔會因為九巴開一條線就升
新巴開就跌下話...

有「線皇」加持,康城尺價3萬不是夢
nwfb1001 發表於 2021-1-22 16:33 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-1-22 14:07

當年九巴蝕錢

新城嚟緊應該學九巴加幾次價,然後整色整水搏見報;
車? 收咗喇,再嘈收多兩架
nwfb1001 發表於 2021-1-22 16:34 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-1-22 14:47
最立竿見影的做法是減班
就算唔全日減,非繁減已經慳唔少

南區新城再有heart咪又俾AMS阻頭阻勢