hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 26 減班
開啟左側

[服務調整] 新巴 26 減班

LN9267 發表於 2021-1-19 21:46 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-1-19 18:16
當年因為同23A合併先要加密,轉左手反而咁夠膽減班,不過新城呢排減班,唔少區議員都瓜瓜嘈,應該好快比人問候 ...

這麼就要看那些經理如何向區議員解畫了。

有時候,我覺得NLB老闆夠膽與議員說營運問題很有膽量。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kay 發表於 2021-1-19 22:40 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-1-19 21:46
這麼就要看那些經理如何向區議員解畫了。

有時候,我覺得NLB老闆夠膽與議員說營運問題很有膽量。

朝早開少兩班車

不過減班要搵26
咁多年都未試過

唔知以前590減個D去晒邊

而25A開足雙層既話
其實都唔值開咁密

寶馬山上晒人,勵德仲有26

而且兩邊都有小巴車人落銅鑼灣
世界很簡單 人類很複雜
932gz6061 發表於 2021-1-19 22:57 | 顯示全部樓層
善巴原則係慳得就慳,講完

但d人點都覺得唔夠heart架啦。
932gz6061 發表於 2021-1-19 22:59 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-19 19:29
難聽D講,叫區議員出糧咪唔洗減。

否則的話,33X事件南區東區都坐視AMS打橫行, 長途線好似967咁又比九巴 ...

慳住做又冇heart,想做野比人ban又冇heart
城新點做都冇heart,九巴就日日做得好好比人讚

0生大哲學我識條鐵咩
boco1211 發表於 2021-1-19 23:07 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-1-19 22:40
朝早開少兩班車

不過減班要搵26

朝早7點幾25A落山都唔係太多人,單程夠用,係朝早上山多學生客先多人,26開少兩班都應該有剩

我估嚟緊 25A都會減,始終返放工時段開得有啲密,但掉返轉開學後希望放學時段開返密啲,上落山都難上車
kay 發表於 2021-1-19 23:11 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-1-19 23:07
朝早7點幾25A落山都唔係太多人,單程夠用,係朝早上山多學生客先多人,26開少兩班都應該有剩

我估嚟緊 2 ...

25A落山高峰係8點後
長單會爆
不過派12米就夠載

反而放學時段唔夠載
但寶馬山其實想推人上25

反而25A問題係
太多長者客
搭過幾次
灣仔上車上山好多都係長者
比你打爆都係蝕到趴係度

新城既然做長者客蝕錢
佢地先唔MIND推D客上小巴
世界很簡單 人類很複雜
LN9267 發表於 2021-1-19 23:27 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-1-19 23:11
25A落山高峰係8點後
長單會爆
不過派12米就夠載

說真,現在Bravo應該也是秉承推乘客上貴價線的理念,估計推出更多港島區特快巴士線及陰乾平線會是Bravo重點計劃。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
boco1211 發表於 2021-1-19 23:29 | 顯示全部樓層
25A落山高峰係8點後
長單會爆
不過派12米就夠載

放學時間基本上唔多客上25,好少學生上25,因為個個都想落銅鑼灣,25唔太啱佢哋
放學時間上山計,前後無11/25/26/23B,雙層隨時無晒窗口位,單程就灣仔消防局已經得返企位,短單就門口都有得企,上到山百福道已經一大堆學生上,落到桂華山都仲有人想上,好多時要靠吉車或者唔小心拖卡先搞得掂,但因為大坑銅鑼灣灣仔塞車搞到呢堆線無班次可言,一個賽西湖都可以見到兩三部車,大坑道落斜又見到兩三部,仲要本身放學時間開緊10分鐘,上落山都多客嘅時段係開得疏

問題係長者客推唔走,長者客多數落灣仔,後生嘅係銅鑼灣為主,長者客好少排小巴

25A呢類靠班次食糊嘅線,開得密又唔係,開得疏又唔係,轉左雙層叫做好好多
LN9267 發表於 2021-1-19 23:46 | 顯示全部樓層
https://www.districtcouncils.gov ... tenreplyfrom_TD.pdf

另外,運輸署指邨榮樓巴士站在2019年年尾,23B、25A、26、41A、81 五條線的總使用人次為每天約2900人。

這個證明勵德居民坐巴士線的人也有一定數量。
285 發表於 2021-1-20 07:22 | 顯示全部樓層

25A落山高峰係8點後
長單會爆
不過派12米就夠載

其實有冇可能 25A 換曬 70xx?