hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區議員就新A37線試車
開啟左側

[其他] 元朗區議員就新A37線試車

ksmbh 發表於 2021-1-26 00:13 | 顯示全部樓層

E36A定線咁奇怪
大馬路唔入
反而飛元公天南轉一圈
paul2357paul 發表於 2021-1-26 00:25 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2021-1-26 00:13
E36A定線咁奇怪
大馬路唔入
反而飛元公天南轉一圈

元朗大馬路戰略位要盡量抽起E線谷A36
kmb63x 發表於 2021-1-26 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-1-26 00:25
元朗大馬路戰略位要盡量抽起E線谷A36

好似B2咁改一直行唔上元公就會去機場慢過A36到紅橋,返元朗時間上就無分別嘅,係感覺差咗唔係行晒高速公路
arfung 發表於 2021-1-26 10:02 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2021-1-26 09:19
好似B2咁改一直行唔上元公就會去機場慢過A36到紅橋,返元朗時間上就無分別嘅,係感覺差咗唔係行晒高速公 ...

其實B2沿途若上落不多,青公段都不算慢,尤其對比番往元朗方向經元公要繞路入大馬路。
不過若E36A經青公,洪水橋到藍地一段到屯赤或會比A34快,有違做勢「A快過E」的大方向。

坦白說,E36A「蜻蜓點水式」經大西北各大區大站,路線設計似係為兜夠$13.9,估計唔到東涌區內潛在客源有幾多去大西北。
kmb63x 發表於 2021-1-26 10:43 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-1-26 10:02
其實B2沿途若上落不多,青公段都不算慢,尤其對比番往元朗方向經元公要繞路入大馬路。
不過若E36A經青公 ...

好耐無見過E36A呢類咁差GE走線, 又想快又想停每區重點站但又兜得騎哩
食到YOHO食唔到大馬路, 上咗元公又要入天水圍
被叫停天慈都比人BAN
E21A 發表於 2021-1-26 10:55 | 顯示全部樓層

E36A呢條垃圾線根本就係三不像。
首先最原始既問題係:點解原本只係繁時服務既E34P可以轉做全日既E36A先?最重要既原因咪就係因為要填補屯赤開通東涌北失去龍運前往大西北既轉乘網絡囉。唔通龍運會認為單靠一條線可以覆蓋晒原先E33/P/34A/B既服務範圍?唔好玩啦。

而家咁既班次,轉車又等餐死;
咁既走線,去天中大馬路屯門大部分地方都係要轉車。去形點都嫌你慢;
E36A根本去到屯門市中心止步就可以 - 加番密班次至20分鐘一班、其餘地方全部靠屯赤轉乘,一啲都唔失禮。仲可以減里數減約15公里,乘客巴士公司齊齊有著數,何樂而不為?
arfung 發表於 2021-1-26 10:57 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2021-1-26 10:43
好耐無見過E36A呢類咁差GE走線, 又想快又想停每區重點站但又兜得騎哩
食到YOHO食唔到大馬路, 上咗元公又 ...

E36A劃線時,似只想停大站形做「快車」感覺,但又要兜路兜夠收貴一級。

屯門停市中心,但南行似無分段;天水圍又只到天南一小段;元朗就只服務YOHO和少少工業區…
結果終於兜夠里數收$13.9但怪在有d位為兜而兜,最不理解為何不做大馬路。
東涌那邊各小區住宅為主,想像不到咁既走線會有幾多客…

E21A 發表於 2021-1-26 11:13 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-1-26 10:57
E36A劃線時,似只想停大站形做「快車」感覺,但又要兜路兜夠收貴一級。

屯門停市中心,但南行似無分段; ...

E36A會有幾多客,最主要都係睇番而家E32A<>大西北A/E線既轉乘人數,再加少少E31<>大西北A/E線既轉乘人數(東涌西繼續用E31轉車算吧啦)

我覺得龍運會為咗收貴一級而拉長走線呢個講法唔係太站得住 - 稍有計算能力既人都唔會戇居到為咗收多屯門客$1.9(2蚊都冇呀陰公)將條線拉長10幾公里。
E36A如此會出現突兀走線既唯一既可能 - 就係龍運班人一如以往地短視、僵化。
Irizar 發表於 2021-1-26 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層
元朗天水圍 AE 線應該按原定計劃進行, 同埋而家係操緊車,E36A係會經天慈既!係等運輸署話行就行架喇!
Anonymous 發表於 2021-1-26 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2021-1-26 10:55
E36A呢條垃圾線根本就係三不像。
首先最原始既問題係:點解原本只係繁時服務既E34P可以轉做全日既E36A先? ...

E36A定線古怪係事實,但如果係屯市止步咁呢條線直頭唔使開都得

大西北居民接受到轉車去東涌,但唔等於東涌居民接受到。去元朗慢呢個問題,其實同時間輕鐵/輕巴轉西鐵再轉番輕鐵/鐵巴都唔係快同方便。

開條去東涌北同西嘅線冇問題,問題係執走線