hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 960線巨無霸一問
開啟左側

[車型及機械] 960線巨無霸一問

HJ7480 發表於 2021-1-25 00:52 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2021-1-24 14:45
而家批E6X有裝RAS??

訓醒未啊,人地講11米(E6M)啊

E6M同E6X都唔識分?
s3n370 發表於 2021-1-25 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-24 23:44
無分別只係講緊最小迴旋半徑一樣。
即係兩款扭盡軚劃出個圈係一樣,但相對於車轆嘅車身位置就唔同,有RAS ...

你講嘅分別,只係講緊點樣攞位去成功入彎。
唔係我回應嘅得同唔得。
補充一點,回直慢,係假設車速及扭軚速度相同。
前軸較大轉向角度,自然要扭多零點幾秒。
但實際揸車同批唔批唔會精準到咁。
只要再略為放慢車速,就彌補到
s3n370 發表於 2021-1-25 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-1-24 22:00
運吉可能怕發尾?好似置富咁?
始終左轉菲林明道果段軒尼詩道南行真係好窄,最好可行既情況下就4線轉3線 ...

係咪都要騎哂兩線轉彎,發尾問題應該唔大。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-25 09:32 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-1-25 08:39
你講嘅分別,只係講緊點樣攞位去成功入彎。
唔係我回應嘅得同唔得。

菲林明道呢個case,有冇RAS一樣踩曬一二線先扭入去,確實得同唔得係冇分別。

但如果唔係軒尼詩道可以騎住兩條線轉入菲林明道咁,而係入口同出口都係咁窄嘅時候
有RAS發尾即係車尾可以喺車身右邊偷位(類似平時轉左邊路口扭軚右前先入二線,回軚後入返一線嘅車頭偷位)
如果冇車或其他障礙物自然可以偷位轉
但冇RAS左邊係固定嘅行人路甚至欄杆,轉角位孤度唔夠,巴士太早扭軚嘅話,巴士轉彎想偷位都冇得偷,會直接鏟上壆
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-25 09:38 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-1-25 09:25
係咪都要騎哂兩線轉彎,發尾問題應該唔大。

始終菲林明道入口太窄
劃4線,個個明知唔夠位轉而一定騎曬兩線轉仲安全
如果劃(平均)3線,唔熟路況或生手真係乖乖跟線停唔靠右嘅話,就真係容易發尾發到隔離

不過如果佢劃3條線冇重新分配個闊度,而係直接合併而家一二線就冇呢個問題
tomyipkm 發表於 2021-1-25 10:10 | 顯示全部樓層
JF7222 發表於 2021-1-24 22:52
905都唔經菲林明道

係喎,忘記咗905已經改咗路好耐
不要假選舉
s3n370 發表於 2021-1-25 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-25 09:32
菲林明道呢個case,有冇RAS一樣踩曬一二線先扭入去,確實得同唔得係冇分別。

但如果唔係軒尼詩道可以騎 ...

有RAS發尾,即係車身右邊唔可以偷咁盡先啱數。

同埋你偷位過早呢個論據,
仍然係假設佐响同樣車速同扭軚速度下嘅情景。
揸慢DD或者扭快DD已經救到。
有RAS發尾亦然。

呢個彎兩款12.8照過到,
同埋新巴無RAS嘅MAN無特別處理,已說明了一切。
Eddie 發表於 2021-1-25 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴仲有冇繼續申請行莊士敦道?
天空之神 發表於 2021-1-25 12:12 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-25 09:38
始終菲林明道入口太窄
劃4線,個個明知唔夠位轉而一定騎曬兩線轉仲安全
如果劃(平均)3線,唔熟路況或生 ...

其實 980X 981P 軒菲收車之後果炸 12.8 咪又係咁轉入去,老九唔做approval 關人咩事
4eyesryo 發表於 2021-1-25 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-1-24 12:12
理論上唔比去灣仔北,但實際多數偷雞去埋
唔知最近 TD 有無批到全程啦

上年11月9巴出咗可以用12800列表
960係包括在內