hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 960線巨無霸一問
開啟左側

[車型及機械] 960線巨無霸一問

樂仔〞 發表於 2021-1-25 19:46 | 顯示全部樓層

4eyesryo 發表於 2021-1-25 16:19
上年11月9巴出咗可以用12800列表
960係包括在內

行唔行得係運輸署決定
九巴大可以整個 list 話所有線都行得,但唔代表運輸署批哂
林千九 發表於 2021-1-25 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-1-25 19:46
行唔行得係運輸署決定
九巴大可以整個 list 話所有線都行得,但唔代表運輸署批哂
...

運輸署近排愈做愈保守
s3n370 發表於 2021-1-26 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-1-25 19:46
行唔行得係運輸署決定
...

巴士公司正路唔會專登black and white整違背運吉嘅通告。
運吉批完都唔會咁得閒日日走去觀察,並收回批文。
除非有大鑊野。而咁耐以黎都唔見有

個人估計一係入紙果班人同派車果班人,
溝通佐出現問題。
導致未批又照行嘅情況出現。
再唔係就係寫漏個condition。
YY487 發表於 2021-1-26 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-1-26 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-25 09:38
始終菲林明道入口太窄
劃4線,個個明知唔夠位轉而一定騎曬兩線轉仲安全
如果劃(平均)3線,唔熟路況或生 ...

巴士要轉左都識醒水騎兩線。

夾硬將左邊兩線合一,咁無巴士要轉左果陣,
其他車咪少佐條線直去同响排燈前排隊囉。
條路唔通剩係得巴士行咩
s3n370 發表於 2021-1-26 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-1-26 11:49
即係同一條路,載住客行就會奶嘢,私牌行就好安全?

或者你咁睇,同一架豐田Hiace、Hyundai H1或平治Vito,
做私家車、貨van或小巴都係果個殼果個車架,
為乜分別要1, 2, 4號牌先揸得?
crea 發表於 2021-1-26 14:23 | 顯示全部樓層

960係包括在內

最新既SoS仲係咁寫無變過,唔去得灣仔北

*12.8-metre air-conditioned double deckers of capacity not exceeding 155 may be deployed on KMB Route Nos. 960A, 960B, 960X, 960(Tuen Mun bound) and special departures from Kin Sang to Wan Chai (Fleming Road) subject to passenger demand.

crea 發表於 2021-1-26 14:25 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-1-26 11:49
即係同一條路,載住客行就會奶嘢,私牌行就好安全?

係根本唔預你部車會咁行
唔關載唔載客事
AVBWU291 發表於 2021-1-26 14:33 | 顯示全部樓層
960係包括在內

份列表唔太準確,幾條線冇放入去,例如101,42C。根據服務詳情表,960由day 1開始已經寫明12.8米車要菲林明道清客
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
GD1570 發表於 2021-1-26 14:34 | 顯示全部樓層

crea 發表於 2021-1-26 14:23
最新既SoS仲係咁寫無變過,唔去得灣仔北

*12.8-metre air-conditioned double deckers of capacity not  ...

如果將960永久改為由馬師道入去灣仔北又得唔得呢?
反正依家都可以免費轉乘961, 其實會展同舊灣仔碼頭客又唔會好多嘅。

你有你可愛,我有我好笑。