hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴車務組指示青沙線車長要負責塞客上車 ...
開啟左側

[小道消息] 九巴車務組指示青沙線車長要負責塞客上車

arfung 發表於 2021-1-25 14:54 | 顯示全部樓層

louis19910701 發表於 2021-1-25 12:54
派站務助理好d喎,好似紅隧咁!唔好搵車長黎搞啦!

派站務助理唔太覺會有用。
之前疫情前,約早上7點幾8點既時間,有一排在紅橋/屯仁街等58M/68A往荃灣方向,幾次頂閘的58M準備離站,後到既58M(半滿有位坐)直頭不埋站上客變相直接飛站,條隊仲有1X到3X客;站助目擊到,比客狂問,都係叫客自行投訴,話同佢地講無用。

結果投訴了3-4次,站助日日呆企係度,都仍偶有上述發生。
亦親身試過,就算頂閘車埋左站,站助都無權叫司機開後閘比人上車攝多幾個,見到車內走廊有位企聽住有客問,但站助都話唔得。

估應該係司機高級過站助,站助無權指揮司機。

Waiyin12 發表於 2021-1-25 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-1-25 14:54
派站務助理唔太覺會有用。
之前疫情前,約早上7點幾8點既時間,有一排在紅橋/屯仁街等58M/68A往荃灣方向, ...

但大部分車長見到前車停緊站就會自動飛站 (除少量極守規矩嘅碌神),理得前車大把吉位定迫緊沙甸魚
(除非後車係特登開去清客,否則出現拖卡時通常係梅花間竹咁停)
Waiyin12 發表於 2021-1-25 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2021-1-25 12:48
以前286C 未全日既年代先至最慘
永遠望車輕嘆

好多時長沙灣徑已經頂閘

有D車長會直接cut出快線上橋,有D就照埋長荔街上空氣

但已經下繁286C算密咗唔少
不過依舊經常照出直梯
(以前唔用高載紅/金車都時時不時會派3ASV ATR)
miklcct 發表於 2021-1-25 17:42 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-1-25 17:31
但大部分車長見到前車停緊站就會自動飛站 (除少量極守規矩嘅碌神),理得前車大把吉位定迫緊沙甸魚
(除非 ...

58M呢條車海線,朝早繁忙時間拖3-4卡係常態(一部全程車、一部建生特、一部寶田特、一部兆邦苑直上屯仁街載),如果全部班次都要排隊入站,條屯公應該唔使行啦。我搭過嘅經驗通常第2車會照排,第3車有時都會,第4車基本上例飛嘅啦。

要改善呢個情況,應該早繁全面拆線,全程班次唔停屯公三站改稱58P,紅橋就只停三種特車。
進智公交
hk20020062 發表於 2021-1-25 17:45 | 顯示全部樓層

呢款車幾長? 如果 <=12 真係應該買呢隻
Ming0420 發表於 2021-1-25 18:05 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-1-25 12:18
加強收車抗肺炎

學星洲買12.5 3 門車就會有人乖乖行到最後

三門雙梯至少無十幾個位,平時車尾空位都企唔到十幾個
學Postbus玩真拖卡就差唔多
RyanPun 發表於 2021-1-25 18:27 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-1-25 17:38
好多時長沙灣徑已經頂閘

有D車長會直接cut出快線上橋,有D就照埋長荔街上空氣

批豬同躉退哂大部分之後,主廠後備車只得返堆唔多啱用嘅直梯。
依家沙田派車,搞到好似風水輪流轉咁款,例如上期隧道線輪完搵直梯代、今期就輪到87K呢類大上大落嘅區內線,睇怕有排受。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
Waiyin12 發表於 2021-1-25 22:18 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-1-25 18:27
批豬同躉退哂大部分之後,主廠後備車只得返堆唔多啱用嘅直梯。
依家沙田派車,搞到好似風水輪流轉咁款, ...

我試過一星期早繁坐咗五次286C
五次都係唔同車款

橙牌金身AVBWU
金色ATENU
ATE
3ASV (當時未全退)
AVBE

286C又冇自己掛牌車(同86C share),繁時又一堆外來車,早繁仲有荔廠派車行某幾班,唔輪流轉就奇
https://www.instagram.com/_yying.__/
RyanPun 發表於 2021-1-25 23:41 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-1-25 22:18
我試過一星期早繁坐咗五次286C
五次都係唔同車款

呢排home office日子、中午落樓買嘢食,向來少見於86C/286C嘅B8L都見過起碼3/4次,真心唔知係想點。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
fuwing 發表於 2021-1-26 02:33 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2021-1-25 12:48
以前286C 未全日既年代先至最慘
永遠望車輕嘆

以前286X咪又係咁衰
下繁尾站等得最耐嗰次好似有近1個鐘
班班都頂閘
次次都要吼兩班車相隔幾分鐘先有機會上後車
如果撞正嗰日收車就真係冇眼睇