hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴白痴排隊線劃法
開啟左側

[問題] 九巴白痴排隊線劃法

miklcct 發表於 2021-1-25 14:51 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢個站地下寫咗3條隊,5條線。中間嗰條排咗3條毫無關係嘅路線,去同一個轉車站嘅就分開左右兩邊。有無白癡成咁呀?想喺巴士到站嗰陣令人插隊?!

呢個位279X同68E應該點都排埋一齊啦!68A同68E都去元朗所以都一齊,248M做區內客就第二條,249X就去第三條隊。淨返嘅948E,朝早繁忙時間少人上長宏就排埋248M一齊,咁就最理想啦。

九巴重多唔多其它車站有類似白痴劃法?好似欣榮花園以前12A同61X兩條唔相關嘅路線用同一條隊,不過而家已經分開返。

Kj2052 發表於 2021-1-25 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層
以前老隧返新界大埔同北區排埋一齊
lsc04d11 發表於 2021-1-25 15:27 來自手機 | 顯示全部樓層

你有啲諗多左喇  香港人排隊  理得你  我都試過兩三次喺度排隊  結果。。。。。   劃唔劃有關係咩? (明明68e條隊淨得68e 架e車走左 佢都仲排緊隊  或者279x條隊 279x停喺佢面前 佢又唔係上車既?  太多這些例子)  你要講呢個劃線 不如直接講總站(青衣站)個坑位安排丫

講起劃線  前幾日見黃金泳灘站(往港島)城巴加左劃線
連962,962B,962S都要分開三條隊排。。。。。好怪
currypig 發表於 2021-1-25 15:41 | 顯示全部樓層

我一點都唔覺得白痴,一架去元朗經大欖
一架去元朗經屯門,一架去北區,分開排有咩問題?
就算上轉車站,一個收$11.1,一個收 $15
唔見得又有好多元朗人會想轉軚坐 $15 上轉車站
279X 本身又唔係太疏車,同埋上到轉車站,
都係等返佢或者更易坐滿既 978,無咩誘因要咁做
ATENU364TC196 發表於 2021-1-25 15:48 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2021-1-25 15:41
就算上轉車站,一 ...

坐279X上轉車站轉68M/968/268C⋯⋯落大馬路第二程有回贈,總車資都係$11.1⋯⋯

所以好多人都係咁坐
cong 發表於 2021-1-25 16:13 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-25 16:15 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2021-1-25 15:41
就算上轉車站,一 ...

279X轉元朗線有回贈
你瞓咗幾耐?
YY487 發表於 2021-1-25 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2021-1-25 17:03 | 顯示全部樓層
其實樓主個case好難一概而論
以目的地而言, 佢咁分係岩 (元朗/元朗經屯門/上水),
但以途經地方而言就有點兒那個

就好似將隧轉車站都一樣
唔計兩間公司因為「地盤」位置所以令到同目的地路線要方開放呢個問題 (eg 98 及 797 一個放 2 一個放 4)
單計 690 E22A 去康盛花園同放 3, 以目的地而言好合理, 但以途經地方我就覺得 690 應該放 2, E22A 應該放 5

而 98 98S 一齊放 2 但其實都唔同隊, 呢個就係以「途經地」為目標而放,
曾經見過有人排緊 98, 見 98S 埋站, 上車問司機係咪去日出康城, 司機話係, 佢就拍卡, 唔知下次會唔會繼續搭呢
至於甜橙就將 796EXP 同 797 分開放, 同樣係以「途經地」為目標

但如果以途經地同目的地而言, 好難兩全其美
 樓主| miklcct 發表於 2021-1-25 17:27 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2021-1-25 17:03
其實樓主個case好難一概而論
以目的地而言, 佢咁分係岩 (元朗/元朗經屯門/上水),
但以途經地方而言就有點 ...

我認為就應該以途經地為先,目的地為副,好似紅隧口南行咁,大部分情況都係以過海後首站區域為準。係108同110兩條比較奇怪,而182明明同104近乎同路就唔知點解要放開去。

我覺得紅隧口南行可以改善嘅地方係108放埋117度,110放返去102,182就放去104,行政大樓門口就得返特快線115;而102P 106A 106P可以考慮分開一條隊,同102 106分開。

但係而家我影嗰個站,中間條隊嗰3條路線係毫無關係,一條區內,一條去屯門元朗,一條去沙田,唔存在叫多飛嘅可能性。
進智公交