hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議更改新巴18非繁服務
開啟左側

建議更改新巴18非繁服務

kay 發表於 2021-1-29 20:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新巴18非繁提供服務後
客量不理想

西行除與18P重疊
亦與2/25/619/690重疊
18在車費上亦不吸引

改善方案
改為健康中街往返卑路乍灣

西行不經灣仔北
清風街天橋直往中環
中環後經四號幹線
直往城西道
然後按18X原線返回總站

只停
皇后像廣場
砵典乍街
北街
卑路乍灣

東行由卑路乍灣開出

歌連臣街
皇后大道西
山道
轉出海皮後返回原有路線

非繁班次改為20分一班

建議好處
西行
炮台山有巴士直達中環,西環尾,比2/25/619/690更快速
中環往西環尾多一個選擇
東區多了班次往西區

東行
提供部份西區特快往上環服務
18P要經正街,及經國金二期一帶
行車時間可能與18差不遠
但變相加密班次服務
世界很簡單 人類很複雜
Busmtr 發表於 2021-1-30 18:44 | 顯示全部樓層
咁北炮去上環又要還原基本步,慢碌鴨仔/10/619。唔係個個都接受到中環行去上環,咁不如搭地鐵。

收5.5嘅18,北角經炮台山直去中環/西區,某程度上同收8.4嘅18X角色重疊,好大可能公司內部已經BAN。呢間公司唔怕蝕錢,最怕班客被downgrade...

就算佢唔驚班客搭曬平車,單憑北角去西區嘅需求,使唔使要三條全日線18 18P 18X成家人服侍? 我覺得拉18去堅尼地城冇必要,寧願分資源畀上環特快同補償西營盤...

兩條線客量唔好,除咗18,18P都有責任找數,因為西區真係嘔唔夠客出嚟。況且18X改路之後,對於西區已經係最好嘅交代。所以我唔明點解要將18又拉去堅尼地城。

個人傾向18P非繁再減班,18西行跟樓主炮台山經告士打道直去中環 (停一停分域街),經上環、西營盤去舊石塘咀總站。18東行由石塘咀碌到大會堂,再入灣碼搶2A/905客,直去永興街返北角。18 18P西行聯合班次,黃昏前聯合維持8分鐘內,確保有快車出中環,i.e.兩條線非繁各開15分鐘一班,玩7-8分鐘聯合班次。

咁樣西營盤有多個選擇,唔使硬食10號,而且北炮出中上環都會明顯快咗好多,回程18搶埋2A同905堆客,而唔係喺冇肉食嘅堅尼地城同18P爭食,更加有戰略意義。

其實如果玩大啲,正如我之前出過嘅建議,拉埋2號25落水互相補位,直頭可以將2號縮短,將中上環客推曬畀特快線。雖然班客無可避免要畀多,但係車程的確更快更吸引。

樓主| kay 發表於 2021-1-30 19:17 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2021-1-30 18:44
咁北炮去上環又要還原基本步,慢碌鴨仔/10/619。唔係個個都接受到中環行去上環,咁不如搭地鐵。

收5.5嘅18 ...

但問題係
本身無18個段日子
D客點去上環

依家18咁既客量
明顯係巴士個基本盤細左
或者有客嫌慢去左MTR

係當年18/18P/18X並存個陣
18X都吸左好多北角客

當然碌到炮台山但特快去中環可能又有抵觸

但無理由炮台山比架快少少車都無
當然要改個條可能係25
但25再特快要睇寶馬山面色

當然廢物利用既話,25係首選

18依家非繁有車多
如果唔想比巴士公司收返
係時候諗下點做

堆車行18P?18改道?定比2/25?

善巴唔會容許資源浪費
世界很簡單 人類很複雜
boco1211 發表於 2021-1-30 20:00 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-1-30 19:17
但問題係
本身無18個段日子
D客點去上環

「本身無18個段日子,D客點去上環」
基本上要搭巴士嘅唔係619就係18P行過去,18P砵甸乍街行去永安唔算過份

依家18咁既客量其實因為18唔做西環,18P又少咗好多西環客,變咗18+P無咁大需求一個鐘頭開9班車,10分鐘一架其實已經好夠,當然,有幾年冇咗全日服務都已經倒走咗啲客

就咁改 25 似係最簡單嘅做法,建議銅鑼灣海皮後行外告士打道、海富、干諾道中,去到永和街先轉返出去中環碼頭咁改25唔使塞分域街、畢打街,同619差唔多,快咗係外告士打道,係海富慢番少少,又做到炮台山去上環客,寶馬山去中環速度又快咗,仲可以去到上環,隨時唞多咗

但咁改北角無受惠到,同更加吸走18+P炮台山班客,隨時18+P要再改

Busmtr 發表於 2021-1-30 20:38 | 顯示全部樓層
炮台山冇18要去上環,得鴨仔10號619,當然最多人都係去咗地鐵。要人行一個地鐵站嘅距離咁唔開胃,畀係普通街客梗係走去搭地鐵。

18重開,最大嘅戰略意義係北炮↔中上環特快,但係竟然唔去做上環特快,反而拉去堅尼地城同18P爭飯食,令我摸不著頭腦。

寧願要三架車服侍堅尼地城,都唔做上環同西營盤,我睇唔到咁樣部署有咩好。難聽啲講,18咁改對堅尼地城一啲用都冇,仲趕走埋一班上環客,又同18P 18X爭飯食仲補唔到位。

而且重開嘅18,有好多位都未補曬,亦都唔見得新巴有心搞,例如西營盤、灣仔碼頭。 18非繁有車淨,應該補返呢啲位,而唔係拉去堅尼地城爭食。 18西行提速,18P非繁減一架,其實有能力兼顧到西營盤。

新巴亦唔會容許一架咁快嘅18同18X爭客,重疊到一個點,係北角出中環同堅尼地城都會畀18搶曬。

所以我係唔會贊成18入堅尼地城,i.e.18 18P喺堅尼地城兩者不能並存,去到石塘咀就應該止步。

我絕對同意炮台山應該要有一架更快嘅車出到中環,喺唔可以拉18X嘅情況下,搞18一定係最好,因為百德新街同灣仔北已經有18P同其他替代,絕對可以無後顧之憂咁飛曬佢。

至於25,我唔傾向再改快,始終佢都係流水嘅角色,亦都唔見得主要客源則重喺中環。同埋改快25都係要停百德新街同金鐘,其實特快效果已經大打折扣,論速度能班次仍然輸比18。18飛站真係有好多合理替代,係可以無後顧之憂咁飛。

最多朝早開班25X,畀寶馬山特快出中上環,如果經中灣繞仲可以喺北角執下雞。

我心目中係希望將2號縮短到金鐘,等其他線補位,令目標客源可以縮短車程,同時透過車費提升增加收入。

樓主| kay 發表於 2021-1-30 20:50 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2021-1-30 20:38
炮台山冇18要去上環,得鴨仔10號619,當然最多人都係去咗地鐵。要人行一個地鐵站嘅距離咁唔開胃,畀係普通 ...

其實我重中環輕上環都有原因

2/619西行其實中環都落得7788
真係到港澳碼頭既客唔多

既然2/619都吸唔到上環客
18同佢地疊到應
西行又要入灣仔北
唔會比2快好多

性質差唔多線,大兜亂下大家一定無運行
但炮台山直出中環既18又唔得
因為18北角開出,有BUG位

東行我唔建議入灣仔北
因為真係客唔多
而且灣仔碼頭少左轉船客

直行告士打道最好

不過港島以前留落黎既半特快市場
講真都無得7788
18非繁做到咁既死款
其實大家都估唔到
以為都有D巴士客執下
但比想像中少

西行18P一車客多過18
係18P/18同路下
我覺得18P係有班客坐佢返西區
所以先會想18都去埋西區
不過就再特快,去到城西道先入返去
因為非繁車唔多,拉長唔加車,唯有飛多D站

唔停銅鑼灣灣仔北石塘咀
應該同現有路線打和
世界很簡單 人類很複雜
Busmtr 發表於 2021-1-30 21:48 來自手機 | 顯示全部樓層

其實我同你一樣,都係睇重中環多過上環,但係諗清楚聚焦點唔係呢度。

我哋應該討論18喺「上環」同「堅尼地城」嘅重要性。至於堅尼地城有幾唔重要,我上面已經講咗唔repeat.

18如果做到炮台山後用的士走線直插中環,真係可以十分鐘就落車,再加埋同18P玩聯合班次,九分鐘內有快車出中環,對北炮係非常吸引。

再調返轉諗,自從18X上環直插北角,客量真係好咗,咁係咪代表相反方向 都有潛在需求? 早繁18永和街尾站落40 50人絕對常見,我唔覺得要拉去堅尼地城同18P爭飯食,都要放棄上環。

至於東行入唔入灣仔碼頭,個人持開放態度,入灣仔碼頭只係純粹搶905同2A客。不過參考下繁前嘅客量,如果唔改線,可以預視東行嘅客量都會咁上下差。

18P返西區雖然唔係冇人,不過其實都唔理想,大部分嘅客都係北炮嘔出嚟,東行簡直係慘不忍睹,所以我唔明點解連18P都搞唔掂,仲要拉條18入去堅尼地城。西區自己搞唔掂,冇理由要北炮找數,冇咗架上環特快車,相反客量唔達標更加應該減18P班。

我嘅logic係邊度有客就要有合理補償,邊度唔達標就要顧全大局找數。
HM3044 發表於 2021-1-31 02:24 | 顯示全部樓層
比我寧願陰乾條2仔
Busmtr 發表於 2021-1-31 13:05 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-1-31 02:24
比我寧願陰乾條2仔

班次上就冇得再減,始終佢攬住大坑同愛秩序灣流水功能。但係可以透過縮線到金鐘止步,將鴨仔中上環↔東區客分流去其他線,當然要夾埋18系 25 5X大執先可以補曬位。
andy1010 發表於 2021-1-31 22:33 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2021-1-31 13:05
班次上就冇得再減,始終佢攬住大坑同愛秩序灣流水功能。但係可以透過縮線到金鐘止步,將鴨仔中上環↔東區 ...

首先720/722東行要飛走金星大廈, 如果唔係D人真係情願上22可以跟789一樣擺禮樂街總站