hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 西貢區議員要求重組110、110A、13號小巴路線 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[其他] 西貢區議員要求重組110、110A、13號小巴路線

JX9097 發表於 2021-2-1 19:15 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2021-2-1 19:11
如果110A維持九龍灣商貿區直上繞道,咁未必無可能
(因為10M同102都叫觀塘游泳池、觀塘警署勉強有共同走 ...

馬生既然係打橫嚟嘅
大可以一句話111服務到景林你都吹佢唔漲
tofu 發表於 2021-2-1 19:51 | 顯示全部樓層
DEL
3ASV174 發表於 2021-2-2 10:06 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2021-1-30 14:33
大佬呀, 咁玩法13號仲慢咗
110喺九龍灣咁兜算係咩玩法
我寧願佢咁行仲好, 甚至將九龍灣全權交俾110A:

佢根本亂畫,無理過究竟堆線本身做緊咩客110/110A 根本見到幅地圖已經唔想搭,你亦無興趣睇佢點兜

13 又係九唔搭八,事實上佢真係做靈實客,講緊連康盛都唔會有人專登等佢,甚至經過都無人會上

同埋佢本身做靈實都夠生意,
就算真係咁想佢去塞隧道頂多咪靈康路出黎上隧道,點會兜上寶琳北路翠林落返山,然後做 italk 式寶順路停站坑口直出

連 13 咁唔關事都可以屈到變坑口直出,真係大開眼界
如要討論,請先自貼差餉單一次
tommy14D 發表於 2021-2-3 08:59 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-2-2 10:06
佢根本亂畫,無理過究竟堆線本身做緊咩客110/110A 根本見到幅地圖已經唔想搭,你亦無興趣睇佢點兜

13 又 ...

13依家要幫34M 34S清客……飛唔走曉光街
回程更加飛唔走秀茂坪道,同17一樣有人寧願俾貴啲上秀茂坪,雖然好少人知13有4.6分段收費上秀茂坪
0q9w8e 發表於 2021-2-3 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層
110不如經啟德 跟著太子道西>基提道>界限街咁行
3ASV174 發表於 2021-2-3 11:07 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-2-3 08:59
13依家要幫34M 34S清客……飛唔走曉光街
回程更加飛唔走秀茂坪道,同17一樣有人寧願俾貴啲上秀茂坪,雖然 ...

呢 d 全部都係執雞客無一個係專登等 13,真正會死等 13 來來去去咪得觀塘來往靈實既客,但呢個上完山又落山兜過半個將軍澳返去塞隧道既方案,佢想做乜先?

寶林係叫 13 執 10M 雞?明明同公司
坑口係打 102 102B?咪玩啦
翠林同 98A 打?又係慳o的啦

佢有無諗過 13 係有緣人班次?
如要討論,請先自貼差餉單一次
tommy14D 發表於 2021-2-3 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-2-3 11:07
呢 d 全部都係執雞客無一個係專登等 13,真正會死等 13 來來去去咪得觀塘來往靈實既客,但呢個上完山又落 ...

跟依家米幾好
pochi 發表於 2021-2-6 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-1-31 17:53
其實110係唔係應該拉長去旺角或大角咀,唔而係兜埋觀塘?

搭過幾年110九龍段(窩打老道去九龍灣返工),聽得太多客呻,太多司機呻。唉,其實根本都知條線冇得做...
--條線司機太難做,循環線、塞將隧觀繞偉業街,繁時一轉起碼粒半鐘。請唔到人揸,班次越來越趕客,惡性循環。如再拉大角咀更一定要設雙邊總站。
--本身車疏東行又冇分段,市區大流水俾46食晒。
--揀咗開110A,即係全日更加有緣人班次。
--東行以前返工叫做有獅子石道獨市客倉,而家走晒去22。(起碼一定上到車,小巴有時會留後)

要生存,唯一方法可能係潮聯式經營,先達上滿16/19人做點對點,完全棄九龍城九龍灣(靠110A),將軍澳亦用最快方法集齊人上跑道,唔好再兜來兜去。不過其他持份者接唔接受,同埋要收到幾貴(旺秀都$11)就難講了。

ricky 發表於 2021-2-6 23:23 | 顯示全部樓層
pochi 發表於 2021-2-6 22:13
搭過幾年110九龍段(窩打老道去九龍灣返工),聽得太多客呻,太多司機呻。唉,其實根本都知條線冇得做... ...

最奇怪呢條線的班次係無得估,又唔似巴士有apps睇預測抵達時間,110有時唔入九展,喺度傻等都無車到。
前荃葵青區居民
ViviTse 發表於 2021-2-8 03:08 | 顯示全部樓層

pochi 發表於 2021-2-6 22:13
搭過幾年110九龍段(窩打老道去九龍灣返工),聽得太多客呻,太多司機呻。唉,其實根本都知條線冇得做... ...

無錯,講真110都真係幾難做,而家已經要同 296C,796C,296P,796E,22,46,觀塘綫+megabox-shuttle 對撼,
遲吓仲多條屯馬綫、297轉296ACDP、797轉796CEPX/E22A......
本身已經一大堆競爭,所以客源唔穩定,再加上係循環線 所以一塞車就班次不穩,一單太長時間難請司機,
加上無ETA睇時間,客量就更差,於是更難回本,無可避免減班cut cost,於是更有緣人班次,惡性循環......

就算拉去旺角又好 大角咀又好,其實都只會同上面d alternatives重疊,更加會出現價錢問題
(秀旺都$11,我當調景嶺<>大角咀要$12~13,分分鐘唔止),貴過796C一半,但速度比796C慢(兜尚德+將市)。
-- 如果唔兜將南 直入調景嶺 延長去旺角大角咀,夠唔夠客去令小巴公司咁搏又係另一個問題
 (調景嶺人口較將市少,加上有齊796C尾站,觀塘綫);
-- 如果棄調景嶺 而直比尚德總站直出 延長去旺角大角咀,九巴296C反唔反對先,
 就算九巴唔出到面反對,淨係幫296P加時已經夠大獲,110,110A便會「重組失敗」;
-- 淨返就係直入將軍澳市中心叫做有得做吓,但未100% sure 客量實升之前,
 若貿然撤出調景嶺(796C)、尚德(296C)兩個「地盤」,連反悔嘅機會都無,似乎係幾高風險嘅決定;

與其係咁,不如趁將轉未開之前,盡快鞏固110A喺尚德、調景嶺嘅客源,
唔好做循環線,喺九龍灣計好幾時幾分準時開車,然後直上繞道直衝尚德、將市、調景嶺,
未來啟德parkside啟用之後,直接拉去啟德做總站,做返密條線。

110方面,基本上對尚德同調景嶺「慢又死,疏又死,貴又死」,
而維持不變「惡性循環」落去「又係死」,不如專心做將中+將市來往九龍城旺角算,
照拉去旺角做雙向總站,價錢12蚊就12蚊,13蚊就13蚊,以總站兼特快做賣點,唔再經九龍灣,
唔夠客嘅可以類似葉議員咁建議停經寶琳區景林邨景榕樓獨市位,以特快吸客,轉虧為盈,唔使減班,
去程食少1枝燈(將站>將天>泳池>頌明),回程食少3枝燈(景榕>泳池>將中>將站),
同樣係計好幾時幾分準時開車,亦截埋秦議員建議嘅將旺小巴糊,分分鐘好似當年796B咁成功翻身;
鍾意做海天晉嘅可以兜埋落去,總好過而家110咁喺海天晉轉個大圈先上市中心。

當然,都好睇其他持分者、運署、小巴公司嘅取態嘅,
視乎想繼續「惡性循環」定係以「唔同補償方案」去作為「110系重組」嘅誘因,補償方案例如:
-- 110繁忙時間增特別班次,繼續維持繞經調景嶺及尚德,唔經寶琳區景林邨景榕樓等;或
-- 110A雙向總站,兼加密班次至全日5-15分鐘一班;或
-- 繁忙時間開觀塘商貿區特別班次,以滿足地方聲音,例如 110B 觀碼>觀濱>觀塘道>直達將軍澳南
p.s. 預咗比某拙人鬧「直出直入」乜乜物物,若有更好嘅方案助110系改善經營環境,歡迎提出討論
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆