hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議62x提升至全日服務,延長至兆康並加經九龍塘 ...
開啟左側

建議62x提升至全日服務,延長至兆康並加經九龍塘

GU9338 發表於 2021-2-2 14:14 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-2-2 14:01
拉 59A 入去咪得  講真九龍塘有幾多客都成問題,經長沙灣道亦唔會好得過經葵涌道
不過回返 1# 樓主 ...

巧合地以前有開過文
版友真係有興趣可以回帶探討下:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... read&tid=970209

本身係諗屯轉 66X + 欖隧 68X 拉入又一城做晒屯元天

不過屯轉 - 荃葵 - 九龍塘呢個行法都幾有趣
可以做晒去兩邊既荃葵客而全程時間又未必同碌長沙灣道差好遠

59A (半) 廢物利用又無話唔得既
不過減咗價又拉返長加價可能有一定難度
請用文明來說服我。
JX9097 發表於 2021-2-2 14:32 | 顯示全部樓層
入一入九龍塘,起碼唔見10-15分鐘
(對比E22/ E22A行車時間)
咁搞法,不如坐番259D直出好過
kitarolo 發表於 2021-2-2 15:38 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-2-2 13:54
搵條西九龍 X 線拉入又一城算啦
不過任何一條線飛走旺角都應該有排嘈

2F去黃大仙轉定係深水埗轉
巴士返大西北嘅邊一個較可取?
HG6729 發表於 2021-2-2 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層

全日62X係好事不如放富泰總站反正富泰都係得A車 另外觀塘方面放觀碼就夠油塘有D遠 油塘畀259D做就夠... 早繁開番屯中特車做總站車開唔好入九龍塘喇 入九龍塘同E22 有乜分別... 九龍塘去元屯天 2F 轉元屯天D車好過
miklcct 發表於 2021-2-2 16:31 | 顯示全部樓層
去九龍塘嘅話喺畢架山花園落車行/轉車落去好過
進智公交
Anonymous 發表於 2021-2-2 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-2-2 14:01
拉 59A 入去咪得  講真九龍塘有幾多客都成問題,經長沙灣道亦唔會好得過經葵涌道
不過回返 1# 樓主 ...

外區人冇市中心頭站呢樣嘢唔算嚴重,如果唔係61X,62X同263一早拎走咗。

但特登開條線入九龍塘係冇需要,更加唔好搵59A入去做膠走線,加密2F係最好解決辦法
miklcct 發表於 2021-2-2 17:07 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-2-2 15:38
2F去黃大仙轉定係深水埗轉
巴士返大西北嘅邊一個較可取?

畢架山花園行落則仁中心轉車最直接

但以2F嘅班次,行得落去隨時行埋落目的地算。
進智公交
tonychow 發表於 2021-2-2 17:09 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-2-2 16:50
外區人冇市中心頭站呢樣嘢唔算嚴重,如果唔係61X,62X同263一早拎走咗。

但特登開條線入九龍塘係冇需要 ...

本身九公司唔想做 2F 都無計,真係無得搞嘅話搭鐵算數
將 61X 62X 拉入九龍塘就會九龍東嘈,當然最好做法係開新線,但邊有咁多車
無車計就唯有拉線,而就算成個屯門加埋都唔會夠客開條九龍塘線,59A 拉去九龍塘唔係特別差嘅 option,當然只限非繁,繁時 59A 爆車就唔好搞佢

至於外區無市中心頭站嚴唔嚴重,我唔敢講
62X 淨係開繁時,繁時肯定係返工客多過外區行街客,但非繁唔係咁講
另外 61X 同 263 係依家走線兜 VIP,你改到有同依家 259D 本身市中心尾站改到無又好似係兩回事
當然外區客仲可以善用屯轉,呢點無意見(唔熟路唔一定轉車)

cky 發表於 2021-2-2 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層
青公條 67mx 行屯官出已經唔多開胃,仲要晌豐景園先出公路就更倒米
坐佢去九龍塘,問心兜 U 字去紅磡轉東鐵觀感上舒服過呢條新 62X,車程舒適亦多數有位坐,你話轉多程小巴定行10分鐘過去麻煩過一程車都係咁話。
lsc04d11 發表於 2021-2-2 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-2-2 17:07
畢架山花園行落則仁中心轉車最直接

但以2F嘅班次,行得落去隨時行埋落目的地算。

你會這樣行的嗎? 比紅橋行去建生辛苦吧…