hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署對286M上慈雲山的態度
開啟左側

[其他] 運輸署對286M上慈雲山的態度

JX9097 發表於 2021-2-20 13:41 | 顯示全部樓層

3av188 發表於 2021-2-20 03:50
另外就係如果返學時段,德愛會落晒D學生去學校村,吉車上返慈民慈康或走一兩個去毓華
巴士逐個站停完上晒 ...

慈雲山落黃大仙要打
只可以用密車兼轉乘去做
(密車定義係講緊繁時5或更密,非繁10)
否則根本點都都係得一個結果,就係輸到趴街
之但係值唔值得放十幾架車落去?
你知,我知,單眼佬都知
Quanta 發表於 2021-2-20 14:03 來自手機 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2021-2-20 00:32
我認同, 但你呢句唔係度度都O岩用

有無早繁黎慈雲山睇下口中嘅劣小有幾劣?

應該係行路落到山,搭小巴仲未落到山就真
你估小巴曉飛咩
繁時未必每個站都有37M上緊客,但就個個站都有條人龍
talktogether 發表於 2021-2-20 14:10 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-2-20 13:41
慈雲山落黃大仙要打
只可以用密車兼轉乘去做
(密車定義係講緊繁時5或更密,非繁10)

即係好似粉嶺的273咁的概念綫,往華明後30分鐘內以轉乘273A或273D線往彩園,次程可獲$4.2車資折扣優惠(轉乘優惠也限短途)
JX9097 發表於 2021-2-20 14:34 | 顯示全部樓層

talktogether 發表於 2021-2-20 14:10
即係好似粉嶺的273咁的概念綫,往華明後30分鐘內以轉乘273A或273D線往彩園,次程可獲$4.2車資折扣優惠(轉 ...

273好做好多
一嚟定線短,叫回車快
二嚟冇小巴直接打
YY487 發表於 2021-2-20 15:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tszhinchan3 發表於 2021-2-20 15:59 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-2-20 15:05
唔係"而家區議會唔順從以前路線計劃既重組減車建議引致官方/巴士公司合理hea交功課"
係以前區議會唔順從以 ...

講得好!區佬睇都唔睇個方案就話巴膠配合運吉cut線,就知77區根本唔抵可憐!

同埋區佬玩完山頭主義之後發現奶野果陣,大可以話區議會只係諮詢組織,最終決定權屬運吉,就可以將責任全推!
好似87D特快班次,容大帝日嘈夜嘈話九巴誤用數據 (經同唔經亞公角街只差3分鐘),自己又斷章取義選擇性用數據(用上繁市中心不經亞公角街班次同錦英開經亞公角街班次做比較,但忽略特快班次同時唔經濱景)鬧人,仲將取消特快班次放入選舉政綱。好啦之後九巴一次過取消五班特快,又扮哂野話唔關佢事,你話做區佬幾容易?

到今屆自己做主席,又話要保持中立,轉過頭又話自己係大水坑區議員,要求40E入亞公角街。
霧燈豪.HT6962 發表於 2021-2-21 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層

3av188 發表於 2021-2-20 03:50
另外就係如果返學時段,德愛會落晒D學生去學校村,吉車上返慈民慈康或走一兩個去毓華
巴士逐個站停完上晒 ...

感謝補充 我山上人 唔係咁熟山下嘅實際情況
不過可以講嘅就是巴士肯定鬥唔過
Waiyin12 發表於 2021-2-21 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-19 23:39
我有講過用 86C 入 77 區換走 286M 一定要加班?你仲講到之後要搞到行埋田心,直頭係滑坡理論

反而如果 ...

以而家286C客量,兩繁拆線應該唔難
可以兩繁拆286C試下水温先

至於食埋86C,其實真係好睇獅隧轉乘(86 86A加站)滿唔滿足到石硤尾客
6516 發表於 2021-2-21 23:34 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-2-20 14:03
應該係行路落到山,搭小巴仲未落到山就真
你估小巴曉飛咩
繁時未必每個站都有37M上緊客,但就個個站都有 ...

講得O岩呀行路落山係最快, 尤其是落鑽石山 (除左近德愛果邊出發)
所以我自己都好少搭小巴落去

小巴唔曉飛, 巴士都唔係曉飛
只係小巴靈活度有過之而無不及, 巴士就係輸呢樣
leo_ku 發表於 2021-2-21 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層