hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署對286M上慈雲山的態度
開啟左側

[其他] 運輸署對286M上慈雲山的態度

leo_ku 發表於 2021-2-24 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-2-24 14:20 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-2-24 10:20
慘得過被取消87D 山上特快車那兩區議員,取消左先如夢初醒出聲,結果係點可想而知。 ...

兩隻鵪鶉,睇佢地放行286C比王屋就知靠唔住

YY487 發表於 2021-2-24 21:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-25 13:50 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-2-24 21:25
所以我都話
你口講支持重組減車
但到真係有重組減車嘅方案你又嫌三嫌四

講咁耐
即係要合埋眼通過啦?個重組有問題就係有問題
關佢係加車減車事?
86/286今年倒多4架車落去tim
咪又係不知所謂

一方面又要人奉RPP為聖
另一邊又叫人反枱
咁點做先啱?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 我都想知點做先啱

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
YY487 發表於 2021-2-25 22:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-26 01:06 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-2-25 22:13
講咗咁耐,返去最原本問題
喺沙中線通車呢個情境,減車係定局
你覺得重組減車好過減班減車

又嚟全部負面標籤1.做重組唔使理受影響既客?講緊人數又唔係少
2.明知兩條線既客倒埋一齊會唔夠載一班都唔加班係咩心態?
3.正面回應下加價後仲要回程不穩想點處理?
有問題唔處理然後就話做咩提出問題嫌三嫌四
咁快玩中共化?

咁多年嚟又唔知點解咁多線做到重組/取消
點解呢?

其實你知唔知何謂諮詢機構?
而家因為ban過建議就等於有錯呀?
你又點介定咩叫亂ban?

我可以好肯定話俾你知
我都唔會有一個100%肯定區議會接受既方案

so what?
就係要有討論同收集意見過程囉
嫌區議會亂ban不如全部都唔好經區議會算數

Again
F1唔少可行建議
小弟不才就唔出醜啦
而重點係連F1都做得到比而家每年D"精采"計劃更好
減得車嚟都用心補位囉

LN9267 發表於 2021-2-27 15:14 | 顯示全部樓層

https://www.districtcouncils.gov ... 9916/TWS_M3_002.pdf

慈雲山區議員仍然對286M死心不息,不過也沒用。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
YY487 發表於 2021-2-28 21:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 14:52 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-2-28 21:28
BBI 全部俾足,點唔理受影響乘客?
我都話,你口中嘅合理補償,就係左擁右抱服務水平唔可以下降
講真,如果 ...

你又幾時上身BBI=萬能?

知唔知點解30X差左咁多?
搞返清楚係夠究深長荔少左客
定係老九做到條線一pat屎先

當年唔提價錢咁唔抵俾人ban?
加密班次=唔需要理班次會甩晒既問題?
荔枝角道+彌敦道路況同馬鞍山比?

11年係有加車過去呀
不過45個班次由最密15分鐘一班變13-14分鐘一班
都唔知載唔載得晒班客外
改為青南直出先係討論點

既然你都唔支持當年81C/87D咁做重組法
而家又冇重提87X
係唔係屬於官方眼中既亂ban?

既然你都知我F1都常客
就算唔寫成文好都有講唔少
寫得出嚟唔通預全世界都ban咁無謂咩?
問題係我提完反建議都好咁又點先?
最後邊個話事先?

重點問題係
如果抱住個態度係因為你ban所以我可以hea
咁係等於你出去返工交個proposal俾個客
然後俾意見既上司/同事同你講邊到邊到有問題
再做過啦
你唔gur人地話你然後就開始hea做

現實佢做緊唔等於叫好/可行出路
而家現實夠拉晒班反對派
咁又係唔係叫香港既可行出路?

天空之神 發表於 2021-3-1 15:19 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 14:52
你又幾時上身BBI=萬能?

知唔知點解30X差左咁多?

其實就算當年老九改革到30X
下場只會好似 268B 咁比人打死

加站做荃灣西站仲去到楊屋道不如同238X/ P 重組

講返 286M 89C 89D 問題
286M 上路基本上係必須,果幾架車收硬
89D 要停富安我都唔反對,富安人要佢
89D 要拆線飛富安都唔反對,除左富安以外既馬鞍山沿線都係要求左好耐,亦有好多人支持
富安班客唔要89C 都係事實,唔入村都好合理
77 區班客要快車上老隧轉車,89C 太慢

以上,大家都好合理得到重組既答案
.