hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署對286M上慈雲山的態度
開啟左側

[其他] 運輸署對286M上慈雲山的態度

YY487 發表於 2021-3-1 23:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tszhinchan3 發表於 2021-3-2 09:18 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-3-1 23:01
唔係 BBI 係萬能
而係一啲少客位,需求越來越少又賺唔到錢嘅位應該用 BBI 代替
將稀有嘅巴士資源調去一啲 ...

講到尾就係配額制度問題,區佬同巴迷一直想運吉取消呢個政策。

但如果運吉企硬,係咪就要一拍兩散全ban所有重組?結果就係對方用減班去陰乾!

LAK2 發表於 2021-3-2 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層
其實286M廢得黎又取消唔到
(明明同89C重組觀塘特快係共識咁滯)
與其拉上慈雲山攬炒食屎
不如總站放鑽石山,單向經77區循環
30分一班2部車跑晒算數

連埋89B縮到彩虹嘔2部車
4部車砌條慈雲山<>大老山<>沙市循環
點都實用過286M上慈雲山
tszhinchan3 發表於 2021-3-2 11:37 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2021-3-2 11:21
其實286M廢得黎又取消唔到
(明明同89C重組觀塘特快係共識咁滯)
與其拉上慈雲山攬炒食屎

你而家係破壞緊77區、大水坑、石門、第一城成個「公民黨集團」,區佬點解唔反對?

石頭 發表於 2021-3-2 22:36 | 顯示全部樓層
唔係 BBI 係萬能
而係一啲少客位,需求越來越少又賺唔到錢嘅位應該用 BBI 代替

對著一頭牛彈琴,牛不會理解甚麼是音樂,只會覺得是噪音,然後走去攻擊你~

我非常同意閣下的說法,車係一定會減!係一定!

再次勸喻某些人,趁車還在,線還在,應該去爭取合理補償,

而不是妄想巴士公司會去強行留低一D無咩人搭既線,

巴士公司唔係善堂,係公司,開得公司,就係要賺錢!

如果繼續僵持不下,只會線無埋車消失無任何補償!
石頭 發表於 2021-3-2 22:45 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-25 13:50
講咁耐
即係要合埋眼通過啦?個重組有問題就係有問題
關佢係加車減車事?

286果度,我真係要講,收貨,但唔滿意,

當初九巴開青沙前既承諾唔見左,

第一城唔計等車20分鐘到葵芳,結果240X無做到,而家286又唔做,

廣黃等左好耐,寧願30分一班,都要第一城直出青沙!
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-4 14:48 | 顯示全部樓層

唔係 BBI 係萬能

30X咁睇咪錯左囉
深長荔本身個客源一直無點縮過
甚至長沙灣仲多左需求一直都係傳統旺區
雖則本身表列無減班但以前出晒名甩班加碌車
需求唔係無而係條線做得差而要用其他方法出入
就算俾30X做到特快都好
keep住同你玩無定向收車趕客既
咁又唔通講一句射埋去話無需求要抽車走?
唔該唔好合理化巴士公司做得唔好

啦再次聲明定先重組必有人受影響我同意
如何盡量減少受影響既程度
同可唔可以用更吸引既服務去做交換先係重點

2/8P價錢牌問題我一開始無提
so?我無第一下提就唔係問題?
班次會變極不穩定又真係唔係問題?
講都幾密都冇用
轉過頭一嚟幾班車一齊到然後等四五個字都無車
你自己做客都唔好受啦

當年41青北定青南出
你唔係住當區當然無所謂
又試下換位思考一下
當你樓下條線可以直出變成兜多十幾廿分鐘
本來有機會變特快線出旺角變左無份
同無左條線無分別之餘又要零補償
咁你又係唔係舉腳支持?
當你深明大義肯豪俾青南
又係唔係代表其他人會肯?

留意返81C/87D重組完成後要減9架車
然後繁忙時間81C/281B既建議班次一齊減
281B上繁本身唔靚仔都算
81C下繁回程都減到20分鐘一班
當時個會每人講得4分鐘
如果大涌橋路沿線無問題既
就唔會第二round就收左檔
招文亮廢我認同
其他方案亦有奇怪反對理由
但亦又唔少合理既理由

似乎你搞亂左一樣野
就算F1個建議幾靚
但最終係邊個可以official出重組?
我亦可以講唔少F1建議更可以please到地區人士
而家唔係無反建議
而係出重組個決定權係另一邊
lee樣野真係講都講到口臭
定係你要我每個被ban既重組都寫一篇文先計數?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-4 14:54 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-3-2 22:45
286果度,我真係要講,收貨,但唔滿意,

當初九巴開青沙前既承諾唔見左,

住城東咪okay lo
城西石硤尾個班又點算?
就算講小瀝源個part
收得條286就唔使諗住可以有直出線上青沙
咁都袋得落既咪袋囉

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Quanta 發表於 2021-3-4 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-3-2 11:37
你而家係破壞緊77區、大水坑、石門、第一城成個「公民黨集團」,區佬點解唔反對?

...

哦原來係政治問題
唔怪得死都要取消286M囉,原來係要瓦解泛民黨派,唔俾黃色區議會成功
FBI2 發表於 2021-3-4 15:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-3-4 15:39
哦原來係政治問題
唔怪得死都要取消286M囉,原來係要瓦解泛民黨派,唔俾黃色區議會成功 ...

呢d唔係我同你可以左右既事情,交俾阿公啦。我只會關注地區合理以及持份者談判的平衡。