hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署對286M上慈雲山的態度
開啟左側

[其他] 運輸署對286M上慈雲山的態度

樓主| kay 發表於 2021-2-2 15:01 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-2-2 14:54
77區真係無謂死攬286M,用佢取消爭取下89C飛濱景石門仲實際。叫做係出師有名,要求直出大隧轉車站,如果 ...

人地選擇同慈雲山夾
結果已經一早睇到

講真,線易救既話
212唔會無左

590A當年直頭交線上去
唔要求換線

有212 590A案例下
286M如果都係同樣案例

只會取消,咩都換唔到
慈雲山就當發左場夢
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2021-2-2 15:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ctb234 發表於 2021-2-2 15:19 | 顯示全部樓層
咪拉286M 呢啲癈線上慈雲山,除咗製造交通擠塞,仲會攞慈雲山資源
慈雲山要一條密同快嘅巴士線落鑽石山.
3av188 發表於 2021-2-2 15:30 | 顯示全部樓層

我係慈雲山人,有屋企人住馬鞍山

依家搭法係19M小巴落志蓮轉286M回程就286M轉19M 或 89D 彩虹轉3D/3M

我唔相信有幾多人會慈雲山來往馬鞍山...
亦唔信一條30分鐘(仲疏過3M)既線會分流左人唔搭19M小巴.........
3AV188.HD199
3av188 發表於 2021-2-2 15:33 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-2-2 15:10
認真講, 鑽石山其實應該爭取類似西港島線個種行人隧道加快速電梯網絡好過 ...

慈雲山已經幾億起左堆廢橋,鑽石山上富山想起都有D難吧......
3av188 發表於 2021-2-2 15:41 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2021-2-2 13:20
拉條286M上慈雲山, 當用4部車
如果呢4部車用晒黎加密3M去彩虹轉車, 點都著數過去大老山轉車
3M唔止可以轉大 ...

啱架,3M加車但全部轉乘免費客,九巴會唔會開善堂?
s3n370 發表於 2021-2-2 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-2-2 14:15
其實這數年這些交通組織的興起,代表民間想由下而上反映意見,改變運輸署及巴士公司向議會提交文件諮詢議 ...

巴士公司講到尾都係利字當頭,運輸署最緊要係無鑊氣。
有數可圍、無人反對仲還乜鬼擊,大家happy唔好?
Quanta 發表於 2021-2-2 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2021-2-2 15:19
咪拉286M 呢啲癈線上慈雲山,除咗製造交通擠塞,仲會攞慈雲山資源
慈雲山要一條密同快嘅巴士線落鑽石山. ...

一日有37M 19M小巴喺道,你都係唔好ff啦
一班205M佢哋都阻到就嚟開唔成,仲想全日?
而九巴見到呢一班車冇客,亦唔會諗加班加站嚟搶客
6516 發表於 2021-2-2 15:54 | 顯示全部樓層
3av188 發表於 2021-2-2 15:41
啱架,3M加車但全部轉乘免費客,九巴會唔會開善堂?

加黎開善堂都好過行286M蝕隧道費
不過FF下好喇, 3M加多架車開3個字一班已經要還神

講出黎只係想表達番286M對慈雲山黎講其實唔係咁大吸引力
ctb234 發表於 2021-2-2 15:58 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-2-2 15:46
一日有37M 19M小巴喺道,你都係唔好ff啦
一班205M佢哋都阻到就嚟開唔成,仲想全日?
而九巴見到呢一班車冇 ...

開8點一班已經遲啦!
慈雲山返工果班7點3個字已經出左門口
另外沙鍾線通車,37M 班客會過埋鑽石山
19M 無能力應付,依家19M 都已經頂唔到,晚晚放工排隊排到出馬路
37M 就排到去黃大仙地鐵站,所以九巴係沙田拗加停2F同3C